Çin’den faiz indirimi açıklaması

0
32

Çin Merkez Bankası, faiz oranlarının serbestleştirilmesinin finansal reformun önemli parçalarından biri olduğunu bildirdi. Bununla birlikte Banka, borçlanma maliyetlerinin düşürülmesi ve bankaların karşılık olarak tutmaları gereken nakit rezerv miktarının indirilmesinin parasal gevşeme olmadığını vurguladı. 

YUAN IMF’İN REZERV PARASI OLUYOR

Çin Merkez Bankası, Cuma günü faiz oranlarını ve zorunlu karşılıkları indirmesine ilişkin olarak yaptığı açıklamada, “Faiz oranlarının düşürülmesi ve zorunlu karşılık oranının indirilmesi normal bir para politikası uygulaması” ifadelerini kullandı. 

DÜŞÜŞ SÜRECEK
Çin Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Yi Gang, Banka’nın zorunlu karşılık oranını gelecekte de normal bir hızda düşüreceğini söyledi.

Pekin’de düzenlenen yatırımcı konferansında konuşan Yi, zorunlu karşılık oranlarının yanı sıra gösterge borç verme ve mevduat oranlarını belirlemeye de bir süre daha devam edeceklerini, ancak bu faizlerin piyasa fiyatlamasını sınırlamayacağını vurguladı.

Yi konuşmasında Haziran’dan bu yana keskin düşüş gösteren hisse senedi piyasasının düzeltme hareketini büyük ölçüde tamamladığını, yuanda istikrarın sağlandığını da ifade etti.

Yi Gang, Çin’in gelecek 3-5 yıl ekonomik büyümeyi yüzde 6-7 civarında tutabilecek durumda olduğunu bildirdi. 

Yi, “Çin’in gelecekte büyümesi göreceli olarak hızlı olmaya devam edecek. Yüzde 6, 7 civarında bir büyüme oldukça normal olur” dedi. 

Yi konuşmasında ayrıca Çin MB’nin şirketlerin borç yükünü azaltmak için faiz oranlarını makul bir seviyede tutmayı planladığını, faiz oranlarının serbestleştirilmesinin Banka’nın regülasyon oranlarını azaltacağı anlamına gelmediğini vurguladı. 
 
Yi, Çin MB’nin bir süre daha borç verme ve mevduat faiz oranları için gösterge belirlemeye devam edeceğini, ancak bu oranlarını piyasa fiyatlamasını sınırlayıcı yönde olmayacağını da ifade etti.

‘YÜZDE 7 BÜYÜME HEDEFİ TAŞA YAZILMIŞ BİR HEDEF DEĞİL’
Çin Başbakanı Li Keqiang, Çin’in hiç bir zaman ekonominin ille de yüzde 7 büyümesi gerektiği gibi bir söylemi olmadığını söyledi.

Li, “Hiç bir zaman büyüme hedefinin ölümüne savunulması gerektiğini söylemedik, ancak ekonominin makul bir aralık içinde hareket etmesi gerekli” diye konuştu.

Çin’in karşı karşıya olduğu ekonomik zorlukların üstesinden gelme kabiliyetine sahip olduğunu vurgulayan Li, Çin’in ekonomideki başarılarının kolay elde edilmediğini ve ekonominin önündeki zorlukların küçümsenmemesi gerektiğini de belirtti.