Çin’de sanayi üretimi ve perakende satışlar yavaşladı

    0
    26

    Çin’de yılın ilk iki ayında sanayi üretimi ve perakende satışları yavaşladı. Çin Merkez Bankası Başkanı 2016 büyüme hedefinin yakalanması için büyük teşviklere ihtiyaç olmadığını söylemiş olsa da, ilk iki ayda yaşanan yavaşlama Çin’de liderlerin bu yılki büyüme hedeflerine ulaşmakta karşılaşacakları baskıların altını çiziyor.

    Çin’de Cumartesi günü açıklanan verilere göre, sanayi üretimi Ocak ve Şubat aylarında yıllık bazda yüzde 5.4 yükseldi. Bloomberg’in derlediği ankete katılan ekonomislerin medyan beklentisi sanayi üretiminin 2016’nın ilk iki ayında yüzde 5.6 artması yönündeydi.

    Öte yandan, perakende satışlar yüzde 10.2 artarak, yüzde 11 seviyesinde bulunan beklentinin altında kaldı. Sabit sermaye yatırımları beklentileri aşarak yüzde 10.2 arttı.

    Bloomberg’in haberine göre; Çin’de açıklanan veriler politika yapıcıların karşı karşıya olduğu seçenekleri gösteriyor. Para ve maliye politikası teşviklerini artırmak ve daha fazla borçlanmak ya da ülkede sanayi üretiminin daha da yavaşlamasına izin vererek çelik, çimento ve kömür sektörlerinde kapasite fazlasını azaltmak. Çelik üretimi iki aylık dönemde düşerken, alüminyum üretimi yüzde 7.7 geriledi.

    Singapur’da Commerzbank AG ekonomisti Zhou Hao, “Genel ekonomik büyüme profili hala karanlık. Veriler bize endişelendirici bir resim gösteriyor. İşletme faaliyetleri verisi zayıf seyretti, enflasyon ve konut fiyatları ise geri dönüyor.” dedi.

    Verinin açıklanmasının hemen öncesinde konuşan Çin Merkez Bankası (PBOC) Başkanı Zhou Xiaochuan, hükümetin önümüzdeki 5 yıl boyunca en az yüzde 6.5 büyüme hedefine ulaşmayı başaracağını söyledi.
    Zhou, “Haddinden fazla para politikası teşviği hedefe ulaşmak için gerekli değil. Büyük bir ekonomik veya finansal kargaşa olmadığı sürece, ihtiyatlı para politikamızı sürdüreceğiz” dedi.

    Verileri açıklayan NBS resmi açıklamada, sanayi üretimindeki yavaşlamanın mevsimsel etkilerden kaynaklandığını söyledi. Yetkililer açıklamada, zayıf küresel talep, çelik ve kimyasal ürünler gibi sektörlerdeki kötüleşme ve tütün üretimindeki düşüş sanayi üretimi üzerinde etkili oldu dedi.

    Cumartesi günü açıklanan verilerin iyi tarafı gayrimenkul yatırımlarındaki toparlanmanın güçlü konut satışlarını takip etmesi oldu. Gayrimenkul yatırımları 2015 boyunca yüzde 1 yükselmesinin ardından 2016 yılının ilk iki ayında yıllık olarak yüzde 3 yükseldi. 2016’nın ilk iki ayında gerçekleşen gayrimenkul satışlarının değeri yıllık bazda yüzde 43.6 yükseldi. Bazı orta büyüklükteki şehirlerde gayrimenkul satışları iki katına çıktı.

    University of Technology Sydney’de Australya Çin İlişkileri Enstitüsü direktörü James Laurenceson, “perakende satışlar halen iki haneli büyümeyi sürdürüyor, bu da bize henüz paniklememize gerek olmadığını gösteriyor.

    Perakende satışlar ekonominin geri kalanındaki zayıflamanın altında eziliyor. “ dedi.