​Çin’de HSBC PMI 50’nin altında

0
39

Çin’de HSBC/Markit tarafından hazırlanan İmalat Sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Haziran ayında bir önceki aya göre hafif bir yükseliş gösterse de 50 puan olan başa baş seviyesinin altında kalmaya devam etti. 

Haziran ayında öncü göstergeler ile hazırlanan HSBC PMI, Mayıs ayında 49,2 puanadan 49,6 puana çıktı. Ekonomistler ise PMI’ın 49,5 puan olmasını bekliyorlardı.

Markit ekonomisti Annabel Fiddes yaptığı değerlendirmede, Haziran ayı imalat sektörü PMI verisinin karışık sinyaller ortaya koyduğunu belirtti. Üretim ve satın alma aktivitesi iyileşme işaretleri gösterirken, imalatçı şirketlerin personel sayılarını azaltmaya devam ettiklerini belirten Fiddes, işten çıkarmaların son 6 yılın en keskin artışını yaşadığını vurguladı. 

Fiddes, “Bu, talep şartlarının gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında göreceli olarak bastırılmış olmaya devam ettimleri ortamda şirketmlerin göreceli olarak cansız büyüme beklentilerine sahip olduklarına işaret ediyor. Veri, imalat sektörünün ikinci çeyrekte büyüme ivmesini kaybettiğini ve Pekin yönetiminin büyümü ve istihdam yaratmak için teşvik çabalarını yılın ikinci yarısında artırmasının gerekebileceğini gösteriyor” değerlendirmesini yaptı.