​Çin, yuanı yüzde 1.6 daha devalüe etti

0
41

Çin Merkez Bankası (PBOC), dünkü yüzde 1.86’lık devalüasyondan sonra yuan referans kurunu bugün de yüzde 1.62 daha düşürdü.

Böylelikle PBOC son iki günde referans kuru toplam yüzde 3.48 düşürmüş oldu.

PBOC, 11 Ağustos’ta yaptığı açıklamadai bu yüzde 1.86’lık düşüşün “bir defalık” bir harekt olduğunu duyurmuştu.

UBS: YUAN’DA KAYIP SÜRECEK

Çin Merkez Bankası’nın bu adımının ardından onshore yuan dolar karşısında yüzde 1.6 düşerek 6.4240, poffshore yuanda düşüş yüzde 2.1’e çıktı.

”YUAN’DA DEĞER KAYBININ DEVAM ETMESİ İÇİN NEDEN YOK”

Çin Merkez Bankası, yuanda sürekli bir değer kaybı yaşanması için neden olmadığını, yuanın değerinin kısa süreli bir ayarlamanın ardından istikrar kazanacağını bildirdi.

Çin Merkez Bankası yaptığı açıklamada, “Hem yurtiçi hem de yurtdışı ekonomik ve finansal şartlar perspektifinden bakıldığında yuanda değer kaybının devam etmesi için bu noktada bir temel yok” ifadelerine yer verdi.

Çin MB ayrıca, Çin’in hala güçlü bir ekonomik büyümele, yüksek ticaret fazlasına ve devasa döviz rezervlerine sahip olmaya devam ettiğini ve bunların kura yardım edebileceğini vurguladı.

IMF’DEN ÇİN’İN ADIMINA DESTEK

IMF, Çin’in yuan kurunda yaptığı ayarlamanın piyasa güçlerinin yuanın değerinin belirlenmesinde daha büyük rol oynamalarına imkanvereceğini savunurak, Çin MB’nin dün aldığı kararı memnuniyetle karşıladığını bildirdi. Ancak IMF, Pekin yönetiminin kurun serbest şekilde dalgalanmaya bıkarılması için alması gereken çok yol olduğunu da vurguladı. 

IMF sözcüsü yaptığı açıklamada, “Çin’in aldığı kararın somut etkisi yeni mekanizmanın nasıl uygulamaya geçirileceğine bağlı. Kurda daha büyük esneklik Çin’in piyasa güçlerine ekonomide belirleyici rol verme ve global finansal sisteme hızla entegre olma hedeflerine ulaşması açısından önemli” ifadelerine kullandı. 

ABD Hazine Bakanlığı ise Çin Yuanı’nın olması gereken değerin altında görmeye devam ettiğini belirtirken, Pekin yönetiminin aldığıkararın etkilerinin takip edileceğini vurguladı.