​Çin vergileri azaltacak

0
30

Çin Başbakanı Li Keqiang, hükümetin vergileri hafifletme ve şirketler üzerindeki yükü azaltma yönünde adım atacağını, ancak ülkenin bu tür reformlar uygulamak konusunda deneyimsiz olduğunu ve bazı zorluklar olabileceğini söyledi. 
 
Li, daha önce yaptığı bir açıklamada da 2016 yılında şirketler üzerindeki vergi yükünü bu yıl 500 milyar yuan azaltacaklarını, KDV sistemi reformlarını destekleyeceklerini söylemişti. 

Li Keqiang, hükümetin bir taraftan yapısal reformları devam ettirirken diğer taraftan ekonomide oynaklığı düzeltmek için çaba harcadığını söyledi. 

Li, “Çin ekonomisi yapısal reformlar gerçekleştiriyor, bu ortamda bir miktar oynaklık kaçınılmaz” diye konuştu. 

Dünya genelinde ekonomilerin daha fazla aşağı yönlü baskı ile karşı karşıya olduklarını ve ülkelerin ekonomilerini, ticaretlerini nasıl yönettikleri konusunda farlılıklar olabileceğini ifade eden Li, Çin ekonomisinin serbest ve global ekonomiye bağlı olmayı sürdüreceğini vurguladı. 

Li ayrıca, Çin’in ihracatı canlandırmak için yuana değer kaybettirdiği iddialarını bir kez daha reddetti ve kuru zayıflatmanın şirketleri daha verimli şekilde rekabet etmek konusunda cesaretlendirmeyeceğini vurguladı. 

Çin Başbakanı, Asyalı komşularını da siyasi çatışmalardan çok ekonomik işbirliğine önem vermeleri, makroekonomik koordunasyonu artırmaları, ticari bariyerleri azaltmları konusunda da uyardı.