Çin Merkez Bankası faiz indirdi

    0
    51

    Çin merkez bankası son 6 içinde 3. kez faiz indirimine gitti. Banka bir yıl vadeli gösterge borç verme faizini 25 baz puan düşürerek yüzde 5.1’e çekti. Bir yıllık gösterge mevduat faizi oranını da 25 puan indirerek yüzde 2.25 olarak belirledi. Mevduat faizi üst sınırını ise yüzde 130’dan yüzde 150’ye çıkardı.
     
    BloombergHT‘nin haberine göre, Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada “Mevcut durumda ekonominin yeniden dengelenme süreci hızlandı. Dış talepteki dalgalanma da göreceli olarak yüksek seyrediyor. Çin ekonomisi hala ciddi bir aşağı yönlü baskı altında” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada ayrıca bankacılık sistemindeki likiditenin genel olarak yeterli olduğu, piyasa faizlerinin düştüğü vurgulanarak, bu gelişmelerin mevduat faizlerinin üst limitini artırmaya alan açtığı belirtildi.
     
    Çin ekonomisindeki yavaşlama beklenenden hızlı gerçekleşirken, Çin Merkez Bankası’nın son hamlesi ekonomistleri şaşırmadı. Çin ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 7 ile 2009’dan bu yana en düşük hızda büyürken, yıl sonu büyüme tahminleri daha karamsar bir tablo çiziyor. PMI gibi öncü göstergeler de ekonomide yavaşlamanın sürdüğüne işaret ediyor.
     
    Merkez bankasının faiz indirimi yorumlayan Everbright Securities’in baş ekonomisti Xu Gao, ekonominin beklenenden daha yavaş büyüdüğü ve enflasyonun düşük kaldığını belirterek, “Aslında 25 baz puanlık indirim yeterli değil. Faiz indirimleri devam edebilir” dedi.
     
    Cumartesi günü açıklanan veriler de, Çin’de TÜFE’nin nisanda hedeflerin yarı hızında arttığını göstermiş ve faiz indirim beklentilerini artırmıştı.