​Çin imalat PMI’da daralma sürdü

0
32

Çin’de Markit tarafından yapılan imalat sektörü satın alma yöneticileri araştırması, imalat sektörü aktivitesinin geçtiğimiz 3 ayda olduğu gibi Haziran’da da daralmaya devam ettiğini gösterdi. İmalat sektörü aktivitesinde daralmanın hızı Haziran’da Mayıs ayına göre yavaşlasa da işten çıkarmalarda artış oldu. 

HSBC/Markit Çin İmalat Sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Haziran ayında Mayıs ayındamki 49,2 puandan 49,4 puana yükseldi. PMI, geçtiğimiz hafta öncü verilerle açıklanan 49,6 puananı gerisinde kaldı.

PMI, başabaş seviye olan 50 puanın 4 aydır altında kalarak, daralmaya işaret etmeşi sürdürdü. 

HSBC/Market PMI araştırmasına göre yeni siparişler geçtiğimiz 3 aydaki düşüşün ardından Haziran’da 50,3 puana yükselse de çalışan sayısında azaltım Şubat 2009’dan bu yana görülen en keskin artışı yaşadı.

Markit analisti Annabel Fiddes yaptğı açıklamada, “HSBC Çin İmalat PMI’ın nihai rakamları imalat sektörünün sğlığında daha fazla düşüşe işaret ediyor. Toplam yeni siparişlerde ve yeni ihracat faaliyetlerinde bazı iyileşme işaretleri var. Bunlar gerek yurtiçinde, gerekse yurtdışındatalepte canlanmayı gösteriyor. Bununla birlikte imalat sektörünün büyüme ivmesini ger kazanabilmesi ve istihdam yaratımını cesaretlendirmesi için daha fazla teşvik tedbiri gerekmesi muhtemel” diye konuştu.