Çin hükümetinin sosyal medya nefreti

    0
    393

    Çin daha fazla dünyaya açılmak istediğini aktarıyor, fakat Pekin hükümeti teknoloji ve medyayı engellemeye devam ediyor. Çin halkı neredeyse hiçbir sosyal medya aracına ulaşamazken, çoğu kitap da yasaklı.

    İşte Çin’de yasak olan sosyal medya araçları;

    Instagram
    Çin Seddi’nin yerini artık Çin firewall’ı aldı. Ülkede instagram kullanmayı denerseniz hiçbir fotoğrafın yüklenmediğini göreceksiniz.

    Twitter
    Arap Baharı gibi konularda önemli rol oynayan Twitter Çin engeline takılmış durumda. Ama bu durum Twitter’ı durdurmuyor. Şirket Çin için yönetici işe alıyor, yatırım yapıyor.

    Google
    Dünyada çoğu kişinin eli ayağı haline gelen Google arama motoru Çin’de yasak. Google yıllardır Pekin hükümetiyle bu sansürleme yüzünden kavga halinde. Google öncelikle yasak olmadığı Hong Kong’dan ülkeye giriş yapmaya çalışarak ilişkileri düzeltmeye çalışıyor.

    Facebook
    Pekin hükümeti 2009’da Facebook’u yasakladı. O zamandan bu yana da yasağı kaldırma gibi bir girişimde bulunmadı. Mark Zuckerberg’in defalarca Çin’i ziyaret etmesine rağmen herhangi bir gelişme yaşanmadı.

    Snapchat
    Snapchat’te Çin’de yasak olan uygulamalardan biri. Çin şirketleri genellikle batılıları dışlayıp kendi yarattıkları sosyal medya platformları ile sosyal medya iletişimini sağlıyor.

    İnternet siteleri
    Pekin binlerce internet sitesini banlamış durumda. Yasaklamaların ana amacı ise insanları Komunist Parti’yi eleştirebilecekleri platformlardan uzak tutmak.