Çin faiz ve zorunlu karşılıkları indirdi

0
38

Çin Merkez Bankası bankaların zorunlu karşılıklarını ve politika faizi oranını aşağı çekti. Çin, mevduat faizi tavanını kaldırdı.

Çin Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre, politika ve mevduat faiz oranları 25 baz puan düşürüldü. Buna göre, 1 yıl vadeli gösterge borç verme faiz oranı yüzde 4,35’e, 1 yıl vadeli mevduat faiz oranı yüzde 1,50’ye indirildi.

Çin Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada finansmanın sosyal maliyetinin azaltılması amacıyla faiz indirimine gidildiği belirtildi. Açıklamada ayrıca ticari bankalar ve kırsal kooperatif finansal kurumları için artık dalgala mevduat faiz üst limiti belirlenmeyeceği vurgulandı. Çin Merkez Bankası, faiz oranlarını npiyasa tarafından belirlenmesine ve regülasyon mekanizmalarının iyileştirilmesine, merkez bankası faiz oranı sisteminin regülasyonunun güçlendirilmesine, para politikası aktarımının etkinliğinin ilerletilmesine dikkat gözterileceğini de ifade etti. 

Çin Merkez Bankası zorunlu karşılıkları 50 baz puan düşürdü ve büyük bankaların zorunlu karşılıklarını yüzde 17,50’ye çekti. 

Zorunlu karşılıklarda indirimin de 24 Ekim’den geçerli olacağını ifade eden Çin MB, zorunlu karşılıkların düşürülmesinde amaçlarının bankacılık sisteminde yeterli likidite seviyesini devam ettirmek ve para hacmi ile kredilerde istikrarlı büyümeyi yönlendirmek olduğunu vurguladı. 

Çin Merkez Bankası, faiz oranlarında indirim kararının, enflasyon değişimi ile GSYH değişiminin paralel olmaması nedeniyle alındığını bildirdi.

Çin’de tüketici fiyatları en son yıllık bazda yüzde 1,6 artış,büyüme oranı ise yüzde 6,9 olarak açıklanmıştı.
Banka, zorunlu faizlerde indirimin, bankacılık sisteminde likiditenin desteklenmesine yönelik önleyici bir adım olduğunu belirtti. 

Çin Merkez Bankası, mevduat faizlerinin serbestleştirilmesi için şartların olgunlaştığını kaydetti.
Banka’nın açıklamasında, zorunlu karşılıkların düşürülmesinin KOBİ’lere ve kırsal sektörlere kredilerin artıracağı ifade edildi. Açıklamada, “Faiz oranı ayarlamaları piyasa tabanlı para politikası araçlarına daha fazla bağlı olacak” denildi.

Banka, “Döviz rezervlerinde değişimlerin bankacılık sistemi likiditesi üzerine etkisi nötr” açıklaması yaptı.  Çin Merkez Bankası, 3 milyar 514 milyon dolar rezervi ile dünyanın en yüksek rezervine sahip ülkesi konumunda bulunuyor.

Banka 25 Ağustos tarihinde de faizlerde ve zorunlu karşılık oranlarında indirime gitmişti. Böylece Çin Merkez Bankası Kasım 2014’ten bu yana altıncı kez faiz indirmiş oldu.