Çin dünyanın en büyük petrol ithalatçısı oldu

    0
    35

    Çin ilk defa nisan ayında dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olarak bu konuda bir numara olan ABD’yi tahtından etti.

    Business Insider’da yer alan haberde, dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin’deki büyümenin sendelemeye başladığı ve dolayısıyla petrol alımının azalmasının beklendiği bir süreçte bu durumun sürpriz olduğuna dikkat çekiliyor. Ancak düşük petrol fiyatları ve büyümeyi teşvik etmek için Pekin yönetiminin yaptığı bir dizi faiz indirimi talebi destekleyen faktörler olarak yorumlanıyor.

    Çin’in ham petrol ithalatı geçen ay günde 7.4 milyon varille hemen hemen rekor kırdı ve ABD’nin nisan ayındaki günlük tahmini 7.2 milyon varillik ithalatını aşmış oldu.

    Çin gelecek aylarda ikinci sıraya düşebilir ama analistlere göre, dünyanın bir numaralı petrol ithalatçısı unvanını yakında daimi olarak ele almaya hazır.

    Uzmanlar bu koşullarda Çin’in Ortadoğu’daki ağırlığının daha da artabileceği ve artık küçük çaplı bir oyuncu olmaktan çıkabileceğine dikkat çekiyorlar. Çin böylece Ortadoğu ülkeleri açısından önem kazanırken, Ortadoğu da Çin için daha dikkatle izlenmesi gereken bir yere dönüşüyor.

    Suudi ağırlığının başı çektiği OPEC Kasım 2914’te petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen Rusya ve ABD’deki kayaç gazı üretiminden kaynaklanan rekabet nedeniyle üretimi kısmama kararı almıştı.

    Öte yandan, Çin’in dünyanın bir numaraları petrol ithalatçısı haline dönüşmesi ticareti de etkiliyor.

    Ham petrol piyasası alım tarafında geleneksel olarak ExxonMobil, Royal Dutch Shell, Chevron ya da BP gibi Batılı şirketlerin egemenliğindedir. Ancak pazarda tablonun değişmesiyle artık Çin ulusal petrol şirketleri Sinopec ve PetroChina’ya bağlı Unipec ya da China Oil gibi kuruluşların da, büyük bir hızla pazarda yer almaya başladıkları gözleniyor.