Çimsa çıtayı yükseltti

0
201

Genç şirketin genç yöneticisi, “2017 bizi geleceğe hazırlayan çok önemli yatırımların meyvelerini topladığımız yıl olacak” derken yoğun programını gözden geçiriyor. Bu programın içeriğini anlatırken de inovasyon çalışmaları ve yatırımlara dikkat çekiyor.

Çimsa, dünya beyaz çimento pazarında en büyük üç büyük oyuncudan biri. Çimsa Genel Müdürü Nevra Özhatay, “İnovasyon yaklaşımına ve yenilikçi ürünlere ağırlık veriyoruz. Beyaz çimento ve özel ürünler konusunda dünyada 60’ın üzerinde ülkeye ihracat yapıyoruz” derken genç şirketin kısa sürede yakaladığı başarıya dikkat çekiyor. 1972 yılında Mersin’de kurulan Çimsa, beş entegre fabrikası, bir öğütme tesisi, bir terminal ve bir paketleme tesisine sahip. Yıllık toplam 5,5 milyon ton klinker üretim kapasitesiyle yedi terminalli bir uluslararası çimento üreticisi aynı zamanda. 2015 yılında toplam ihracatının yüzde 31’i gri çimento, yüzde 69’u beyaz çimento üzerinden gerçekleşti. Şirketin kendine belirlediği operasyonel mükemmelliği sağlama, sürdürülebilirlik, müşteri ve pazar odaklılık ve kârlı büyüme stratejileri önemli yatırımları öne çıkardı.

MİLYON DOLARLIK İKİ YATIRIM
2016’nın ilk çeyreğinde satış gelirini, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artışla 253,6 milyon TL’ye yükselten Çimsa’nın net kârı ise yüzde 11 arttı ve 47,4 milyon TL’ye yükseldi. Bu hızlı ve kârlı başlangıca ise iki dev yatırım eşlik etti: Afyon’da bu yıl devreye alınması planlanan ve 165 milyon dolar yatırımla gerçekleşecek Afyon Çimento fabrikası ile 55 milyon dolar yatırımla projelendirilen Çimsa Eskişehir fabrikası. Eskişehir fabrikası böylece hem gri hem de beyaz klinker üretecek şekilde yeniden yapılandırılmış olacak. 2015 yılının son çeyreğinde başlayan yatırım, 2017 yılının ilk çeyreğinde tamamlanacak. Çimsa’nın yıllık beyaz klinker üretim kapasitesi 1 milyon 565 bin tona çıkacak.

60’tan fazla ülkeye beyaz çimento ve özel ürünler ihracatı yapan şirket için Ortadoğu, Avrupa, Kuzey Afrika ve Amerika en büyük ihracat bölgeleri. Özhatay, Çimsa’nın rakiplerinden farkının inovasyon ve Ar-Ge yatırımlarına dayandığını söylüyor ve “2000 yılından beri Mersin fabrikası bünyesindeki çimento Ar-Ge merkezimiz rakiplerimiz karşısında bizi güçlü kıldı” diyor. Merkezin temelde üç önemli özelliğini ise “Yeni ürün geliştirme programları hazırlayarak üretim, pazarlama ve kalite birimleriyle çalışmaları son ürün haline getirmek, satış destek hizmetleri ve pazarın gelişimi için katma değer yaratmak” olarak açıklıyor. Gerçekten de sektördeki şirketlerin çoğunun net satışlarında ya da kârında gerileme gördüğü 2015 yılında Çimsa her ikisini de artırmayı başardı.
 
ÇİMENTO SEKTÖRÜ YATIRIMCILARINI SEVİNDİRDİ
Çimento sektörünün ekonomiye olan katma değeri ise diğer sektörlerle kıyaslandığında yükselişte. 2015 yılının ilk çeyreğine göre yüzde 15-20 oranında gözlenen hacim artışları sektöre yönelik olumlu beklentileri öne çıkarıyor. Halk Yatırım analistleri, çimento fiyatlarının son dönemde stabil kalmasına karşın, elektrik ve yakıt gibi girdi fiyatlarının sabit kalmasını, çimento şirketlerinin marjlarındaki iyileşmenin ana nedenleri olarak sayıyorlar. Analistler özellikle maliyet tarafındaki olumlu görünüm ve sektörde son dönemde gözlemlenen fiyat artışlarının devam ettiği sürece, çimento sektörüne yönelik olumlu gidişatın devam edeceği görüşündeler. Üçüncü havalimanı, üçüncü köprü, Avrasya Tüneli ve Kanal İstanbul gibi mega projelerin yanı sıra, kentsel dönüşüme tabi olan konut projeleri de inşaat sektörünü destekliyor. Birçok analist Borsa İstanbul’da yer alan diğer sınai şirketlere oranla çimento şirketlerini daha korunaklı görüyor. Halk Yatırım’ın paylaştığı değerlendirme ise Çimsa’nın kazançlı çimento şirketlerinden biri olarak yatırımcısına kazandırdığı yönünde. Şirketin deniz aşırı ülkelere ihracat yapma kapasitesinin arttığına, güçlü network ağı ve yaptığı yatırımlar sonrası beyaz çimento üretme kapasitesinde artış gerçekleştirdiğine dikkat çekiliyor.

Sektörü değerlendiren Özhatay ise 2016 yılında 2015 yılına paralel bir seyir bekliyor ve şu bilgileri paylaşıyor: “Çimento ve klinker ihracatı 2015 yılında geçen seneye göre yüzde 5 oranında düştü ve 10,2 milyon ton olarak gerçekleşti. 2016 yılında sektörün 2015 yılına paralel seyir izleyeceğini düşünüyorum.” İnşaat sektörünün gelişim açısından önemli ivme içinde olduğuna da değinen Özhatay, “İnovasyonun yön verdiği marka projeler birbiri ardına yükseliyor. Türkiye’de, Batı ülkelerine göre, yapı kimyasallarının üretim ve tüketimi henüz oldukça yeni. Ancak inşaat sektöründe çağdaş yapılaşmanın önem kazanması, bizim gibi teknoloji ve Ar-Ge gücüne sahip firmalarının yapı kimyasalları alanında yenilikçi ürünlere imza atması, sektörün geleceği adına umut veriyor” diyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME
Çevreye zarar verdiği konusunda eleştiri oklarına hedef olan çimento sektöründe sürdürülebilirlik önemli bir gündem konusu. Özhatay, sektördeki en önemli değişikliği, fosil yakıtların kullanımının azaltılması ve alternatif yakıt kullanımının artması olarak anlatıyor. Çimento fabrikalarının alternatif yakıt kullanımına yatırım yaptıklarının altını çiziyor. Bunun yanı sıra katkılı çimento kullanımının artırılması, elektriğin yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilmesi, tedarik zincirinin optimize edilmesi ve inovasyon gibi konuların da gündemde yer aldığını söylüyor.

Çimsa sürdürülebilirlik odaklı çalışmalara 2013 yılında başladı. 2015 yılında, yurt içinde 11,95 milyon doları sürdürülebilirlik, çevre, iş sağlığı ve güvenliği olmak üzere, toplam 26 milyon dolar tutarında yenileme, idame ve modernizasyon yatırımı gerçekleştirdi. Fabrikalarda alternatif yakıt miktarını artırdı ve kullanım oranını yüzde 7,11’e yükseltti. Toplam elektrik tüketimini yüzde 2 azalttı. 2015 yılında Eskişehir fabrikası ikinci fırınında 11 futbol sahası hacminde, 47 bin 600 ton atık yakılarak, ısıl enerjinin yüzde 30,6’sı atıklardan karşılandı. Özhatay, “Su, enerji maliyetleri, emisyonlar, tedarik zinciri konularında sektöre öncülük eden aksiyonlar alma konusunda gayret gösteriyoruz. İş süreçlerimizde kaynakları verimli kullanmak, atıkları enerji ve hammadde olarak geri kazanmak, yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmak, yol haritamızın önemli maddelerini oluşturuyor” diyor.

Çimsa’nın rekabetteki bir diğer gücü de iş modeli. Türkiye’de üretim ve ihracat yapmanın ötesinde, yurtdışındaki yapılanması ile toplam yedi terminalinde müşterinin istediği zamanda istediği ürünü temin edebilme esnekliğine sahip. Bu terminaller, Hamburg (Almanya), Trieste (İtalya), Sevilla ve Alicante (İspanya), Gazimagusa (KKTC), Köstence (Romanya) ve Novorossiysk’te (Rusya) bulunuyor. Terminal yapılanmasının olmadığı pazarlarda ise en etkin lojistik kanallarını kullanıyor. Yurt içinde satışlarının büyük kısmını Marmara, Ege ve İç Anadolu bölgelerinde gerçekleştiriyor. Özellikle Eskişehir fabrikasında yapılan yeni yatırımlar, bu pazarlara ulaşma kolaylığı sağlayacak.
 
KADIN ÇALIŞAN KOTASINI ARTIRDI
Türkiye çimento sektöründe tek kadın genel müdüre sahip şirket unvanını sahip olan Çimsa, kendi sektöründe ortalamanın üzerinde kadın çalışana sahip. Çimsa’nın üst yönetiminde kadın yönetici oranı yüzde 50’ye yaklaşırken, şirket bu veriyle sektördeki önde gelen rakiplerini geride bıraktı. Üst yönetim düzeyinde cinsiyet eşitliği oranı şirketin diğer alanlarına da yanısıyor. 2014 yılında beyaz yaka çalışanlardan yüzde 20’si kadındı. 2015 yılı içerisinde yeni mezun çalışan grubunda en az iki kadın istihdam edilmesi, süreç iyileştirme mühendisi olarak üretim sahalarında çalışan beş kadın çalışandan en az birinin lider pozisyonuna atanması ve alınacak kadın stajyer oranının 2014 alımına göre yüzde 25 artırılması gibi İK uygulamaları dikkat çekti.

2014 yılından beri genel müdür olarak görev yapan Özhatay da İK alanında sektörde ilkleri gerçekleştirmeye devam edeceklerinin altını çiziyor. Özhatay, üniversiteden yeni mezun olan ve çimento sektörüyle ilk kez tanışan genç profesyoneller için hayata geçirdikleri “Yeni Çimsalılar Gelişim Programı”nı devam ettirdiklerini söylüyor. Çimsa’nın ‘yüksek performans kültürü oluşturmak’ yönündeki vizyonu doğrultusunda geliştirilen programla, yeni mezunlara, şirkete fayda sağlayabilecekleri alanda yol göstermeyi hedeflediklerine değiniyor.
44 senelik şirket Çimsa, Türkiye’de beş çimento fabrikası, global terminal yapılanması ve geniş dağıtım ağı ile beyaz çimento ticaretinde dünya liderliğine oynuyor. Oyun alanını daha da genişletecek formülleri ise İK, Ar-Ge ve inovasyonla farklı kulvarlara taşımaya niyetli görünüyor.