Çikolata dünyasında yeni keşif: Ruby

0
212

Kendini çikolata endüstrisinin kalbi ve lokomotifi olarak tanımlayan Barry Callebaut Group, çikolata dünyasının son keşfi Ruby ile 80 yıl sonra yeni bir türe imza atıyor. Türkiye’de kapasitesini ve ürün çeşitliliğini artıracak yatırım planları çerçevesinde büyümeye devam edecek Barry Callebaut Group, 2018 yılını globalde 2 milyon tonun üzerinde çikolata ve kakao ürünü satarak, satış hacmini yüzde 6,3 artırdı.

BEGÜM NUR ALKIŞ

Moleküler beslenme konusunda araştırmalar yapan Ball State Üniversitesi Profesörü Deanna Pucciarelli, çikolatanın tarihini anlattığı bir çalışmasında “Çikolatasız bir hayat düşünemiyorsanız, 16. yüzyıldan önce doğmadığınız için çok şanslısınız. O zamana dek, çikolata yalnızca Mezoamerika’da ve şu an bildiğimizden oldukça farklı bir yapıda bulunuyordu” diyor. Bugün ise çikolata filmlere konu olmakla kalmayıp, müzelerden, moda gösterilerine, festivallere kadar hayatımızın hemen her alanında kendisine yer buluyor. Yakın zamana kadar bitter, sütlü ve beyaz olarak sadece üç türünün olduğu bilinen çikolata, türlerine bir yenisini daha ekledi. 80 yıl önce dünyaya tanıtılan beyaz çikolatanın ardından keşfedilen dördüncü çikolata türü “Ruby (yakut)” adını pembe renginden alıyor.

Fransa ve Belçika’da yer alan Barry Callebaut Group’un global 28 Ar-Ge merkezi ile Jacobs Üniversitesi iş birliğinde 13 yıl süren bir çalışmanın ürünü olan yeni nesil çikolata Ruby, kakao çekirdeklerinden doğal olarak elde ediliyor. Herhangi bir meyve aroması veya gıda boyası içermeden özgün bir işleme sürecinden geçirilerek üretiliyor. Çikolata dünyasında heyecan verici bir yenilik olarak nitelendirilen Ruby’nin keşfiyle ilgili Barry Callebaut EMEA Başkanı Massimo Garavaglia, “İnovasyon ve duygu yüklü bir süreçti” diyor. Ruby’nin tadı ekşi, meyvemsi ve tatlı olarak tanımlanıyor ve tatlıdan tuzluya birçok lezzet eşleşmesinde başarılı sonuçlar veriyor.

İsviçre merkezli Barry Callebaut Group, Belçika kökenli “Callebaut” ile Fransız “Cacao Barry” 

şirketlerinin 1996 yılında birleşmesi ile kuruluyor. Bünyesindeki üç global marka yoluyla Callebaut®Cacao Barry® ve Carma® dünyanın büyük gurme çikolata ve özel ürün tedarikçilerinden olan Barry Callebaut Group, 2018 yılını globalde yüzde 6,3’lük bir satış hacmi büyümesi ile kapatarak, 2 milyon tonun üzerinde çikolata ve kakao ürünü satışı gerçekleştirdi. EMEA Bölgesi’nde (Avrupa, Orta Doğu, Afrika) ise şirketin faaliyet kârı, yüzde 11,2 büyüyerek, 352 milyon İsviçre Frangı (yaklaşık 347 milyon dolar) oldu.

Statista verilerine göre, global kakao işleme pazarının 2023 yılına kadar yaklaşık 14,9 milyar dolarlık bir hacime ulaşacağı tahmin ediliyor. Dünyada tüketilen her dört çikolata/kakao içerikli üründen birini dolaylı yoldan son tüketiciye ulaştıran Barry Callebaut Group, 30’dan fazla ülkede 11 bin 500 üzerinde çalışanı ve 60 fabrikası ile 2 milyon ton üretim yapıyor. Garavaglia, tüketicinin ise artık daha sofistike ürünlere doğru yönelmeye başladığına değiniyor ve dünyada tüketim açısından en büyük pazarın ABD’de bulunduğunu söylüyor. EMEA Bölgesi’nde ise tüketim açısından en büyük pazarlar Almanya, Fransa ve İngiltere. Barry Callebaut Group olarak sürdürülebilir çikolata üretimini bir norm haline getirmeyi hedeflediklerinden bahseden Garavaglia, Türkiye’nin ise son yıllarda çok önemli pazarlardan biri haline geldiğini belirterek, “Çikolata piyasası ve tüketimi açısından Türkiye’yi ilk 10 ülke arasına koyabiliriz” diyor.

Her yıl kârının yüzde 50,11’ini Jacobs Foundation (Jacobs Vakfı) üzerinden çocukların eğitimine ayıran Barry Callebaut’un, şeflerin ve çikolatacıların esin kaynağı bulabileceği, çikolata teknikleri hakkında bilgi edinebileceği ve deneyimlerini paylaşabileceği dünya genelinde 21 tane Çikolata Akademisi bulunuyor. Barry Callebaut Group, Türkiye’deki ilk çikolata üretim tesisini ise 2013 yılında 30 çalışanla Eskişehir’de kurdu. Yatırım değeri 2013 yılına göre 35 milyon TL olan fabrikada, sıvı ve katı endüstriyel çikolata üretimi yapılıyor. Barry Callebaut Group, kapasitesini ve ürün çeşitliliğini artıracak yatırım planları çerçevesinde Türkiye’de büyümeyi planlıyor. Barry Callebaut Group’un, 2025 yılına kadar ulaşılmak istenen hedefleri arasında doğaya saygılı ve karbon pozitif üretim, sıfır çocuk işçilik, 500 bin’den fazla kakao üreticisinin refahının yükseltilmesi, yüzde 100 sürdürülebilir kaynaklar ile üretim bulunuyor.