Çift haneye yaklaşan enflasyon TCMB’nin duruşunu değiştirir mi?

0
25

2016 Ocak ayı enflasyonu beklentilerin üzerinde geldi. 2016 yılı Ocak ayında TÜFE yıllık bazda yüzde 9,58 oranında artış gösterirken yıllık enflasyon Mayıs 2014’ten bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti.

Enflasyon verisini değerlendiren üç kurum, enflasyona rağmen TCMB’nin duruşunda değişiklik yapmasını beklemiyor.

ENFLASYON YÜZDE 10’A YAKLAŞTI

TÜİK’in bugün açıkladığı Ocak ayı TÜFE verisini değerlendiren Morgan Stanley, kendi beklentilerinin ve piyasa beklentisinin hafif üzerinde gelen enflasyona gıda fiyatlarının yüzde 1 katkı yaptığına dikkat çekti. Morgan Stanley, gıda fiyatları üzerinde önümüzdeki aylarda da ek baskı oluşmasını beklediğini belirtti. 

Asgari ücret artırımı ve bazı mali, ihtiyati gevşeme tedbirlerinin TÜFE üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturabileceğini ifade eden Morgan Stanley, enflasyon beklentilerinde son aylarda kötüleşme olduğuna da dikkat çekti. 

TÜFE’nin 2016 ilk çeyrekte yüzde 10 civarına gelmesini beklediklerini belirten Morgan Stanley, yılın geri kalanında da TÜFE’nin yüzde 9-10 bandında kalmaya devam etmesini beklediklerini vurguladı. 

Morgan Stanley, bugün açıklanan TÜFE verisinin TCMB’nin 23 Şubat’ta  yapılacak PPK verisi üzerinde büyük bir etki yapmasını beklemediklerini de ifade etti. 

JP MORGAN: ŞUBAT’TA ENFLASYON ZİRVE YAPACAK
JPMorgan, Şubat ayında Türkiye’de enflasyonun yüzde 9,9 seviyesine çıkacağını, sonrasında ise gevşeyerek Mayıs ayında yüzde 8,6’lara geleceğini öngördü.

Kurum, Ocak ayı enflasyon verilerini değerlendiren notunda enflasyonun yıl içinde yüzde 8,5 seviyelerinde denge kazanacağını, yılın son ayında ise yüzde 8,1 seviyelerine gerileyeceğini belirtti. Kurumunun notunda bu senaryonun Türk Lirası’nın istikrarlı kalması ve hükümetin fiyatlardaki katılıklarla mücadele etmesine bağlı olduğu belirtildi. 

Merkez Bankası’nın Ocak ayı enflasyon verisine herhangi bir politika ile karşılık vermesinin olası olmadığını belirten JPMorgan, asgari ücret artışının ve ekmek fiyatlarındaki keskin artışın gecikmeli etkisinin Şubat ayında enflasyonu daha yukarı iteceğini ifade etti.

Hükümetin enflasyonla ilgili herhangi bir adım atması konusunda başarısız olması ve idari zamların devam etmesi durumunda enflasyon görünümünün bozulabileceği uyarısını yapan kurum böyle bir durumda enflasyonun yüzde 10 civarında dengeleneceğini vurguladı.

BARCLAYS: TCMB REAKTİF DURUŞUNU DEVAM ETTİRECEK
Barclays, TÜİK’in bugün açıkladığı Ocak ayı enflasyon rakamlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, enflasyon ve enflasyon beklentilerinde kötüleşmeye rağmen TCMB’nin reaktif politika duruşunu devam ettirmesini beklediklerini bildirdi. 

Barclays, “Önceden görüldüğü üzere TCMB Babacan-Başçı ve Erdoğan ekolleri arasında sıkışmış durumda, Banka’nın takınacağı en şahin duruş faizleri değiştirmemek ve cari politika çerçevesini devam ettirmek olur” değerlendirmesini yaptı.