Pandemi sürecinde e-ticaret büyük bir hız yakaladı. 2021’de 381,5 milyar TL olan e-ticaret hacminin, 2022 yılı sonunda 560 milyar TL’ye ulaşması bekleniyor.
Dijital satış kanalları Kovid-19 salgınıyla mücadele sürecinde inanılmaz hızlandı. ‘Cep’te ve ‘web’de talep yoğunlaştı. Onlinedaki yoğun ilgiye hazırlıksız yakalanan markalar da yatırımlarını dijitale kaydırdı. Türkiye’de 100’e yakın üyesi bulunan Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) ve Google’ın işbirliğinde düzenlenen E-Ticaret Zirvesinde de sektörün nabzı tutuldu. Verilen rakamlar oldukça çarpıcı. Sektör temsilcilerinin paylaştığı bilgilere göre, Türkiye’de geçen yıl e-ticaret, bir önceki 2020 yılına göre yüzde 69 arttı ve 381,5 milyar TL’ye ulaştı. Son bir yılda gerçekleşen sipariş sayısı da tam 3 milyar 347 milyon adet. Bu büyümeyle e-ticaretin, genel ticaret içindeki payı yüzde 18’e dayandı. Pandemi öncesi bu alanda 70 bin işletme varken, 2021 yılında 484 bini aştı. Bu hızlı büyüme hem işletmeler, hem kullanıcılar, hem de ekonominin kazanmasına yeni bir kapı açarken, e-ticaret hacminin 2022 yılı sonunda 560 milyar TL’ye ulaşması öngörülüyor. Önümüzdeki beş yılda ise e-ticaretin 5 kat artması bekleniyor.
ALIŞVERİŞ YOLCULUĞU ONLINE DE BAŞLIYOR
Zirvede, Google’ın 8 ülkede 137 perakendeciyle gerçekleştirdiği çok kanallı perakende araştırması sonuçları da açıklandı. Araştırmaya göre, alışveriş yapanların yüzde 62’si çok kanallı alışverişi tercih ediyor. Türkiye’deki tüketicilerin yüzde 91’i de mağazada alışveriş yapmadan önce online araştırma yapıyor. KOBİ’lerin bu süreçte hızlı büyüme gösterdiğine işaret eden ETİD Başkanı Emre Ekmekçi, şunları söylüyor: “IPSOS’la yakın zamanda yaptığımız bir araştırmaya göre bugün her 10 KOBİ’den 9’u Google Arama ürünlerinin işini büyüttüğünü söylüyor.” Ekmekçi’ye göre, Türkiye’de e-ihracat da önümüzdeki 3 yılda 10 kat büyüyerek, dünya ortalamasını yakalayacak.
ONLINE TREND VE KOMBİN TAVSİYESİ
Zirvede gerçekleştirilen “E-Ticaretle Büyüyen Çok Kanalla Perakende” panelinde sektör temsilcileri de değişen müşteri talebine işaret ediyor. Beymen Grup E-Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Ümit Arsoy, mağazalarında bugün 900’den fazla markayı tüketiciyle buluşturduklarını söylüyor. Pandemi öncesi yüzde 15’lerde olan dijital kanalların payının bugün yüzde 51’lere çıktığını belirten Arsoy, bu süreçle online geçen satış danışmanlarının müşterilere ürün, trendler ve kombin tavsiyesinde bulunduğunu belirtiyor.
İNTERNETTEN SATIN AL, MAĞAZADAN TESLİM AL
MediaMarkt Türkiye İcra Kurulu Üyesi, Pazarlama, e-Ticaret ve Kurumsal İletişim Direktörü Çağanur Atay Uçtu da pandemi süreciyle “İnternetten satın al, mağazadan teslim al” uygulamasının kalıcı hale geldiğine işaret ediyor. Tüketicinin internetten araştırdıktan sonra ürünü mağazadan teslim almayı seçtiğine işaret eden Uçtu, tüketicinin yeni satın alma tercihlerini şöyle anlatıyor: “Özellikle cep telefonu, televizyon, tablet, bilgisayar gibi sepet değeri yüksek ürünlerde bu davranış öne çıkıyor. Bizim çoklu kanalda gördüğümüz en önemli tüketici davranışı, ‘internetten satın al, mağazadan teslim al.’ Bu iki kat arttı. Her dört müşterimizden üçü birden fazla kanaldan geçiyor. Artık yüzde 73 çoklu kanal müşterisi.”