Çelik Test ve Araştırma Merkezi için çalışmalar başladı

0
38

Çelik İhracatçıları Birliği, sektörün uluslararası rekabet gücünü artırmak ve katma değerli çelik üretimini desteklemek amacıyla kurulum çalışmalarına başladığı “Çelik Test ve Araştırma Merkezi” projesinde hızla ilerliyor.

Birlikten yapılan açıklamaya göre, Çelik İhracatçıları Birliği, Ar-Ge ve inovasyona verdiği önem doğrultusunda 2013 yılında çalışmalarını başlattığı ve şubat ayında fiziki kurulumu için imzalarını attığı Çelik Test ve Araştırma Merkezi (ÇETAM) güdümlü projesinin son durumu hakkında sektör temsilcilerine bilgi verdi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, son dönemde üretim ve ihracat açısından sektör olarak zor günlerden geçirdiklerini belirterek, “2015 yılı 3 aylık verilerine göre üretimde dünya 9’uncusu ve Avrupa 2’ncisiyiz. Fakat ihracat gelirinde dünyada 14, ortalama birim satış fiyatında 17’nciliğe kadar geriliyoruz. Oysa Türk çelik sektörünün potansiyeli çok daha yüksek ve artık bunu göstermemiz gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Ekinci, çelik sektörünün gerçek kapasitesini kullanabilmesi, ihracat gelirini artırabilmesi için katma değerli ürün üretmesi ve yeni teknolojileri üretim tesislerine adapte edebilmesi amacıyla Çelik Test ve Araştırma Merkezi projesini başlattıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

“Merkezimiz faaliyetlerini, sektörümüzdeki tüm firmalar, ilgili bakanlıklar, üniversiteler ve araştırma merkezleri, ürün ve sistem belgelendirme kuruluşları, çeliği direk yapısal malzeme girdisi olarak kullanan diğer sektörler, sektörel dernekler, yurtdışında faaliyet gösteren sertifikasyon ve Ar-Ge kuruluşları ile eşgüdüm içinde planlayacak ve yürütecek. Bu doğrultuda özellikle uluslararası alanda sektörümüzün rekabet gücünü artıracak ve sürdürülebilirliğine katkı verecek çalışmalara zemin hazırlanmış olacak. Sektör temsilcilerimizin de desteği ile giderek büyüyeceğiz ve İstanbul’u bilim ve teknoloji merkezi haline getireceğiz. Böylece hem ülkemizin hem de Türk çelik sektörümüzün gücünü tüm dünyaya kanıtlayacağız.”
 
ÇETAM HAKKINDA
ÇETAM ile ilgili çalışmalar, Çelik İhracatçıları Birliği tarafından Ar-Ge, inovasyon, sertifikasyon ve çevre konularında faaliyet göstermek üzere kurulan Malzeme Test ve Analiz Laboratuvarları (Matil) AŞ tarafından yürütülüyor. İstanbul Kalkınma Ajansı’nın destek verdiği proje kapsamında merkez, İTÜ’nün Maslak kampüsünde kurulacak.

ÇETAM ile öncelikli olarak çelik sektörünün Ar-Ge, inovasyon ve test analiz alanlarındaki mevcut ve gelecek dönemdeki ihtiyaçlarının araştırılması ve çözümler sunulabilmesi amaçlanıyor. ÇETAM’ın temel hedefi sıvı çelik üreticileri ile başlayan zincirin halkalarını oluşturan her ölçekteki işletmeler ile iş birliği yaparak, onların çözüm ortağı olmak. Bu hedef doğrultusunda bir yanda bilimsel araştırma ve deney çalışmaları için fiziki bir ortam oluşturulurken, diğer yanda hazırlanan Matil Web Portalı ile merkeze bağlı sanal bir Ar-Ge ortamı sağlanacak.

ÇETAM aynı zamanda çelik kullanan ana sektörler inşaat, otomotiv, makine imalat, gemi, kimya, maden gibi alanlara da hizmet verecek. Böylece bu sektörler kanalıyla Türkiye’nin çevre ülkeler açısından da bir çekim merkezi haline gelmesine katkı sağlanacak.