Çelik: Ekmeğe zam yok

0
67
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ekmek fiyatlarında buğday, stok ve piyasa koşulları açısından artışı gerektirecek bir durum olmadığını belirterek, “Bu şekilde bir şayia oluşturulmaya çalışılması çok manidardır. Tamamen spekülatif” dedi.
 
Çelik, Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı ve beraberindeki heyeti bakanlıktaki makamında kabul etti. 

Kabulde ekmek fiyatlarına ilişkin açıklamalarda bulunan Çelik, buğday üretiminin bakanlığın sorumluluğunda olduğunu fakat ekmek fiyatlarının belirlenmesinin serbest piyasa koşullarında gerçekleştirildiğini belirtti. Çelik, “Türkiye’de ekmeklik buğday denilen Anadolu Kırmızı Sert buğdayın 5 Aralık 2014 tarihindeki fiyatı ton başına 868 lira, 5 Aralık 2015’te ise aynı buğday çeşidinin ton fiyatı 845 lira oldu. Fiyatta yüzde 3’lük bir gerileme gerçekleşti” diye konuştu.

Stoklarda 4 milyon ton ekmeklik buğdayın bulunduğunun altını çizen Çelik, buğdayın tedarikinde herhangi bir sorunun olmadığını bildirdi.
Çelik, rekolte açısından da bu yıl ihtiyaç olan 19 milyon ton civarındaki buğdaya karşılık 22,6 milyon tonluk bir üretimin söz konusu olduğunu dile getirerek, “Un fiyatlarının veya ekmeğin fiyat artışını gerektirecek herhangi bir durumun söz konusu olmadığını bu rakamlar çok net bir şekilde ortaya koymaktadır. Yapılan tüm değerlendirmeler, spekülatif değerlendirmelerdir” ifadelerini kullandı.

“ŞAYİA OLUŞTURULMAYA ÇALIŞILMASI ÇOK MANİDAR”
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çelik, ekmek fiyatlarına ilişkin, buğday fiyatlarında bir artışın söz konusu olmadığını söyledi. 
Çelik, hükümet tarafından asgari ücretten kaynaklanabilecek üretime ve istihdama yansıyacak hususların ele alındığını ve ilgili bakanların şu an çalıştıklarını ifade ederek, “Şu an itibarıyla gerek buğday fiyatları, gerek stoklarımız, gerekse piyasa koşulları açısından fiyat artışını gerektirecek bir durum yok ama bu şekilde bir şayia oluşturulmaya çalışılması çok manidardır. Tamamen spekülatif. Piyasada belki farklı emelleri, amaçları olan kişilerin yapmış oldukları bazı değerlendirmelerdir” dedi. 

“DİPLOMATİK YOLLARDAN ÇÖZÜM BEKLİYORUZ”
Faruk Çelik, Türkiye’nin Rusya’dan buğday ithal ettiğinin hatırlatılması ve bu ülkeden buğday alımının durdurulmasının söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine de şunları kaydetti:
“Türkiye’nin, Rusya’nın 1 Ocak’tan sonra uygulayacağı yaş sebze meyve ile ilgili bazı kararları henüz uygulamaya girmiş değil. 1 Ocak itibarıyla girdiği an Türkiye’nin bu konularla ilgili alacağı önlemler gerekirse alınacak. Ancak şu anda Türkiye’nin bu anlamda ne kamuoyuna ne kendi iç bünyesinde deklare ettiği herhangi bir konu yok. Bizim ‘Rus çiftçisini mağdur edeceğiz’ diye bir çalışmamız, değerlendirmemiz söz konusu değil. Biz olayın diplomatik yollardan çözülmesi konusunda yoğun bir gayret içerisindeyiz. Uçak düşürülmesi olayının çiftçilerle bir ilgisi söz konusu değil. Bu boyutlara taşınmasını doğru bulmuyoruz. Diplomatik yollardan bu meselenin çözümünü beklemekteyiz. Yoksa fevri, aceleci bir kararla belki de Türkiye’ye hiç yakışmayacak bazı kararlar alınabilirdi. Türkiye köklü bir devlet ve iki devlet arası ilişkilere önem veren bir ülke. İki ülke arasındaki dostluğun devamında ısrarcı olan bir ülkeyiz.”
Rusya ile ilgili gelişmeler doğrultusunda ilgili bakanlarla toplantılar yapıldığına dikkati çeken Çelik, “Gerek ihracatçıların, gerek üreticilerin muhtemel durumlar karşısında ne gibi önlemler alacağı bakanlıklar arasında değerlendirildi. Alternatifler elimizde bulunuyor” dedi.
Türk kahvesinin isminin Rusya’da “Rus kahvesi” olarak değiştirildiğine ilişkin bir soru üzerine de Çelik, “Bu kahvenin özelliğini değiştiremezler. 40 yıl hatırı devam eder inşallah, iki ülke arasındaki dostluğa kahvenin vesile olmasını diliyorum” ifadesini kullandı.

“EKMEK FİYATLARINDA ŞU AN İTİBARİYLE ARTIŞ SÖZ KONUSU DEĞİL”
Balcı da ekmekteki fiyat oluşumlarına ilişkin haberleri değerlendirerek, 2,5 yıldır ekmek fiyatlarında bir değişiklik olmadığını hatırlattı. 
Son günlerde un fiyatlarındaki spekülatif fiyat artışları ile istihdam, akaryakıt, elektrik ve diğer girdilerdeki fiyat artışları sebebiyle esnafın rahat olmadığını dile getiren Balcı, fırıncı esnafının bu tür durumlarda hep soğuk kanlı olduğunu vurguladı. 
Balcı, esnafın halkın temel gıda maddesi ekmek konusunda en sağlıklı en doğru yol ne ise ona göre hareket ettiğini belirterek, şöyle konuştu:
“Geçmişte olduğu gibi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın yapacağı çalışma neticesinde oluşacak olan tabloya göre hareket edeceğimizi söyleyebiliriz. Maalesef kamuoyunda yer alan ‘250 gram ekmek fiyatı 1,5 lira olacak’ ifadesi kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Bir fiyat artışı olsa dahi ki şu an itibarıyla böyle bir şey söz konusu değil, rakam böyle olmayacaktır. Biz Türkiye Fırıncılar Federasyonu olarak, yetkili kurum olarak ve fırıncı esnafı olarak hiçbir zaman bu oranda yüksek bir fiyat artışı ile halkımızın karşısına çıkmadık. Bugün yapılan açıklamaları da doğru bulmuyoruz. Yapan kişiler yetkili değildir. Ekmek Üreticileri Federasyonu ‘Ekmeğe fiyat artışını düşünüyoruz veya düşünmüyoruz’ kişiye söylerler düşünsen ne olur, düşünmesen ne olur. Bir yetkisi yok. İşin sahibi Türkiye’de faaliyet gösteren 23 bin fırıncımız Türkiye Fırıncılar Federasyonuna kayıtlı. Dolayısıyla fiyat verme yetkisi odalarımızda.”

Ülke genelinde bugün itibarıyla 250 gram ekmeğin 1 lira ve 1,25 liradan satıldığına dikkati çeken Balcı, “Toplamda da biz hiçbir zaman gelecek fiyat artışının 1,25 kuruş üzerinde olmaması yönünde gerekli hassasiyeti dün olduğu gibi bugün de fırıncı esnafı gösteriyor, göstermek zorunda” ifadesini kullandı. 
Un fiyatlarındaki spekülatif artış ile ilgili çalışmaların Bakanlık tarafından yapılmasını istediklerini dile getiren Balcı, bu çalışmanın sonucunu da büyük bir sabırla bekleyeceklerini söyledi.