Canyon Ranch Temmuz’da Türkiye’de

0
236

Dünyanın önde gelen sağlıklı yaşam kuruluşu Canyon Ranch, 250 milyon dolarlık bir yatırımla, Amerika Birleşik Devletleri dışındaki ilk merkezini Türkiyede açıyor.  Capital Partners tarafından geliştirilen Kaplankaya projesinin ilk bölümünde yer alacak olan Canyon Ranch, 1 Temmuz’dan itibaren misafirlerine kapılarını açmaya hazırlanıyor.  Projenin ayrıca yıl boyunca hizmet verecek merkeze bağlı 76 villayı kapsayan bir konut mahallesi bulunuyor.  Milas bölgesinde bulunan Kaplankaya’ya Bodrum/Milas havaalanından, karayoluyla 50 dakika içerisinde ulaşılıyor.  Ayrıca denizden veya helikopterle ulaşım sağlanıyor. 

Dünyanın en iyi sağlıklı yaşam merkezlerinden Canyon Ranch’in Amerika Birleşik Devletleri’nin Arizona ve Massachusets eyaletlerinde iki tam donanımlı sağlık merkezi bulunuyor. 38 sene önce açılan Arizona’daki merkezlerinde Türkiye’de açılacak olan yeni Canyon Ranch sağlıklı yaşam merkezi hakkında Türk basın mensupları için bir tanıtım toplantısı düzenlendi.  Bu toplantıya katılan Canyon Ranch’in kurucusu Mel Zuckerman ve CEO Susan Docherty ile birlikte Capital Partners’ın kurucusu Burak Öymen ve İcra Kurulu Başkanı Hasan Arat basın mensuplarının sorularını yanıtladılar.

General Motors’da 30 yıllık bir yöneticilik kariyerinin ardından Canyon Ranch’e geçen sene CEO olarak atanan Susan Docherty Türkiye’de açılacak merkezilerinin kendileri için çok büyük önem taşıdığını ifade etti.  Bu yatırımın markalarının dünyaya açılımını simgelediğini söyleyen Docherty, aynı zamanda Kaplankaya’da açılacak merkezin dünyadaki en iyi merkezleri olacağını belirtti.

Capital Partners Kurucu Ortağı Burak Öymen ve İcra Kurulu Başkanı Hasan Arat, “Canyon Ranch Kaplankaya Türk turizminin çeşitliliği konusunda oldukça önemli bir mesaj verecek. Bu yatırım, dünyada gelişmekte olan sağlıklı yaşam sektöründe Türkiye’nin iddialı olduğunu gösteriyor, bu işin öncüsü olmaktan memnunuz. Çok emek sarf ettik ve doğru yolda olduğumuza inanıyoruz.” diyerek projeye olan inançlarını dile getirdiler.

Güney Ege kıyılarının doğal güzellikleri arasında tabiat ve denizle iç içe olan Kaplankaya projesinin ilk aşamasının yatırım hacmi, 250 milyon dolar değerinde. Proje sahibinin Capital Partners olduğu ortaklık yapısında, işletme hakkı 30 yıl boyunca Canyon Ranch’te bulunuyor. Projenin ilk bölümü olan Canyon Ranch, Kaplankaya’nın %20’sini oluşturuyor.

Canyon Ranch Kaplankaya’nın konutları inşaat aşamasında satıldı. Ev sahipleri yaz / kış kullanılabilecek bir altyapıya sahip olan evlerinin aynı zamanda dünyanın en gelişmiş sağlık, spor ve beslenme programının sunulduğu Canyon Ranch ile bağlantısından faydalanacaklar. 

Canyon Ranch Kaplankaya’nın sunduğu hizmetlerden faydalanmak için otel misafiri veya ev sahibi olmak gerekiyor.

 
Mel Zuckerman, Canyon Ranch’i 1979 da 50 yaşındayken kurdu
Bugün 88 yaşında olan Zuckerman, bundan 38 sene önce, kendi sağlık sorunlarına bir çözüm üretmek ümidiyle gittiği bir sağlık merkezinden ilham alarak Arizona’nın Tucson kentinin dışında, Sonora Çölü’nde Canyon Ranch’in ilk merkezini kuruyor. 

Kendi deyimiyle, “50 yaşında çok çalışan, az hareket eden, iyi beslenmeyen, fazla kilolu bir adamdım.  Hayatımdaki stres ve yaşam tarzım beni erken yaşlanmaya doğru hızla itiyordu. O dönemde Kaliforniya’da bulunan bir zayıflama merkezine gittim. 10 gün kalmayı planlayarak gittiğim merkezden, dört hafta sonra eşimi arayarak – buraya gelmelisin, çünkü hayatımın kalan yıllarını nasıl yaşamak istediğimi sana göstermek istiyorum dedim.”   

Arizona’ya dönüşlerinde, eşi Enid ve ortakları Jerry ile birlikte 1960lardan kalma bir dinlenme merkezi olan Double U Ranch’i gözlerine kestiriyorlar ve bu merkezi satın alarak Canyon Ranch’in temellerini atıyorlar.
Otuz yılı aşkın bir zamandır sağlıklı yaşam üzerine programlar geliştiren ve hizmet sunan Canyon Ranch bu süre zarfında çeşitli kurum ve yayınlar tarafından Amerika’nın en iyi spa merkezi, en lüks spa merkezi, en iyi konuma sahip spa merkezi, en iyi sağlık ve tıbbi spa merkezi, en iyi fitness programı, en iyi tıbbi program, en sağlıklı mutfağa sahip spa merkezi gibi pek çok alanda ödüllendiriliyor; özetle Amerika’nın en iyi spa merkezi olarak biliniyor.

Arizona’da 100 konuk kapasitesi ile açılan ilk Canyon Ranch’den sonra 1989 yılında Massachusets eyaletinin Lenox kentinde ikinci merkezlerini açıyorlar.  Bu iki merkeze ek olarak Las Vegas’ın en büyük Spa merkezi, ve yirmi Cruise gemisinin, Queen Mary2, Regent Seven Seas, Ocenia Cruise Lines, Celebrity Cruise, Spaları Canyon Ranch markası altında hizmet veriyor. 

Mel, kendi sağlıklı yaşam yolculuğundan edindiği deneyimleri bugün misafirleriyle, daha uzun ve genç yaşamak başlığıyla vediği seminerlerle paylaşıyor. Kaplankaya’da açılacak olan Canyon Ranch, kurucusuna göre, şimdiye dek kurulan Canyon Ranch’ler içinde en iyisi olacak.

Burak Öymen: “Kaplankaya bölge halkının yaşam standardını yükseltti”
Kaplankaya’nın bir gayrimenkul geliştirme projesinin ötesinde, bulunduğu bölge ve bu bölge halkının gerçekleri gözönünde bulundurularak gerçekleştirilen bir proje oluğunu anlatan Öymen, Bodrum yarımadasına yakın olmasına rağmen daha çok tarım ve zeytincilikle geçinen bölgenin yaşadığı değişimi anlattı. 

Toplam nüfüsu 2,500 civarında olan dört köyden oluşan bölgede, on sene önce, bölgeye ilk geldiklerinde bölgedeki temel altyapı ihtiyaçlarının göze çarptığını, öncelikle bu eksiklikleri gidermeye odaklanarak bölgedeki köyler ve köy halkı için bir sosyo-ekonomik kalkınma programı geliştirdiklerinden bahsetti.  Bu programın temelinde bölge halkının yaşam biçimini değiştirmeden, yaşam standartlarını yükseltmeyi hedefliyorlar.  Bu hedef doğrultusunda, istihdamda bölge halkına öncelik tanınıyor ve köy sakinlerinin büyük kısmı, projenin çalışanı haline getiriliyor. Projede çalışmaya başlayan köy sakini kadınların, sigortalı olarak gelir elde ettikleri bir işe girmelerinden sonra, günlük hayatlarını kolaylaştıracak yatırımlar yaptıkları, özellikle pek çoğunun çamaşır makinesi aldıkları, kendi gelirlerini kazandıkça kuvvetlendikleri gözlemleniyor.  Diğer bir gözlem ise genç nüfüsu İzmir, Aydın gibi şehirlere göç eden köylerdeki gençlerin, iş imkanı buldukça kendi köylerinde kalmayı tercih ettikleri yönünde.

Bölgede sağlanan istihdamın yanı sıra köylere birer sağlık ocağı inşa ediliyor; kütüphane yapılıyor, okul ve cami onarımları gerçekleştiriliyor, İngilizce dersleri veriliyor. Tüm bu yapılanlarla amaç; hizmet yelpazesini geliştirmek ve köy sakinlerine ulaşıp Kaplankaya projesinin istihdam altyapısını oluşturacak insanlara altyapı sunabilmek.  

Kaplankaya mimarisinde topoğrafya uyumu önemsendi
Kaplankaya Canyon Ranch projesi, insan yapısı ve doğal alan arasında uyumlu entegrasyona duyarlı alanlar tasarlayan Office of Architecture in Barcelona (OAB) ve şirket ortağı mimar Carlos Ferrater tarafından gerçekleştirildi. Bireye özel, benzersiz ve kalıcı mimari yapılar oluşturma felsefesiyle yola çıkan ekip; topoğrafya, bitki örtüsü, denize uzanan tepelerin yamaçları, öğle güneşi gibi unsurlar ve çok daha fazlasını bir araya getirerek bölgenin kişiliğini korumayı hedefledi. Kaplankaya topoğrafyasına uyum içinde entegre olan mimari yapılar; bir yandan mahremiyet ve rahatlama atmosferini korurken, bir yandan da bölgenin bütününü kapsayıcı bir ortam oluşturuyor. Akdeniz samimiyetini Ege atmosferiyle buluşturan bu yapılar; evin merkezi açık avlu etrafında toplanan, kesintisiz deniz ve ufuk manzarasına sahip olan odaları ile mimaride geleneksel Türk yaklaşımı ile Akdeniz mimarisini buluşturuyor. Her konut, kendine özel bir tarzda yaratılan ve kendi dünyasını yaratan iç mekanlara da sahip.

Rakamlarla Kaplankaya & Canyon Ranch

  • Dünya Wellness piyasası 3 trilyon dolar değerinde bir iş hacmine sahip.
  • Kaplankaya Canyon Ranch Temmuz 2016’da açılacak. Tümü eşsiz Ege Denizi manzarasına sahip 75 otel odası ve 66 yamaç odasıyla toplam 141 odadan oluşan otelde konuklar 10.000 metrekarelik Spa, Fitness ve Sağlıklı Yaşam Merkezi’nden faydalanma imkanına da sahip olacak. Ayrıca 38 terapi odasında, Canyon Ranch’e özel, Batı ve Doğu’ya özgü sağlık ve wellness uygulamaları birleştirilerek -beden, ruh ve zihni yenileyen- dünyaca meşhur sağlıklı yaşam deneyimleri sunuluyor.
  • Projenin konut tarafındaki ilk bölümünü oluşturan 175 ila 600 m2 arasında değişen 11 farklı mimari plana sahip 76 villa (Kaplankaya Canyon Ranch Living) sahiplerine Haziran 2016’da teslim edilecek.
  • Gelecek sene bu birinci bölüme, ikinci bölümde yer alan 74 ev daha eklenecek. Kaplankaya projesi 10 yılda tamamlanacak.
  • Kaplankaya’da bahçeler, yürüyüş alanları, spor sahaları ve deniz kenarında ortak sosyal alanlar oluşturacak.  Yeşil alanlar öncelikli olacak.
  • Kaplankaya projesinde şu anda 1700 kişi çalışıyor. Civar köylerdeki sakinlerin büyük bölümü doğrudan veya dolaylı olarak Kaplankaya projesinde görev alıyor.
  • Milas / Bodrum Havaalanı’na 42 km. uzaklıktaki Canyon Ranch Wellness Resort’un 300 çalışanla açılış yaparak, ilerleyen aylarda 500 çalışana ulaşması hedefleniyor.  Proje senenin 12 ayı açık kalacak.

Capital Partners hakkında

  • Capital Partners, bir Türk ve bir Kazak ortakla 2001 yılında Kazakistan’da kurulmuş bir gayrimenkul geliştirme şirketidir.
  • Ana işlevi gayrimenkul geliştirme olan şirket bu alandaki projeleri fikir aşamasından açılışa kadar geçen süreçteki aşamaları yönetiyor. 
  • Şirket ayrıca projelerine yatırım yapıyor ve işletme aşamasına gelen projelerini yönetiyor.
  • Kazakistan’da yapılan ilk yatırımlardan sonra şirket Rusya piyasasına açıldı.
  • 2003-2007 arasında esas büyüme Moskovada yaşandı. Bu yıllarda İstanbul’da iki farklı yatırım yapıldı.
  • Şirketin, dünyanın birçok farklı yerinde 250 uzman çalışanı bulunuyor.

Web siteleri:
www.kaplankaya.com  
www.capitalpartners.ws