Cannes Festivali’nin ekonomiye katkısı 72 milyon euro

0
76

Sinema ve sanat dünyasının kalbinin attığı Uluslararası Cannes Film Festivali bugün başlıyor; 26 Mayıs’a kadar sürecek olan festival her yıl yalnızca sinemanın değil ekonominin de yüzünü güldüren bir etkinlik. Nitekim resmi rakamlara göre, festival Cannes ve çevresine 2014 yılında tam 72 milyon euro tutarında bir gelir sağladı.

İlk günlerde sadece sinema profesyonellerine rezerve olan etkinlik yapımcı, yönetmen ya da dağıtımcı olarak 12.000 kadar katılımcıyı ve bunun yanı sıra 4500 gazeteciyi ağırlıyor.  Sinema yıldızlarını Festival sarayının ünlü merdivenlerinde  görmek isteyen binlerce turist de kırmızı halının etrafında toplandığından, festival boyunca Cannes nüfusu tam üçe katlanıyor.

Sonuç olarak da, 67’inci kez festivalin düzenlendiği Mayıs 2014’te Provence-Alpler-Cote d’Azur bölgesi tam 84.400 kişi tarafından ziyaret edildi; bu da 65,3 milyon euro’luk bir gelir sağladı. Yani toplam 72 milyon euro’luk kazancın yüzde 92 kadarı turistlerden elde edildi. Nitekim oteller de iki haftalık sürede cirolarının yüzde 15’ini elde etti.

Ziyaretçiler bu sürede tam 677.000 yemek tüketti. Yeme içme toplam harcamaların yaklaşık yüzde 20’sine denk düştü.

Öte yandan, Uluslararası Film Festivali  4,9 milyon euro’luk bir getiri sağladı. Kısacası, 20 milyon euro bütçeye sahip bu etkinlik,  Cannes ekonomisine dört katı büyüklüğe yakın bir getiri sunuyor.