Canikli: Faizlerdeki düşüş trendi kalıcı olacaktır

0
39

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Türk bankacılık sisteminin temellerinin sağlam olduğunu belirterek, 15 Temmuz darbe girişiminin bankacılık sektörü için önemli bir stres testi olduğunu söyledi.
   
Türkiye Bankalar Birliği’nin düzenlediği toplantıda konuşan Canikli, “Bankaların, reel sektöre desteğini sürdürebilmeleri için güçlerini korumaları gerekiyor. Bankaların kârları reel sektöre döndürülmektedir.” diye konuştu..
   
Katılım bankacılığının, toplam bankacılık payının %5 civarında olduğunu hatırlatan Canikli, “2023 hedefimiz bunu %15’e ulaştırmaktır.” dedi. 
   
Canikli, “Bankacılık dış borç oranı, borçların döndürülmesi konusunda sıkıntı yaşatmayacaktır.” şeklinde görüş belirtti. 

Canikli, “Merkez Bankası’nın faiz indirimleri diğer alanlara yansımadı, mevduat faizinin yüksekliği bir sınır olarak karşımızda durmaktadır. Faiz oranlarının mutlaka düşmesi gerekiyor ve piyasa koşulları içerisinde düşüreceğiz de. Faizlerdeki düşüş eğilimi trendi başladı, geçici değil kalıcı olacaktır “diye konuştu. 

Faizlerdeki düşüşün sadece konut kredilerinde olmaması gerektiğini söyleyen Canikli, ticari kredi faizlerinde de aşağı yönlü bir kıpırdanma yaşandığına dikkat çekti. Başbakan Yardımcısı bankalara mevduat faizi yarışından vazgeçmeleri çağrısında bulundu. 

KAYYUMLUĞUN TMSF’YE DEVRİ RİSKİ AZALTACAKTIR
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, kayyumluk mekanizmasının Türkiye Mevduat Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilmesine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Bankacılık sektörünün kayyum atanan şirketler açısından risk taşıdığını belirten Canikli, “kayyumluk mekanizmasının TMSF’ye devriyle bankacılığın muhattabı TMSF olacaktır” dedi.

TMSF ‘nin devreye girmesiyle bankacılık sektörünün riskinin azalacağını belirten Canikli, “TMSF’ye verilken geçici yetkidir. Ceza soruşturması tamamlanana kadar kullanılacaktır” dedi.

Şirket bünyesinde olmayan varlıklara kayyum atamasının da TMSF tarafından yapılacağının altını çizen Başbakan Yardımcısı, “Türkiye’de faiz oranları çok yüksetir, reel olarak da çok yüksek” dedi. Faizlerde düşüş trendinin başladığını belirten Canikli, bu trendin kalıcı olacağını belirtti.

“Önümüzdeki günlerde mevduat faizine odaklanmamız gerekiyor” diyen Canikli, mevduat faizi düşürülmeden kredi faizlerinde anlamlı bir düşüşün zor göründüğünü vurguladı.