İnternet değişim operatörü DE-CIX, sunduğu hizmetlerle karmaşıklığı azaltıyor. Güvenlik ve performansı artırma açısından tam verimlilik sağlıyor. Şirket, iş dünyasına yönelik sunduğu benzersiz uygulamalarıyla dünya genelinde büyük ilgi görüyor…
Dijitalleşme tüm sektörlerin, işletmelerin iş yapış şekillerini temelden değiştiriyor. Şirketler, dijitalleşme yolculuğunda yeni teknolojilerin getirdiği fırsatlardan en iyi şekilde yararlanabilmenin yollarını arıyorlar. Bu doğrultuda yapılacak her çalışmanın temelinde ise iletişim teknolojileri var. Esnek, güvenli, sağlam ve ileri teknolojiye sahip bir iletişim altyapısına sahip olmanız şart. Bu durum, temel ihtiyaçları karşılamanın ötesinde, daha önce mümkün olmayan yeni fırsatlar ortaya çıkarıyor. Peki, ama nasıl? Bu ve benzeri konularda merak edilen konuları, DE-CIX International CEO’su Ivo Ivanov ile konuştuk…
DE-CIX, dünyanın lider internet değişim operatörü. Sunduğunuz hizmetlerden kısaca bahseder misiniz?
Aslında doğrudan birbirine bağlantıyı ve ağlar arasındaki veri ve trafik alışverişini sağlayan genel ve özel eşleştirme gibi birbirine bağlantı hizmetleri sunuyoruz. Eşleştirme, çoktan bire, çoktan çoğa yapılabilir, tamamen özel bir bağlantı olarak birebir de yapılabilir, yerleşim ücretsiz ya da ücretli olabilir. Diğer yandan bulut bağlantısına gelirsek, DE-CIX olarak bulut değişimi tarafında da oldukça etkin çözümlerimiz var. Özellikle günümüzde kurumların hibrit çoklu bulut stratejisini destekleyen bulut değişimi ve bulut yönlendirici hizmetlerimiz var. Ayrıca uygulama tarafında bir dizi birbirine bağlantı hizmeti sunuyoruz. Uygulama tarafındaki birbirine bağlantı hizmetleri günümüzde hem özel hem de iş hayatımızdaki vazgeçilmez uygulamalar olduğu için son derece önemli. İş dünyasına gelirsek çok önemli uygulamalardan bahsediyoruz. Microsoft Dynamics tabanlı Teams veya CRM veya ERP sistemleri gibi hepimizin bildiği Microsoft 365 tabanlı uygulamaları ele alalım. Tüm bunlar Microsoft 365 tabanlı ve artık dünya genelinde tüm DE-CIX platformlarında mevcut. Bu, gecikme süreleri üzerinde çok güçlü bir azalmanın etkisiyle Microsoft 365 dünyasına doğrudan bir bağlantı demek. Yakın zamanda dünyanın en büyük üçüncü inşaat şirketi DE-CIX’e bağlandı, düşünün Microsoft 365’te 35,000 hesapları mevcut. Ve DE-CIX ile olan işbirliklerini, bir dijital dönüşüm hikayesi olarak ele aldılar ve gecikme süresinde yüzde 90’a varan bir azalma ile yaşanan gecikme süresini 56 milisayineden 6 saniyeye indirdiklerini anlattılar. Bu çok önemi. Bu kadarla da sınırlı değil, kurum içinde BT departmanına gelen şikayet yazıları da yüzde 50 oranında azalmış. Bu ne demek, çalışanlar mutlu çünkü kalite arttı! Şikayet etmeyi de bıraktılar doğal olarak. Şunu da belirteyim, DE-CIX üzerinden sağlanan bu bağlantı, SLA destekli ve DDoS saldırılarına karşı korunaklı. Güvenlik günümüzde her şeyden önemli. DE-CIX platformları dünya genelinde birbiriyle bağlı bir ekosistem ve bu da binlerce bağlantı opsiyonu sağlıyor. Birbirine bağlı bir ekosistemi taşıyan en büyük veri merkezini hayal edin işte dünya genelinde DE-CIX’e bağlı 2700’ün üzerinde ağ var.
Pandemi interneti nasıl değiştirdi? İnternetin geleceği için öngörüleriniz neler?
Pandemi, dijital altyapı yatırımlarını son derece hızlandırdı. Pandemi, dijitalleşmenin ve dijital altyapının ne kadar önemli olduğu konusunda önemli bir farkındalık hatta bir iştah yarattı diyebilirim. İnternete gelirsek, her kurum için dijital hizmetlerin kullanımının önemi daha da arttı. Pandemi internetin tüketim şeklini de değiştirdi. Ağa gelince, hepimiz evlerimizi ofislere, okullara ve eğlence merkezlerine çevirdiğimiz için daha simetrik hale geldi. Trafik alışverişi de simetrik hale geldi, trafik artık sadece indirme işlemi yapmak değil, aynı zamanda çok sayıda yükleme de oldu. Bu, ağ yükü açısından daha simetrik ağ tasarımına olan ihtiyacı artırdı ve elbette genel olarak, daha fazla veri merkezi, daha fazla uygulama ve dışarıdan içerik hosting hizmetleri gibi dijital altyapı servislerine artık her bölgede ulaşmak elzem hale geldi. DE-CIX gibi birbirine bağlantı altyapıları, yeni dünya düzeninde giderek daha fazla platforma, daha fazla bant genişliği opsiyonlarına ve aynı zamanda güvenli ve gecikme süresini kısaltan hizmetlerle öne çıktılar. Çünkü ancak böyle yapılar sayesinde, performans artar.
Kurumların dijital dönüşüm yolculuklarına nasıl katkı sağlıyorsunuz? Bu doğrultuda müşterilerinize sağladığınız katma değerler nelerdir?
Kendi pazar çalışmalarımıza ve tabii ki Gartner, IDC ve benzeri kurumların son zamanlardaki farklı kurumların araştırmalarına dayanarak, kurumların dijital dönüşüm süreçleri çerçevesinde 4 faktörü gözetmeye başladıklarını biliyoruz. Karmaşıklığı azaltma, güvenliği ve performansı artırma açısından tam verimlilik. Tüm bu 3’lü süreç, kurumlar için yeni bir ağ planlaması ve bağlantı konusunda temel bir ana plan gerektiriyor. Biz DE-CIX olarak tam da bunu sağlıyoruz. Kurumların çoklu bulut stratejilerini çok verimli, tek elden, güvenli ve yüksek performanslı bir şekilde yürütebilecekleri bulut değişimi gibi yeni nesil bağlantı hizmetlerini sunuyoruz. DE-CIX bulut değişimi ve farklı bulut hizmet sağlayıcılarının bulut hizmetleri arasında düşük dengelemeye izin vererek bulut konsantrasyon riskini azaltmalısınız. Ayrıca DE-CIX Veri Merkezi Dağıtımı sayesinde, tek bir entegre platformun farklı fiziksel tesislerinden erişim elde edebilirsiniz. Microsoft Office 365 örneği, günümüzde kurumlar için son derece önemli tüm kurumların DE-CIX platformlarında keyfini çıkarabilecekleri bir bağlantı hizmeti.
Bulut ekosistemleri açısından, gördüğünüz potansiyel ve mevcut çözümleriniz nelerdir? Bulutun geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Bulut her yere gelecek. Bulut kaynaklarında ve genel olarak bulutta büyük bir yük olacak. Ve DE-CIX olarak bulut bağlantı çözümlerine sahip olarak, buluta demokratikleştirilmiş bir bağlantı kuruyoruz, bunu da mümkün olduğunca kolay, hızlı ve mümkün olduğunca güvenli hale getiriyoruz.
Peki ya bulut güvenliği? Tehditler neler? Çözümlerinizle nasıl katkıda bulunuyorsunuz?
Tehditler birçok seviyede mevcut ve oldukça net. DE-CIX olarak çözümlerimiz, talep eden ağ arasında bir atlama olmadığı ve doğrudan bağlantı sunduğu için; doğrudan buluta, doğrudan uygulama ağına gibi doğrudan bağlantı mantığını takip eden hizmetler olduğu için son derece güvenli. Bu bağlantı çözümleri DDoS saldırılarına karşı da korunaklı. Biz DE-CIX olarak diğer yandan, tek bir kurumun birbirine bağlantı konusundaki güvenlik taleplerine ve uyumluluk gereksinimlerine özel bir sanal bağlantı ekosistemi olarak Kapalı Kullanıcı Grubu hizmeti de sunuyoruz. Bu hizmet ile kurumlar, daha uzun bir rotada milisaniye kaybetmez, ayrıca mümkün olan en kısa yola sahip olur. Ve son derece otomatize, yüksek verimli ve etkin bir çözüm olarak kurumların maliyetini de düşürür. Son olarak, bu kurumun uyumluluk gereksinimleri ve politikasına göre tasarlanabildiği için ve kurumların uyumluluk gereksinimlerini çok verimli bir şekilde yönetmelerini sağlar. Dünya çapında faaliyet gösteren bir şirketi hayal edelim. Bu şirketin, alıcıları ve tedarikçileri ile yaptığı tüm bağlantı sözleşmeleri için binlerce anlaşma yapması lazım. Oysa kapalı bir kullanıcı grubunda bu toplu ve verimli bir şekilde yapılabilir. Yani yönetilecek 50 bin sözleşme yerine sadece 50 Kapalı Kullanıcı Grubuna ile bu süreci çok daha verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.