Burkay: Üretim ve ihracat odaklı büyüme modeli işlerlik kazanmalı

0
85

İş dünyası, bugün açıklanan üçüncü çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirdi.
 
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin üçüncü çeyrekte yüzde 1,7 büyümesine bu dönemde net ihracatın 2 puanlık katkı verdiğini bildirdi. Büyükekşi, “Üçüncü çeyrekte ihracatta yüzde 8’lik artış ve ithalattaki yüzde 1,8’lik gerilemeyle büyümeye net ihracatın 2 puanlık katkısı olmasaydı, büyüme gerçekleşmeyecekti. Bu bir açıdan uyarı niteliğinde, bir açıdan da olumlu sinyaller içeriyor” ifadelerini kullandı.
 
Büyükekşi, 2014 yılının ilk çeyreğinde yüzde 4,8, ikinci çeyreğinde yüzde 2,1, üçüncü çeyreğinde ise yüzde 1,7 büyüyen Türkiye ekonomisinin ocak-eylül döneminde yüzde 2,8’lik büyüme rakamına ulaştığını kaydetti.
 
Türkiye’nin mal ihracatının 2014’ün 9 ayında yüzde 5,6, altın dahil genel ihracatının ise yüzde 5,7 arttığı bilgisini veren Büyükekşi, şunları kaydetti:
 
“Türkiye’nin bölgesinde gerçekleşen ve yoğunluğunu artırarak hissettiren jeopolitik gerginlikler ile karşılaştığı engeller ve gümrüklerde yaşadığı sorunlara rağmen yılın ilk 9 ayında net ihracatın büyümeye katkısı 2,7 puan oldu. Bu süreçte ortaya konulan yüzde 2,8’lik büyümeye ihracatın katkısını oldukça başarılı buluyoruz. Keza sadece üçüncü çeyrek büyümesine net ihracatın katkısının gözle görülür şekilde artması oldukça sevindirici. Büyümenin tamamen net ihracat katkısıyla gerçekleştiğini söylemek mümkün. AB’deki durgunluk devam ederken, Japonya’da resesyon derinleşirken, bölgesel pazarlarda yüzde 40’lara varan talep düşüşleri yaşanırken, her şeye rağmen ihracatın artmasını ve büyümenin gerçekleşmesini olumlu buluyoruz.”
 
Mehmet Büyükekşi, üçüncü çeyrekte kamu tüketim harcamalarında sıçrama, özel tüketim harcamalarında düşme, özel yatırım harcamalarında ise toparlanma görüldüğüne işaret ederek, “Bu anlamda ihtiyatlı büyüme modeliyle sadece ihracata güvenerek yola devam edeceksek, makro ihtiyati tedbirlerin, açıklanan öncelikli dönüşüm programlarının önceliklendirilmesini ve ihracatı geliştirecek daha spesifik adımlar atılması gerektiğine inanıyoruz” değerlendirmesinde bulundu. 
 
“Daha güçlü bir Türkiye için, daha güçlü bir sanayiye sahip olmamız gerek”
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da sanayinin 2013 yılı başından bu yana büyümeye verdiği olumlu katkının sürdüğünü belirterek, son iki çeyrekte bu katkının ivme kaybettiğini ifade etti.
 
Sanayinin 2013 yılının ikinci çeyreğinden itibaren büyümeye sırasıyla yüzde 3,4, yüzde 4,1 ve yüzde 4,6’lık katkıda bulunduğuna işaret eden Bahçıvan, şunları aktardı:
 
“Bir ivme kaybı görünse de veriler, sanayi sektörümüzün büyümeye en istikrarlı ve en kaliteli katkıyı sunduğunu ortaya koymaktadır. Bu istikrarlı katkı bizi sanayinin ve Türkiye ekonomisinin geleceği adına umutlandırıyor. Bu yeterli mi? Kuşkusuz değil. Bu eğilimi sürdürülebilir kılmanın yolu yüksek katma değer üreten yatırımların desteklenmesinden geçiyor. Açıklanan veriler bir kez daha göstermiştir ki daha güçlü bir Türkiye için, daha güçlü bir sanayiye sahip olmamız gerekiyor.”
 
“Üretim ve ihracat odaklı büyüme modeline işlerlik kazandırmamız lazım”
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ise yaptığı yazılı açıklamada 3. çeyrek büyüme rakamlarının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ekonomik açıdan beklentilerin altında gerçekleştiğini belirtti.
 
Türkiye’nin, 2013 yılında kamu harcamalarıyla büyüdüğüne dikkati çeken Burkay, “Büyümeyi kamuyla belli bir yere kadar yapabilirsiniz. Türkiye, yüzde 9’luk büyüme oranına iç piyasadaki hareketlilikle ulaştı. İhracat pazarlarında kriz döneminin etkileri sürüyor. Bu süreci iç piyasayla desteklememiz lazım. Aynı zamanda önümüzdeki dönemde üretim ve ihracat odaklı büyüme modeline işlerlik kazandırmamız lazım. Aksi takdirde büyüme oranlarında yüzde 3’ün altında kalabiliriz” değerlendirmelerini yaptı.