Bu ülkelerde terör riski artıyor

    0
    27

    Avrupa’daki gelişmiş ülkeler terörizme karşı git gide açık hale geliyor. Bu saldırıların çoğu IŞİD ve diğer aşırı İslamcı gruplar tarafından düzenleniyor.

    CNBC’nin haberine göre, terörizm ve siyasi saldırılar Avrupa’nın ticaretini tehtit ederken, özellikle 7 ülkede tehlike çanları çalıyor; Fransa, Almanya, İrlanda, Danimarka, Norveç, Belçika ve Estonya.

    Londra merkezli Aon Risk Yönetimi ve Danışmanlık şirketi raporunda, “Terörizmin gelişmiş ülkelerin çevresinde artıyor olması, yatırımlar için güvensiz ve tehlikeli bir ortam yaratıyor. Silahlı çatışma riski ve kararsız bölgesel dengeler ülkeleri daha riskli konuma sokuyor” denildi.

    IRAK ORDUSUNDAN ANBAR’DA IŞİD HAREKATI

    Batı Avrupa ülkelerindeki risk, bu yıl Ocak ayında El Kaide’ye mensup olduğ söylenen silahlı bir saldırganın Paris’te 17 kişiyi öldürmesi ve 2011 yılında Norveç’te 77 kişinin aşırı sağcı terörist Anders Behring Breivik tarafından katledilmesiyle gözler önüne serildi.

    Aon, Batı Avrupa ülkelerinde aşırı İslamcı örgütlerden ötürü risklerin arttığını; fakat Kanada ve Avustralya’nın da terör tehdidiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Çünkü Rusya’daki yüksek tansiyon komşularıyla ilgili endişeleri de beraberinde getiriyor.

    Siyasi risk araştırmaları yapan Verisk Maplecroft, “Paris’in risk seviyesi batı Avrupa ülkelerindeki, Belçika, Kanada ve Avustralya gibi ülkeleri de temsil ediyor. Anahtar kent merkezleri ise diğer yerlerden çok daha fazla tehdit altında. Kent merkezleri terörizmden korunma anlamında en önemli bölgeler çünkü dünya ekonomisinin yüzde 80’i kent merkezlerinden yönetiliyor” şeklinde araştırma notu yayınladı.

    Avrupa’dan daha riskli olan bölgeler ise; Ortadoğu ve Afrika. Irak, Pakistan, Afganistan, Nijerya, Somali ve Libya raporlara göre en çok tehtit altındaki ülkeler.

    Maplecroft’un listesine göre en riskli şehirlerin altısı da Irak’ta ve birinci sırada Bağdat bulunuyor. Geçen 5 yılda, Bağdat 380 terörist saldırısına maruz kalırken, 1141 kişi hayatını kaybetti ve 3654 kişi yaralandı.