Bu elektrik santrali H&M kıyafetleriyle işliyor

    0
    57

    İsveçli ünlü hazır giyim zinciri H&M’in çöpe atılmış kıyafetleri ülkede termik bir santralde kömürün yerini almış durumda.

    Bloomberg’te yer alan habere göre, Stockholm’un kuzeybatısında Vasteras’taki kombine santral 2020 yılında petrol ve kömürden çıkıp, fosil yakıttan tamamen bağımsız bir tesise dönüşmeyi hedefliyor. Bunun için de H&M’in satamadığı ve elden çıkardığı kıyafetler dahil, yeniden dönüştürülmüş ahşap ve atıkları yakıt olarak kullanıyor.

    Konuyla ilgili olarak H&M’den yapılan açıklamada, H&M’in kullanıma uygun kıyafetleri yakmadığı ancak şirketin yasakladığı kimyasalların kullanıldığı ya da küflü ürünleri imha etmenin kurallar gereği olduğu belirtildi.

    Vasteras santralinde 2017 yılında yaklaşık 15 ton ıskartaya çıkmış H&M kıyafeti yakıldı. Santralin sahibi olan enerji şirketi Malarenergi’nin, hurda ve çöpleri almak için civardaki pek çok belediyeyle anlaşması bulunuyor. Hatta ana kazanı çalıştırmak için İngiltere’den bile atık ithal ediyor.

    Yaklaşık 150 bin haneye elektrik sağlayan tesis 1996 yılında 650 bin ton kömür yakarak, kömür kullanımının zirvesine çıkmıştı.