Günsan’ın BT Altyapısı HPE ile Yönetiliyor

0
140
Günsan Dijital Dönüşüm Lideri ve Bilgi Teknolojileri Müdürü Zafer Olkan

Başta inşaat endüstrisi olmak üzere tüm sektörlere inovatif ürünler geliştiren Günsan Elektrik, mevcut BT sistemlerinin teknoloji, kapasite ve performans açısından güncel talepleri karşılayamadığı noktada HPE’nin yeni nesil sunucu, depolama ve networking sistemlerini kullanmaya başladı

Anahtar, priz ve elektrik aksesuarları sektörünün lider şirketlerinden biri olan Günsan Elektrik 1982 yılında kuruldu.  Günsan, geleceği şekillendiren teknolojileri birçok endüstrinin kullanımına sunarak tesislerin ihtiyaç ve beklentilerine cevap veriyor. Ekonominin itici gücünü oluşturan inşaat endüstrisi için elektrik anahtar, priz serileri, grup priz, otomatik sigortalar, kompakt şalterler, kaçak akım röleleri, sigorta kutuları ve aksesuarları üreten şirketin Ar-Ge destekli yeni teknoloji ve trendlerden oluşan 17 bin parçalık ürün gamı bulunuyor.

İnovatif bakış açısıyla teknolojiyi ve dijitalleşmeyi önemseyen ve benimseyen Günsan Elektrik üretimde birçok uygulama kullanıyor. Ana omurgayı SAP sistemleri oluşturuyor ve iş süreçlerinin büyük bir kısmı SAP üzerinden gerçekleştiriliyor. Yanı sıra operasyonel tarafta da süreç yönetimi, verimlilik amacıyla IOT (internet of things) makine ve cihazlar, SAP ile entegre şekilde kullanılıyor. 

Günsan Elektrik’te tüm bu ekosistemin bir bütün halinde, kesintisiz ve stabil çalışması son derece kritik. Özellikle operasyonel süreçler gibi sürekliliğin önemli olduğu noktalarda bu sistemler hayati önem taşıyor.

Günsan Dijital Dönüşüm Lideri ve Bilgi Teknolojileri Müdürü Zafer Olkan, BT altyapısında neden yenilemeye gittiklerini “Büyüyen iş hacmi, güncel koşulların getirdiği esneklik ihtiyacı ve özellikle iş sürekliliği, verimlilik gibi konular sebebiyle altyapımızda güncelleme yapmamız gerekiyordu. Mevcut sunucu ve depolama sistemlerinin bir kısmı teknoloji, kapasite ve performans açısından güncel talepleri karşılama noktasında yetersiz kalmıştı” sözleriyle açıklıyor. 

Şirket gerekli fizibilite çalışmalarını yaptıktan sonra fayda/maliyet açısından en uygun altyapıyı oluşturma yoluna gitti ve HPE çözümlerini tercih etti. Proje kapsamında sunucu, depolama ve network ürünleri için çözüm sağlandı. Sunucu tarafında HPE ProLiant DL380 G10 serisi tercih edildi. Her bir sunucu Intel’in güncel Xeon-Gold serisi çift soket işlemcileri ve 512 GB DDR4 RAM ile konfigüre edildi. Depolama ünitesi olarak HPE Nimble Adaptive Flash Array HF20 konumlandırıldı. Sunucular ve depolama ünitesi, fiber bağlantılar ile HPE SN switch üzerinde sonlandırılarak yüksek bant genişliği ve aynı zamanda yedekli bir mimari ile birbirine entegre edilmiş oldu.

En önemli kazanımımız iş sürekliliğinde oldu

Zafer Olkan, projenin devreye alınmasıyla BT ekosisteminde bulunan tüm noktalarda gözle görülür bir performans artışı yaşadıklarını dile getiriyor ve şöyle devam ediyor: “Performans noktasında değerlendirme yapmak gerekirse en önemli kazanım depolama ünitesinde oldu. Nimble storage üzerine ilk etapta aktardığımız 15 TB’lık verinin cihaz üzerinde 4 TB civarında bir kapasite kullandığını gördük. Nimble’ın tekilleştirme ve sıkıştırma teknolojileri ile yaklaşık 4 kat alan tasarrufu sağlanmış oldu. IOPS değerlerinde diğer storage sistemlerine göre 4-6 kat arasında hız artışları sağladık. Yedekleme tarafında ise mevcut HPE StoreOnce ünitesini bu yapıya entegre ederek yedekleme sürelerini eskiye oranla yarıya düşürdük.”

Zafer Olkan yeni altyapıya geçişle birlikte kurumun hedeflediği iş sürekliliğinin de sağlandığını ifade ederek süreci şöyle tarif ediyor: ‘’Proje kapsamındaki ürünler mevcut yapıya entegre edildi. BT yapısı üzerinde bulunan uygulamalar ve sunucu sistemleri için olası risk durumlarında iş sürekliliğinin sağlanması hedeflendi. Sunucu ve depolama sistemleri arasında oluşturulan cluster mimarisiyle hem yedeklilik hem de iş sürekliliği ve verimliliğin oluşması sağlandı. 

Ayrıca, kısa/orta vadede devreye alınacak projeler için gerekli kaynak ihtiyacının karşılanması sağlandı. Sunucu sistemlerinde bulunan güncel işlemciler ve Nimble ile gelen akıllı depolama yönetim sistemiyle de performans kaynaklı taleplerimiz karşılanmış oldu.”

Projede neden HPE ve iş ortakları Neteks ve PcDestek ile çalışmayı tercih ettiklerini ise Olkan şu sözlerle açıklıyor: “HPE, taleplerimizle örtüşen ürün gruplarıyla fiyat/performans açısından bize uygun çözümler üretti. Nimble depolama sistemlerinin yüksek oranlı kesintisizlik ve performans özellikleri sunması önemli bir etkendi. HPE ürün ailesinin olası hatalara karşı proaktif çözümler sunması ve gerektiğinde hızlı profesyonel destek alabilmek, ihtiyaçlarımız açısından önemliydi. Taleplerimizin fiyat/performans açısından uygun çözümlerle projelendirilmesi de önemli bir nokta oldu.

Neteks ve PcDestek, uzun yıllardır birlikte çalıştığımız önemli tedarikçilerimizden ikisi. Kendileriyle donanım, yazılım ve destek süreçleri gibi birçok faklı projede çalıştık. Başarılı tamamlanan bu projeler bizim için iyi bir referans noktasıydı. Destek süreçlerinde zaman ve mekan sınırı olmaksızın çözüm alabilmek bizim için önemli bir değerlendirme noktasıydı. Mevcut altyapımıza hakim olmaları, bu projede ürün konumlandırma açısından bize büyük fayda sağladı.”

Uçtan uca bir çözüm sağladık

Günsan Elektrik’in sektöründe öncü, IoT’yi üretim sürecinde aktif olarak kullanan ve sektördeki pozisyonunu korumak için teknolojiye önem veren bir şirket olduğunu belirten HPE Müşteri Temsilcisi  Murat Mataracı, gerçekleştirdikleri projeyle ilgili şu bilgileri paylaşıyor: “Günsan, bu proje ile teknolojik altyapısını güncellemeye gitti. Bu kapsamda, veri depolama ve iş sürekliliğini sağlarken yedekli ve yüksek performanslı bir yapıya geçmeyi hedefledi. HPE olarak güncel işlemcili, yüksek güvenlikli Gen10 sunucular ve akıllı depolama çözümümüz Nimble’ın getirdiği yenilikler sayesinde Günsan Elektrik dahilinde entegre ve uçtan uca bir çözüme imza attık. Böylece hem yönetim kolaylığı sağlamış olduk, hem de iş çıktılarının hızlandırılmasının yanı sıra operasyon verimliliğini yükselterek yedekli bir mimariye geçmelerine yardımcı olduk. Sektöründe öncü ve yenilikçi Günsan’ın dijital değişim sürecinin bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz. Kendileriyle yeni projelerde farklı başarı hikayeleri yazmak için şimdiden yeni çözümler üretmeye hazırız.”

Günsan’da hızlı ve sorunsuz bir geçiş sağladık

PcDestek, Günsan Elektrik’e 10 yılı aşkın süredir bilişim alanında hizmet sunuyor. Son yıllarda SAP sistemlerinin de devreye alınmasını takiben mevcut sistemlerin kesintisiz iş süreçlerini sağlama noktasında yetersiz kalacağını gören PcDestek Proje Ekibi, kurumdaki yenileme ihtiyaçlarını planladı. 

“Günsan’da HPE’nin mimarisini ve çözümlerini kullanarak nihai çözüme gittik” diyen PcDestek Kurucu Ortağı ve Satış Yöneticisi Erdinç Defineci, proje sürecini şöyle özetliyor: “Satış öncesi teknik ekiplerimiz ihtiyaç analizi ve ürünlerin oluşturulması, satış sonrası hizmetler birimimiz de yapının kurulması ve entegrasyonu alanında çalıştılar. 1997’den beri binin üzerinde benzer projede aktif görev almış kıdemli saha ekibimiz yetkinlikleriyle hızlı ve sorunsuz bir geçiş sağladılar.”

Neteks Teknoloji Kanal Satış Yöneticisi Serkan Cebeci ve Neteks Teknoloji Kıdemli Teknoloji Danışmanı Mertcan Malkoç da projenin kendi taraflarındaki süreçlerini şöyle aktarıyorlar: “Teknik ekibimizle beraber Günsan ile teknik toplantı yaparak uygun ürünlerin belirtilmesi, sistem ihtiyacının karşılanması ve planlanması aşamasında ilgili projeye dahil olduk. Finans ve ödeme koşulları tarafında ise distribütör olarak PcDestek’e desteklerimiz bulundu.”

Proje hedefleri

Altyapıda güncel teknolojilere geçiş yapmak
İş sürekliliğini sağlamak
Esnek, bütünsel ve stabil bir altyapı kurmak
Yüksek performans ve verimlilik elde etmek
Yedekli çalışan bir yapıya geçmek

Kazanımlar

İş sürekliliği sağlandı
Yedekli bir altyapıya geçildi
Orta vadede gerekli kaynak ihtiyacı karşılandı
Esnek ve kolay yönetilen bir yapı oluşturuldu
Performans ve verimlilik artışı elde edildi