Borsada Gözler Bankalarda

0
111

Borsa İstanbul 2020’ye hızlı girdi. Borsanın dinamo sektörü bankalar hareketli. Gözler sektör hisselerini takip ederken merkezde Halkbank davası var.

Endeks üzerinde ağırlığı yüksek olan banka hisseleri, yılbaşından bu yana 22 Ocak itibari ile yüzde 11,22 değer kazandı. Satış pozisyonundaki yabancılar ocak ayının sonuna doğru banka hisselerinde paylarını artırmaya başladı. Hareketin yükseliş yönünden ivmelenme eğilimi dikkat çekiyor.

Öte yandan uluslararası yatırım kuruluşları, banka hisselerine alım önerileri vermeye başladı. Açıklanmaya başlayan on iki aylık bilançolarda da bankalar ön plana çıkabilir. Piyasalarda oluşan iyimser havanın geçici kış güneşi mi yoksa bahara kadar sürecek bir iyimserliği besleyip besleyemeyeceği merak ediliyor. Piyasada dillendirilen tahminler ve yorumlar Halkbank davasında kilitleniyor. Beklentileri güçlendirecek olan ise olası cezanın düşük seviyede çıkabilmesi. Neticede piyasalar belirsizlikleri sevmez. Bilinmezlik hareketsizliğe yol açarken bekle gör yaklaşımı ağırlık bulur ve yatırımlar ertelenir. Nakitte kalıp izleme pozisyonu öne çıkar. Öngörülebilirlik noktasına gelinceye kadar yatırımcılar kış uykusunda kalmayı tercih eder ve yatırım ortamından çekilir. Bu anlamıyla davanın sonuçlanması uzun vadede piyasayı rahatlatacaktır. Halkbank kamuya ait firmalar içerisinde en güçlülerden ve belirsizliğin ortadan kalkması banka hisselerini de hareketlendirecektir. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 20 Ocak’ta basına yaptığı yıllık değerlendirme toplantısında kamu bankalarının ön plana çıkacağının altını çizdi. Banka hisseleri 2010 yılındaki zirve seviyeye göre dolar bazında yüzde 74 iskontolu. BIST Banka Endeksi, 4 Kasım 2010’da dolar bazında 119 bin seviyesinde iken 22 Ocak’ta 30 bine geriledi.

Denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sunan KPMG’nin 2020 Bankacılık Sektör Raporuna göre; bankalar, karlılık açısından sıkıntıların yaşandığı 2019’un ardından faiz marjlarının iyileştiği ve operasyonel verimlilikte atılan adımların sonuçlarını daha net göstereceği bir yılda kayıplarını geri alacak. Bu çerçevede, düşen kârlılık rasyolarının tekrar eski seviyelerine ulaşacağı öngörülüyor.

Ziraat Yatırım ise dördüncü çeyrek banka sektörü kâr tahminlerini yayınladı. Raporda ana başlık Merkez Bankası’nın yapmış olduğu yüksek faiz indirimlerinin mevduat maliyetleri üzerinde etkisinin son çeyrekte daha belirgin bir şekilde hissedileceği yönünde. Kurum bu durumun sektör karlılığına olumlu katkısının artarak devam etmesini bekliyor. Ziraat Yatırım, 2019’un son çeyreğinde takibindeki bankaların toplam kârlarının bir önceki çeyreğe göre yüzde 19,4 oranında, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 0,7 oranında artış kaydetmesini bekliyor.

Halihazırda borsada 12 banka işlem görüyor. BIST Bankacılık Endeksinde yer alan bu bankalar içerisinde yabancıların payı yılbaşında ortalama yüzde 36,67 seviyesinde bulunuyordu. Aradan geçen 23 günlük sürede yabancıların bankalardaki payı ortalama yüzde 37,54’e yükseldi. Yabancıların payı bankacılık endeksinde ve borsanın genelinde ise artış kaydetti. 31 Aralık 2019’da yüzde 60,91 seviyesinde olan yabancıların borsadaki payı 23 Ocak itibariyle yüzde 65,80’e çıktı. Yabancı payının en yüksek olduğu banka yüzde 71,42 ile Garanti Bankası.

Banka hisselerinin performansını incelediğimizde ise yılbaşından bu yana en yüksek primi yüzde 102,53 ile QNB Finansbank’ın sağladığını görmekteyiz. QNB Finansbank’ı yılbaşından bu yana yüzde 23,41 ile Vakıflar Bankası ve yüzde 21,77 ile Yapı Kredi Bankası takip ediyor. 22 Ocak itibariyle bankacılık endeksinde yer alan tüm bankalar yatırımcılarına pozitif getiri sağladı.

Bankaların defter değeri de oldukça uygun. 22 Ocak tarihi itibariyle bankacılık endeksi içerisinde yer alan defter değeri en yüksek banka, 54,6 milyar TL ile İş Bankası. Bu bankayı, 51,5 milyar TL defter değeri ile Akbank ve Garanti Bankası takip ediyor. Defter değeri en düşük bankaysa 1,2 milyar TL ile ICBC Turkey Bank.

Bankacılık endeksi içerisinde piyasa değeri en yüksek banka 254 milyar ile QNB Finansbank. QNB Finansbank’ın piyasa değeri/defter değeri oranı yüzde 16,44 gibi oldukça yüksek bir rakama denk geliyor. QNB Finansbank’tan sonra piyasa değeri en yüksek ikinci banka 51,1 milyar TL ile Garanti Bankası. Bankacılık endeksinde yer alan 12 banka içerisinde QNB Finansbank yüzde 16,44, T. Kalkınma ve Yatırım Bankası yüzde 18,47 ve ICBC Turkey Bank yüzde 4,26 piyasa değeri/defter değeri oranları ile diğer bankalardan ayrılıyor. Bu üç banka dışında kalan bankaların piyasa değeri/ defter değeri oranları yüzde 1’in altında bulunuyor.

Banka sektörü ekonomideki büyümeyle birlikte yabancıların da radarında yer alacak hisseler arasında bulunuyor. Uzun vadede bu hisseler takip edilebilir.