Borsa İstanbul’un dönem net karı 94.1 milyon lira

0
85

Borsa İstanbul’un (BIST) 2. Olağan Genel Kurulu’nda söz alan aracı kurumlar, Borsa yönetimine taleplerini iletti.
Borsa İstanbul’un (BIST) bugün yapılan 2. Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkan Vekili Osman Akyüz, Türkiye sermaye piyasalarının önemli atılımlar gerçekleştirdiğini ve Borsa İstanbul’un hızla küresel rekabetçi bir yapıya kavuştuğu bir dönemden geçildiğini söyledi.

Bu süreçte İbrahim Turhan’ın, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinden 10 Şubat 2015 tarihi itibariyle ayrıldığını hatırlatan Akyüz, kendisinin görevde bulunduğu süre zarfında bu dönemin idaresini üstün gayret ve başarılarla tamamladığını belirterek, Turhan’a Borsa İstanbul AŞ’ye kazandırdığı vizyon ve Türkiye sermaye piyasalarına sağladığı katkılardan dolayı şükranlarını sundu.

Genel Kurul’da daha sonra aracı kurumların genel müdürleri söz alarak talep ve isteklerini iletti.

Piramit Menkul Değerler Genel Müdürü Mehmet Osmanoğlu, Borsa İstanbul’un 2014 hesap döneminde, aynı zamanda ortakları da olan üyelerinin menfaatlerini gözetmeksizin sadece kar hedeflerine kilitlendiğini, böylece gelecek dönemde gerçekleştirmeyi planladığı halka arz değerini yüksek tutabilmeyi tek amaç edindiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Bu amaca ulaşmak için tek borsa olmanın avantajını tekel olmaya dönüştürmüş, rekabetçi olma amacını hiçe saymıştır. Ülkedeki enflasyon oranıyla hiçbir bağlantısı olmayan haksız, anormal ücret artışları yaptığı gibi, daha önce hiçbir ücrete tabi olmayan işlemler için akıllara durgunluk veren yeni ücret tarifeleri yaratmıştır. Öyle ki, ülkedeki enflasyon oranı yaklaşık yüzde 7 iken, zam oranları yüzde 100’ü bulmuştur.”

Osmanoğlu ayrıca Borsa İstanbul Yönetim Kurulu üyelerinin Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde ibra edilmeleri maddesine ilişkin ret oyu verdi.

Bahar Menkul Değerler Adnan Bahar da, borsa paylarının haraca döndüğünü ve emir iptallerinin caydırıcı olmaktan çıktığını ifade etti. Veri dağıtım ücretlerinin çok fazla olduğunu aktaran Bahar, bu durumdan veri dağıtıcı firmaların da şikayetçi olduğunu kaydetti. 

Bahar, bir ihale sistemi düzenlendiğini ve ihalede 1 aracı kuruma 1 ekran verilmesi gerektiğini dile getirerek, “2 gündür Kadıköy’de altyapı çalışmaları nedeniyle ekrandan borsaya emir iletemedik. Çoğu aracı kurum borsada ekranı yoksa emir iletemedi. Biz inanılmaz zor durumda kaldık. Piyasanın lodos olduğu bir gündeyiz. O yüzden ben bu yapılmış olan ihalenin iptalini, ilk önce bu ihalede yer almak isteyen her aracı kuruma en az 1 ekran verilmesi, ondan sonra 2, 3, 4 talep edenlere verilmesi taraftarıyım” diye konuştu.

Borsa Aracı Kurumları Yöneticileri Derneği Başkanı ve Gedik Yatırım Genel Müdürü Metin Ayışık, faaliyet raporunda Borsa İstanbul’un karının arttığını ancak yatırım kuruluşlarının karının düştüğüne dikkati çekerek, yatırımcı kaybettiklerini dile getirdi.

Turkish Yatırım Genel Müdürü Berra Doğaner ise Borsa İstanbul’un, aracı kurumlar ile etkileşiminin azaldığını ifade etti.
 
Borsa İstanbul’un dönem net karı 94,1 milyon lira oldu
Genel Kurul’da konuşmaların ardından yıllık faaliyet raporu, 2014 faaliyet yılına ilişkin bağımsız denetim raporu, 2014 yılı faaliyet ve hesap dönemine ilişkin 2014 yıl sonu bilançosu ve kar/zarar tablosu okundu.

Borsa İstanbul’un 31 Aralık 2014 tarihli bilançosuna göre toplam aktifleri 689,1 milyon lira oldu.

Faaliyet giderleri 196,8 milyon lira olarak gerçekleşirken, vergi öncesi karı 111,7 milyon lira, vergi gideri 17,5 milyon lira, dönem net karı ise 94,1 milyon lira olarak gerçekleşti.

Genel Kurul’da, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu üyeleri Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde ibra edildi.

Genel Kurul’da daha sonra, Şirket Esas Sözleşmesinin 10 ve 11. maddeleri çerçevesinde 31 Mart 2018’e kadar 3 yıllığına görev yapmak üzere Yönetim Kurulu Başkanı ile münhal (boşta) bulunan Yönetim Kurulu Üyeliklerinin seçimi gerçekleştirildi.

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Talat Ulussever seçilirken, münhal bulunan Yönetim Kurulu Üyeliklerine ise Halil Tunalı ile Tuncay Dinç getirildi.

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu daha sonra toplanarak, görev dağılımı yapacak. Söz konusu bu toplantıda genel müdür de belirlenecek
 
Yatırım kuruluşlar ödüllendirildi

Genel Kurul’un ardından Borsa İstanbul piyasalarında 2014 yılında en yüksek işlem hacmi gerçekleştiren yatırım kuruluşları da ödüllendirildi.

Borçlanma Araçları Piyasası’nda enyüksek işlem hacmini sırasıyla Türkiye İş Bankası AŞ, T.C. Ziraat Bankası AŞ ve HSBC Bank AŞ gerçekleştirdi.

Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda en yüksek işlem hacmini Kuveyt Türk Katılım Bankası AŞ gerçekleştirirken, Rona Döviz ve Kıymetli Maden Tic. AŞ ikinci, Nadir Döviz ve Kıymetli Maden Tic. AŞ üçüncü oldu.

Pay Piyasası’nda ise sıralama İş Yatırım Menkul Değerler AŞ, Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler AŞ ve Garanti Yatırım ve Menkul Değer AŞ olarak gerçekleşti.

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda da en fazla işlem gerçekleştiren firmalar sırasıyla İş Yatırım Menkul Değerler AŞ, TEB Yatırım Menkul Değerler AŞ ve Garanti Yatırım ve Menkul Değer AŞ oldu.

Genel Kurul’da ayrıca, Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) tarafından, türev ürünler konusunda katılımcıların piyasa farkındalığının arttırılması ve VİOP’ta işlem gören sözleşmelerin piyasa tarafından daha iyi anlaşılmasının sağlanması amacıyla 2014 yılında ikincisi düzenlenen ödüllü sanal portföy yarışmasında dereceye girenlere de ödülleri verildi.

Yarışmada birinciliği Musa Konak, ikinciliği Serhan Aydoğmuş, üçüncülüğü ise Aysun Dirmen İşat kazandı.