Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı belli oldu

0
29

Borsa İstanbul’un (BIST) yeni Yönetim Kurulu Başkanı Talat Ulussever oldu.

Borsa İstanbul’un (BIST) bugün yapılan 2. Olağan Genel Kurulu’nda yönetim kurulu başkanlığına 31 Mart 2018’e kadar görev yapmak üzere Talat Ulussever seçildi.

Münhal (boşta) bulunan Yönetim Kurulu Üyeliklerine ise Halil Tunalı ile Tuncay Dinç getirildi.

Borsa İstanbul’un eski Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü olan İbrahim Turhan, haziran ayında yapılacak olan genel seçimde milletvekili adayı olmak için 10 Şubat’ta istifa etmişti. İbrahim Turhan’ın istifasından sonra Borsa İstanbul Genel Müdürlüğü’ne vekaleten Hüseyin Zafer atanmıştı.

Borsa İstanbul’un yeni genel müdürü ise yönetim kurulu tarafından seçilecek.

Borsa İstanbul Genel Müdür Vekili Hüseyin Zafer, 2016 yılının ilk yarısının Borsa İstanbul’un halka arzı için uygun bir dönem olduğuna inandıklarını belirterek, “Bu doğrultuda çalışmalarımıza hız kazandırdık. 20 Mart tarihi itibariyle halka arz sürecine aracılık etmek isteyen kurumların başvurularını almış bulunuyoruz” dedi.

Zafer, Borsa İstanbul’un 2. Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, 2014 yılında finansal piyasaların ekonomik gelişmeler ve merkez bankalarının izlediği politikaların sonucu olarak, önemli dalgalanmalara sahne olduğunu kaydetti.

Böyle bir ortamda, Dünya Borsalar Birliği üyesi borsalarda işlem gören şirketlerin toplam piyasa değerinin dolar bazında yaklaşık yüzde 6 yükselirken, toplam işlem hacminin ise yüzde 17 oranında artış gösterdiğini aktaran Zafer, aynı dönemde Borsa İstanbul pay piyasası işlem hacminin 399 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ve BIST’in piyasa değerinin yaklaşık yüzde 14’lük yükselişle 269 milyar dolara ulaştığını dile getirdi.

Geçen yıl sonu itibariyle, 422 şirkete ait pay senedinin işlem gördüğü Borsa İstanbul’da Pay Piyasası işlem hacminin 873 milyar liraya yükselerek rekor seviyeye ulaştığı bilgisini veren Zafer, “Bunun sonucu olarak Borsamız gelişmekte olan ülke borsaları arasında 7. sırada yer almıştır” dedi.

2014 yılsonu itibariyle 3,5 trilyon dolara ulaşan borçlanma araçları piyasası işlem hacminin Borsa İstanbul’u dünya tahvil/bono piyasaları arasında 4. sıraya taşıdığına işaret eden Zafer, sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye’de borsaların tek çatı altında birleşmesinden sonra, türev piyasalarımızın gelişimine özel önem vermekteyiz. Dünyadaki örneklerde gördüğümüz gibi, spot piyasaların birkaç katı hacim yaratan türev piyasalar ülkemizde de önemli bir potansiyel barındırmaktadır. Bu kapsamda 2014 yılında da ürün gamımıza yeni enstrümanlar eklemeye devam ettik. Bu yıl Dolar/TL ve Mini Endeks opsiyon sözleşmeleri Borsamızda işleme açılmış, 2014 yılı yeni ürünlerin de katkısıyla Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) işlem rekorlarının kırıldığı bir dönem olmuştur. Takasbank’ın VİOP’ta Merkezi Karşı Taraf olması ve uygulamaya giren gelir paylaşımına dayalı piyasa yapıcılık sisteminin de katkısıyla 2015 yılında işlem hacminin çok daha yukarılara çıkmasını hedeflemekteyiz.”
 
“Borsa İstanbul Özel Pazar’da üye sayısı 2014 yılsonunda 162’ye çıktı”
Zafer, Türkiye sermaye piyasasının derinlik kazanmasını destekleyecek en önemli faktörlerden birisinin halka açık şirket sayısının arttırılması olduğunu belirterek, “Küresel piyasalarda yaşanan dalgalanma 2014 yılında pay piyasasında gerçekleşen halka arzları olumsuz yönde etkilemiştir. Buna rağmen şirketlerimizin artan bir şekilde özel sektör borçlanma araçları ihraçlarıyla finansman sağladıklarına şahit oluyoruz. Bu kapsamda ihraçlardan sağlanan tutar 2010 yılında sadece 1,3 milyar dolar iken 2014 yılsonunda 30,3 milyar dolara yükselmiştir. Aynı dönemde ihraç sayısı da 16’dan 517’ye çıkmıştır” dedi.

“Türkiye’de şirketlerimizin piyasa değerinin GSYİH’ye oranının sadece yüzde 32 olduğu düşünüldüğünde önümüzde kullanabileceğimiz çok önemli bir potansiyel olduğu açıktır” diyen Zafer, büyük finans merkezlerinde bu oran yüzde 100 ila yüzde 175 arasında değişirken; Türkiye’nin yer aldığı gelişmekte olan ülkeler arasında söz konusu oranın yüzde 100’e yaklaştığı veya aştığı merkezlerin görüldüğünü dile getirdi.

Birebir şirket ziyaretleri kapsamında 256’sı yerli, 25’i yabancı menşeli olmak üzere toplam 281 şirketle görüştükleri bilgisini veren Zafer, 2014 yılında gerçekleştirilen ziyaretlerle birlikte, 2012 yılından bu yana birebir görüşülen şirket sayısının 651’e ulaştığını ifade etti.

Hüseyin Zafer, “İstanbul’un önce bölgesel, sonra küresel bir finans merkezi haline gelmesi vizyonu kapsamında 2013 yılında başlatılan Listingİstanbul programı da 2014 yılı itibariyle 17 yerli ve yabancı program ortağı ile 41 hedef ülkede faaliyetlerine devam etmektedir” dedi.

Borsa İstanbul Özel Pazar’da üye sayısının 2014 yılsonunda 162’ye çıktığını, ilk işlemin ise 25 Şubat 2015 tarihinde gerçekleştiğini anımsatan Zafer, şöyle devam etti:

“Bölgesinde sermaye piyasası araçlarının alınıp satıldığı bir merkez olmayı hedefleyen Borsa İstanbul, başta yakın bölge borsaları olmak üzere uluslararası borsa ve finans kuruluşlarıyla olan ilişkilerini her geçen gün daha da ileri noktalara taşımakta, İstanbul’un uluslararası bir finans merkezi olarak tanıtımında önemli rol oynamaktadır. Bu kapsamda, Saraybosna Borsası’ndaki payımızı yüzde 16,5 seviyesine çıkardık. Aynı zamanda, LondonClearingHouse-Clearnet’e yüzde 2 oranında ortaklık sürecini ise tamamlamış bulunuyoruz. Bölgemizde etki alanımızı genişletecek fırsatları ise yakından takip ediyoruz.”

Zafer, 2015 yılında Borsa İstanbul’u tarihi günlerin beklediğini belirterek, sözlerini, “Son birkaç yıl içinde başlattığımız girişimlerin meyvelerini gerek hacim gerekse karlılık olarak bu yıl itibariyle toplamaya başlayacağımızı düşünüyor, 2016 yılı ilk yarısının Borsa İstanbul’un halka arzı için uygun bir dönem olduğuna inanıyoruz. Bu doğrultuda çalışmalarımıza hız kazandırdık. 20 Mart tarihi itibariyle halka arz sürecine aracılık etmek isteyen kurumların başvurularını almış bulunuyoruz” diye tamamladı.