Borsa 50’de Yatırımcı Dostu Hisseler

0
264
Businessman touching stock market graph on a virtual screen display.

Borsa 50’de yer alan 18 hisse senedi düşük Fiyat/Kazanç oranı ve yüksek temettü verimi ile dikkat çekiyor. Zeynep Aktaş

Borsa İstanbul’da bireysel yatırımcı sayısı her geçen gün artıyor. Öyle ki 1 milyon 752 bin 372 kişiye ulaştı. Bireysel yatırımcı sayısında meydana gelen bu artış hisse senetlerinde seçici olmanın daha da önemli olduğu bir süreçte olduğumuzu gösteriyor. Bunun nedeni temel açıdan zayıf olan hisse senetlerinde yeni gelen yatırımcıların pozisyon almaları halinde yüksek kayıplara uğrayabilme ihtimali. 

Hisse senedi seçiminde önemli kriterlerden ikisi Fiyat/Kazanç oranı ve Temettü Verimidir. Fiyat/Kazanç ortanı şirketin piyasa değerinin yıllık kazanca oranıdır. Temettü verimi ise bir şirketin hisse senedi fiyatına göre ne kadar temettü dağıttığını gösteren orandır. Kârlı bir şirket temettü dağıttığı oranda yatırımcının ilgisini çeker ve bu da hissenin daha da yükselmesine yol açar. Bu anlamıyla temettü hissenin fiyatını destekleyen önemi bir unsur olurken uzun dönemde yatırımcıların ana beklentisinin başında temettü gelir. Eğer düzenli temettü veren şirketin Fiyat/Kazanç oranı düşükse o zaman yatırımcı dostu hisseler içerisinde yer alması da mümkün olacaktır. 

Borsa İstanbul’da işlem gören BIST 50 Endeksine dahil firmaları düşük Fiyat/Kazanç ve yüksek temettü verimine göre sıraladık. Listede 18 şirket yer aldı. Bunlar: Tofaş Oto. Fabrika, Anadolu Efes, Tekfen Holding, Enerjisa, Sabancı Holding, Türk Telekom, Ereğli Demir Çelik, Turkcell, Coca Cola İçecek, Selçuk Ecza Deposu, Doğan Holding, Sasa Polyester, Şişe Cam, Koç Holding, Alarko Holding, Emlak Konut GMYO, Hektaş ve Alkim Kimya. Şimdi listede yer alan şirketleri daha yakından inceleyelim. 

YÜKSEK TEMETTÜ VERİMİ

En yüksek temettü verimi ile Tofaş Oto Fabrika listenin başında yer alıyor. Ak Yatırım 15 Ekim’de hazırladığı raporda 35 TL hedef ile otomotiv sektöründe en fazla önerdiği hissenin Tofaş Oto Fabrika olduğunu belirtti. Yurt içinde görülen güçlü satış rakamları ve ihracat hacimlerindeki toparlama ile birlikte, sektör hisseleri son dönemde güçlü performans sergiledi. Artan satış hacimlerinin yanında, destekleyici kur hareketi ve yurt içi satışların toplam satışlar içindeki payının artması sayesinde (ihracat odaklı şirketler için) otomotiv sektöründe karlılık artışları bekleniyor. Öte yandan temettü veriminde öne çıkan Anadolu Efes yabancıların en fazla ilgilendikleri hisselerden biri. Tekfen Holdig, Enerjisa Enerji Temettü verimi 5 seviyesinin üzerinde olan diğer borsa şirketleri.

DÜŞÜK FİYAT/KAZANÇ ORANLI ŞİRKETLER

Kâr payı veren şirketler içerisinde en düşük Fiyat/Kazanç oranına sahip olan borsa şirketlerinin holdingler olduğu gözlenmekte. Sabancı Holding, Koç Holding, Alarko Holding, Doğan Holding düşük Fiyat/Kazanç oranı ile dikkat çekiyor. Söz konusu firmalar içerisinde temettü oranı en yüksek olansa Sabancı Holding. Firma, 2019 yılında yatırımcısına yüzde 31 oranında getiri sağlarken yılbaşından 22 Ekim’e kadar yüzde 5,92 oranında değer kaybetti. Piyasada yabancıların ağırlıklı olarak satış yaptığı bu süreçte hissede pozisyon alan yabancıların ciddi bir satış yapmadığı gözleniyor. Hissede yılbaşında yabancı payı yüzde 64 seviyesinde bulunurken ekimin üçüncü haftasında yüzde 61,6’ya geriledi. Öte yandan sektör hisselerinin yüzde 31’i yabancı saklaması yapan kurumlarda bulunuyor. Sabancı Holding hissesindeki yabancı satışı sınırlı kalırken diğer sektör hisselerinde daha ciddi satışlar yaşandı. Yabancıların satışlarından en fazla etkilenen sektörlerden biri olan Holding sektörü hisseleri yılbaşından bu yana sadece yüzde 4,06 oranında değer kazandı. Aynı dönemde borsanın performansı da yüzde 4,73 oldu. Bu durum sektör ortalamasının Endeksin performansına paralel olduğunu gösteriyor.

SANAYİDE DİKKAT ÇEKENLER

Sanayi sektöründe dikkat çeken şirketlere baktığımızda pandemi döneminde öne çıkan ya da kredi genişlemesi sürecinde satışları olumlu yönde etkilenen şirketlerin listelendiğini görüyoruz. Otomotiv, konut, demir çelik sektörleri teşviklerle canlanınca bu sektörlerdeki şirketler de karlılıklarını sürdürebildi. Bu da temel verilerde öne çıkmalarına neden oldu. Türk Telekom listede dikkat çeken şirketler arasında yer alıyor. Bu firmanın Fiyat/Kazanç oranı 7,94 seviyesinde bulunurken temettü verimi 2,14. Türk Telekom geçtiğimiz yıl yatırımcısına yüzde 88,97 oranında getiri sağladı. Şirket 2020’nin ilk 10 ayında borsa performansının altında bir ivme sergiledi. Yabancı yatırımcı yılın ilk günü yüzde 67,28 olan payını gerçekleşen satışlarla birlikte 22 Ekim günü yüzde 49,49’a kadar düşürdü. Satışlar hisse üzerinde baskıya yol açsa da hem temettü verimliliği hem de düşük Fiyat/Kazanç oranı ile Türk Telekom uzun vadede dikkat çeken hisseler arasında yer alıyor.