Borçlu İşletmeleri Finansal Özgürlüğe Kavuşturuyor

    0
    248
    Gelecek Varlık Yönetim Genel Müdürü Sezin Ünlüdoğan

    Fiba Grubu şirketlerinden Gelecek Varlık Yönetim Genel Müdürü Sezin Ünlüdoğan’dan ” uzlaşmacı çözüm odaklı ve yenilikçi bir yaklaşımla azami sayıda borçluyu ekonomiye kazandırıyoruz.” diyor.
    ERSAN TAYLAN ÇIPLAK


    Geri ödenmesinde sorun yaşanan krediler finans sektörü için büyük bir problem. Bu durum sadece ülkemizde değil dünyada da önemli ve büyük bir soruna dönüşüyor. İşte bu yanıtı zor problemin çözümünde varlık yönetim şirketleri etkili bir şekilde devreye giriyorlar. Karşılaşılan zorluklar yaratıcı özelliklere sahip yöntemlerle çözülüyor. Sorunlu firmayı değişime ikna etmeyi başarıyorlar.

    Varlık yönetim şirketleri, bugüne kadar bankalardan 60 milyar TL’nin üzerinde sorunlu alacağa denk gelen üç milyondan fazla borçlunun takipteki kredilerini satın aldılar. Satın alınan sorunlu alacakların toplamını 2020 sonunda 54 milyar TL’ye kadar indirildi. Bu süreçte bir milyon 200 bin kişi ibra olarak finansal özgürlüğüne kavuştu. Halen iki milyon borçlu daha var. Bu borçluların 300 bini ticari kurumlardan oluşuyor. Ülkemizde halihazırda 18 varlık yönetim şirketi faaliyet gösteriyor. Gelecek Varlık Yönetim de bu şirketlerden biri.

    BORÇLARI ÇÖZEN FİNANSAL YAKLAŞIM

    Gelecek Varlık Yönetimi Genel Müdürü Sezin Ünlüdoğan, “Bankaların tahsili gecikmiş alacak sorunlarıyla uğraşması finans sistemimiz için önemli bir yük. Biz, banka bilançolarının daha sağlıklı ve güçlü bir yapı kazanmasına katkı sağlayan bir çözüm ortağıyız” diyor. Bankalar, portföylerinin yüzde 95’inden fazlasını oluşturan sağlıklı kredilerine zarar vermemek, geç ödemeyi ya da hiç ödememeyi teşvik etmemek için gecikmedeki borçlulara sınırlı indirim olanakları sağlarlar. Üstelik sıkıntıdaki şirkete, çarkların yeniden dönmeye başlaması için ayrıca can suyu kredisi vermek zorunda kalırlar. Zaten tahsil edilemeyen krediden zarar ederken yeni bir yük alırlar. İşte bu noktada devreye girdiklerini vurgulayan Ünlüdoğan, “Varlık yönetim şirketleri olarak, banka ve diğer finans kuruluşlarının tahsili gecikmiş alacak portföylerini satın alıyoruz. Borçların çözümlenmesi alanında hizmet veren finansal kuruluşlarız” diyor.

    “450 BİN MÜŞTERİNİN SORUNU ÇÖZÜLDÜ”

    Gelecek Varlık Yönetim, FİBA Grubu tarafından 2005’te kuruldu. Şirkette 553 kişi istihdam ediliyor. Toplam istihdamın yüzde 66’sı kadınlardan oluşuyor. Ünlüdoğan, “Uzlaşmacı, çözüm odaklı ve yenilikçi bir yaklaşımla azami sayıda borçluyu ekonomiye geri kazandırmayı hedefliyoruz. Şimdiye kadar 450 binden fazla müşterimizi finansal özgürlüğüne kavuşturduk” diyor. Bu önemli başarının ardında şirketin yönetim ve yaratıcı kadrolarının etkisi hayli fazla. Müşterilerini sabırla dinlemesi şirketin en temel özelliği. Ardından çözüm odaklı sorular sorması ve kişiye özel alternatifler üretmesi en güçlü yanı. Ünlüdoğan, “Uzlaşarak anlaşmaya, borçlularla iyi ve uzun soluklu iletişim kurmaya büyük önem veriyoruz” diyor. Gelecek Varlık Yönetim, gerçek ve tüzel kişilerden yaklaşık 1,5 milyon kişinin borcuna çözüm üretme hedefiyle bankaların 17,2 milyar TL büyüklüğündeki alacağını üstlendi. Şimdiye kadar 3,8 milyar TL tahsilat gerçekleştirerek finansal sistemin sürekliliğine katkı sağladı. Ünlüdoğan, “Toplam alacak porftöyümüz, bugüne kadar yapılan toplam yatırım tutarı ve tahsilat büyüklüğü ile varlık yönetimi pazarının lider şirketiyiz” diyor.

    KRİTİK BİR ÖNEME SAHİP

    Varlık yönetimi şirketleri, 2020 yılını oldukça sakin geçirdi. Geçmiş yılların altında bir oranda sorunlu alacak alımı yaptı. Gelecek Varlık Yönetim, 2019’da 3,5 milyar TL’ye yakın alacak satın almıştı. Geçen yıl 235 milyon TL tutarında TGA (tahsili gecikmiş alacak) portföyü satın aldı. İşletmelerin pandemi döneminde finansal sıkıntılarının büyümemesi için bankaların kredileri tahsili gecikmiş alacak olarak sınıflandırma sürelerinin 180 güne kadar uzatılması da tahsili gecikmiş alacak (TGA) oranını aşağı çekti. Pandemi esnasında sağlanan esneklikler sonlandığında banka bilançolarında satışların artması bekleniyor. Yılın ikinci yarısında yoğunlaşmak üzere, 2021 yılında, 12- 13 milyar TL arası bir sorunlu alacak alımı olacağını tahmin ediliyor.

    Bankaların mevcut TGA stokunun yüzde 92’si KOBİ, ticari ve kurumsal nitelikli kredilerden oluşuyor. KOBİ, ticari ve kurumsal nitelikli kredilerin payı, yakın izleme olarak sınıflandırılan ikinci grup kredilerde de yüzde 90’a yaklaşıyor. Buna ek olarak, önümüzdeki dönemde yapılandırması başarısız olmuş şirketlerin alacakları ve yapılandırma sürecindeki ticari kurumsal alacaklar da satış portföylerine dâhil olabilir. Bu durumun bir sonucu olarak varlık yönetimi şirketlerin portföylerindeki KOBİ ve ticari kredilerin 2020’de yüzde 53 olan payı, yılsonunda yüzde 60’a, önümüzdeki yıllarda 75-80 seviyelerine kadar çıkabilir. Varlık yönetimi şirketlerinin tahsilat kabiliyetine olan ihtiyacın her geçen yıl artacağını belirten Ünlüdoğan, “Varlık yönetimi, hem işletmelerin yaşamaya devam etmesi ve ibra olarak finansal özgürlüklerine kavuşması hem de bankacılık sisteminin sağlıklı bir şekilde işlemeye devam etmesi için en kritik sektörlerden birine dönüşüyor” diyor.