BOJ’da sert negatif faiz tartışması

    0
    25

    Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, Banka’nın geçtiğimiz ay sonunda yaptığı politika kurulu toplantısında alınan negatif faiz kararının toplantı sona ermeden basına sızmasına ilişkin soruşturmanın sonuçlarına açıklayacağını bildirdi. 
         
    Nikkei gazetesi, 29 Ocak’taki BOJ toplantısına ilişkin resmi naçıklamadan dakikalar önce negatif faiz kararını kamuoyuna duyurmuştu. 
         
    Kuroda yaptığı açıklamada, “şu ana kadar yaptığımız soruşturmada, BOJ personeli ile Nikkei arasında bu haberin yapılmasını sağlayacak bir bilgi akışı tespit edilemedi. Soruşturmamızın sonuçlarını yayınlamayı planlıyoruz” diye konuştu. 
         
    Japonya Merkez Bankası’nın 29 Ocak tarihinde yaptığı politika kurulu toplantısının bugün yayınlanan stokları, toplantıda alınan negatif faiz kararına karşı çıkan üyelerin görüşlerini ortaya koydu.
         
    Tutanaklar, negatif faiz uygulanmasına karar verirlirken sert tartışmalar yaşandığını gösterirken, karara muhafalefet eden üyeler ekonomik şartların para politikasında bu kadar sert bir adım atılmasını gerektirecek kadar kötü olmadığını ifade etiler. 
         
    Tutanaklara göre 9 BOJ üyesinden biri, “Japonya’nın ekonomik aktivitesi ve fiyatlar istikrarlı şartlarını sürdürdüler ve son dönemde finansal piyasalarda yaşanan istikrarsızlık ciddi değil. Bu ortamda Banka’nın ek parasal gevşeme uygulamasına ihtiyaç yok diye konuştu. 
         
    29 Ocak’taki negatif faiz kararı 4’e karşı 5 oyla alınmıştı.

    CARİ FAZLA
    Japonya’nın cari işlemler fazlası Aralık ayında geçen yılın aynı dönemine göre 4 kat artarak 960,7 milyar yen seviyesine çıktı. Ekonomistler ise Aralık ayında cari fazlanın 1 trilyon yen olmasını bekliyorlardı. Japonya, ucuz enerji ithalatının devam eden bir büyüme ve enflasyon yaratamayan ekonomiye destek sağlamayı sürdürmesi ile birlikte, 18’nci ayda da cari fazla verdi.
       
    Aralık ayında cari işlemler fazlası geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 325,2 artış gösterdi. 
       
    Aralık ayında ticaret fazlası ise 188,7 milyar yen oldu.