Boğa piyasası nedir?

0
94

Finansal piyasalarda sıklıkla karşımıza çıkan boğa piyasası ‘bullish market’ teriminin anlamı piyasanın yükseliş trendinde olduğudur. Boğa piyasası denildiğinde fiyatların gelecek dönemde iyimser prtamda seyredeceği ve yatırımlarına alıma geçeceği anlaşılabilir.

Ay piyasasının tersi anlamını taşıyan boğa piyasası terimi teknik olarak ilgili piyasanın en düşük seviyesinden yüzde 20 yükselmiş olması durumunda kullanılır.

Boğa piyasası üç aşamada incelenebilir; toplama aşaması, alım aşaması, doygunluk aşaması.

Toplama aşaması; yatay piyasa hareketlerinden sıkılan ya da önceki düşüşten zarar etmiş yatırımcıların olumlu beklentilerinin tükenmesiyle satışa geçmelerinin ardından fiyatı ucuzlayan varlıklar büyük yatırımcılar tarafından satın alınır.

Alım aşaması, toplama aşamasının ardından fiyatlarda hareketlenme gören diğer yatırımcıların da alım dalgasına eşlik etmesi durumudur.
 
Doygunluk aşaması ise, alım aşamasında görülen olumlu seyir ve beklentileri olumluya çevirecek haberlerin etkisiyle küçük yatırımcıya kadar yayılan alım trendinin ardından piyasanın belirli bir doygunluğa ulaşmasıdır. Piyasada hareketi devam ettirecek alıcı kalmamıştır.

Boğa piyasası genellikle son alıcıları oyun dışına atacak güççte bir düşüş dalgasının başlamasıyla sonlanır.