Blokzincirde Kripto Başarısı

0
1005

Blokzinciri teknolojisi 2030 yılına kadar 3,1 trilyon dolarlık bir iş değeri yaratacak.

Deloitte tarafından hazırlanan “Küresel Blokzinciri Sektörünün Görünümü ve Geleceği” başlıklı rapor, blokzinciri teknolojisinin gelişimine ışık tutuyor. Raporda 2019 yılında blokzinciri alanında yaşanan önemli küresel gelişmelere yer veriliyor. Dünya nüfusunun yüzde 40’ını ve küresel GSYİH’nin yüzde 23’ünü oluşturan Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti’ni içeren BRICS ülkeleri, kendi aralarında tek bir ödeme ve tasfiye sistemi oluşturma önerisini 2019’da gündeme aldılar.

Blokzinciri teknolojisinin benimsenmesi konusunda ülkemizde de önemli gelişmeler yaşanıyor. Düzenleyici kurumlarımız tıpkı BRICS ülkelerinde olduğu gibi ticaretin yerel para birimleriyle yapılmasını destekliyor. 2019-2023 yılları arası için yol haritası niteliği taşıyan 11. Kalkınma Planı’nda blokzinciri tabanlı bir dijital paranın Merkez Bankası tarafından piyasaya sürülmesi de yer almıştı. Merkez Bankası’nın dijital para projesi bu alandaki küresel trendde Türkiye’nin öne çıkmasını sağlayabilir.

Ülkemizde de 2019’da blokzinciri teknolojisinin benimsenmesine yönelik bir dizi gelişme yaşandı. 2019’un eylül ayında paylaşılan 2023 Sanayi ve Teknoloji Strateji belgesinde blokzinciri odaklanılacak teknolojiler arasında gösterildi. 2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda da Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın dijital parasının uygulamaya alınacağı bilgisi yer aldı. Tüm bu gelişmeler ışığında ülkemizde oluşturulacak ulusal politikalar ışığında Türkiye’nin blokzinciri teknolojisinin geleceğinde söz sahibi olacağını gösteriyor. Söz konusu harcamaların ülkelere dağılımında ilk sırada yüzde 40’a yakın payla ABD yer alırken, bu ülkeyi yüzde 24,4’le Batı Avrupa, yüzde 11,2 ile Çin, yüzde 8,1’le Asya-Pasifik Bölgesi, yüzde 5,2’lik payla ise Orta ve Doğu Avrupa takip ediyor.

Raporda blokzincirine yönelik patent başvurularına da yer veriliyor. Verilere göre blokzinciri teknolojisi alanında en çok patent başvurusu yapan ilk 10 şirketin yedisi Çin menşeili olurken, bu ülkeyi iki şirketle ABD takip ediyor. Blokzinciri patent başvurularında ilk beş sırada yer alan şirketler Alibaba (Ant Finance – Çin), Ping An (Çin), Nchain (Antigua ve Barbuda), 33.cn (Çin) ve IBM (ABD) yer alıyor. Tüm dünyada blokzincir teknolojilerine yönelik patent başvuru sayısı ise 22 bini aşmış durumda.

Deloitte Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Ortağı Gökay Özdemir, konuyla ilgili olarak şu bilgileri paylaşıyor: “20 yıl önce bir teknoloji deneyi olarak doğan blokzincir, ancak son beş yıl içinde yaygınlık kazanan kavram kanıtlama çalışmalarına, geride bıraktığımız 1-2 yılda ise pilot projelere dönüşerek birçok kurum için uygulamalı ilgi alanı olmaya başardı. Günümüzde ise tüm altyapıları ve iş yapış biçimlerini kökten etkileme potansiyeli olan bir değişim dalgası olarak ön plana çıkmaya hazırlandığını açıkça söyleyebiliyoruz. Yakın geleceğin iş yapış modellerini; iç görü, bilgi ve bulgularıyla yönlendirecek olan blok zincir, küresel dijital kimlik, uyum, muhasebe, denetim, iç kontrol, vergi ve finansal raporlama, küresel ticaret ve anlaşmalar gibi güvenin merkezde ve çok taraflı mutabakatın etken olduğu birçok alanda, verimlilik ve şeffaflık noktasında etkin rol oynayacak.”