“Blockchain’de İddialıyız!..”

    0
    106

    Blockchaın Türkiye Platformu önderliğinde yürütülen çalışmalar sonuç veriyor. Türkiye, blockchain teknolojisinde dünyada örnek gösterilen ülkeler arasında. Şimdi sırada yeni fikirlerle yatırımcıların buluşması var. Bu alanda elini çabuk tutan cesur girişimciler, birçok sektördeki iş modellerini baştan sona değiştirebilirler.

    Blockchain (blokzinciri) para ve bilgi ile ilgili olan tüm ilişkimizi kökten değiştirecek. Bu değişim öylesine büyük ölçekte yaşanacak ki; kimilerine göre dünyayı internetten daha fazla değiştirebilir. Öyle ya da böyle bu gerçek tüm dünyada hızla yayılıyor. Aynı zamanda Blockchain’i sadece illegal Bitcoin transferlerine imkan sağlayan bir sistem olarak görenlerin sayısı da az değil. Böyle düşünüyorlar çünkü başlarda öyleydi. Oysa şimdi durum değişti. Bu yeni teknoloji artık birçok sektörde devrim niteliğinde yeniliklerin yaratıcısı. Diğer yandan Blockchain, çok daha az parayla yaşamamızı mümkün kılacak bir teknoloji olarak değerlendiriliyor.

    Türkiye bu alanda elini çabuk tutan ülkelerden biri. Hatta dünyada örnek gösterilen ülkeler arasında bulunduğu söylenebilir. Bunda Blockchain Türkiye Platformu’nun (BCTR) gerçekleştirdiği çalışmaların katkısı hayli fazla.

    BCTR şimdiye kadar yaptığı çalışmaları yeni bir faza taşımaya hazırlanıyor. BCTR, bu doğrultuda yeni fikir ve girişimleri harekete geçirecek çok önemli etkinlikler düzenleyecek. Örneğin girişimcilerle iş insanlarını buluşturacak etkinlikler yapılacak. Diğer yandan üniversite ve öğrenci kulüpleriyle işbirlikleri kurulacak. Tüm bunların yanı sıra farklı sektörleri hedef alan çalışma grupları kuruluyor. BCTR’nin bu ve benzeri hazırlıklarını ve 2020 planlarını BCTR Yürütme Kurulu Başkanı, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Eczacıbaşı ile Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü ve BCTR Yürütme Kurulu Üyesi Dr. Soner Canko ile konuştuk. İşte ayrıntılar…

    Faruk Bey, Blockchain ile nasıl iş modelleri geliştirilir?

    Eczacıbaşı: Hatırlayalım… İnternet bir iletişim protokolü olarak aracıları yeniden tanımladı ve dijitalleştirdi. “Pazar yerleri” dünyanın yeni normali haline geldi. Ağ ekonomisi, paylaşım ekonomisi gibi yeni ekonomik modeller oluştu. Blockchain ile iş modellerinde, eğer aracılar devreden çıkmıyorsa, daha güvenilir birer rol aldıklarını göreceğiz. Henüz yolun başındayız. Örnek vermek gerekirse; şu anda internetin 25 yıl önce başladığı yerdeyiz. Otomotiv, e-ticaret, siber güvenlik, sağlık, enerji, üretim, lojistik ve çok daha fazla sektörde blockchainin derin etkileri olacak.

    Belki de 25 yıl sonra Blockchain dünyanın yeni normali haline gelecek. Onun için bunu bekleyip görme şansımız yok.

    Blockchain güven problemini yenilikçi bir model ile çözüyor ve taraflar birbirini tanımasalar dahi güvenli veri kaydı yapılmasını mümkün kılıyor. BCTR gibi organizasyonlar ile bugünden bu alanlarda fikir üretmeliyiz. Olası problemleri tespit etmeli ve çözmek için gayret göstermeliyiz.

    Soner Bey, bu yeni teknoloji ile nasıl iş modelleri geliştirilebilir?

    Canko: Bugün blokzincir ile güncel sorunları çözmek için geçmişe bakıyoruz. İlk olarak, siber güvenlik çok daha fazla önem kazanmaya başladı. İkincisi, Kişisel Verileri Koruma Kanunu (KVKK) düzenlemesi gündemimize girdi. Bu iki nedenden ötürü, veriyi merkezi bir yerde, riskli ve kırılgan bir ortamda bırakmaya son vermek gerekiyor. Üçüncü önemli nokta ise kullanıcılar açısından etkinlik ve verimlilik. Bir tüketici olarak, kullanmak istediğimiz her hizmet için karşı tarafla tüm bilgilerimizi paylaşmak zorunda kalıyoruz. Örneğin uçak bileti alırken, otele giriş yaparken, araba kiralarken…

    Blokzincir teknolojisi iş yapış biçimlerimizi verimli bir şekilde dönüştürebilir. Bu nedenle blokzincir teknolojisi, tüm sektörlerde yeni iş modelleri yaratma potansiyeli taşıyor. Ancak bu potansiyelin keşfedilmeye, incelenmeye ve uygulanmaya ihtiyacı var.

    Anlaşıldıktan sonra bugün aklınıza gelen tüm sektörlerde yeni iş modelleri geliştirilebilir. Ancak bunun için öncelikli olarak teknolojinin ve getirdiği değişikliklerin kurumlarda en üst seviyelerden başlayarak çok iyi anlaşılması gerekiyor.

    Soner Bey, blokzincir teknolojisi üzerinden yapılan harcamaların büyüme potansiyeli nedir?

    Canko: IDC tarafından yapılan bir araştırmada, dünya çapında blokzincir teknolojisi üzerine yapılan harcamaların, 2023 yılında 16 milyar dolar değerine ulaşacağı belirtiliyor. Ülkemizde de durum çok benzer. Örneğin, biz BKM olarak bundan üç sene öncesinde ilk blokzincir kavram ispatı çalışmamızı hayata geçirdik. Hala devam eden bu projemizden çok şey öğrendik. Geçen yıl ise ikinci blokzincir projemizi başlattık.

    Bu dönemde ne kadar çok deneme yaparsak kendimizi geleceğe o kadar hazırlayacağımıza inanıyoruz.

    “DİJİTALLEŞME ÇAĞINDA ARAŞTIRAN, MERAK EDEN VE DENEYENLER HER ZAMAN BİR ADIM ÖNDE OLACAK.”

    Soner Bey blokzincir’in etkilerini nasıl göreceğiz?

    Canko: Blokzincir sadece bir teknoloji değil, bu toplumsal ilişkilerimizin yeniden tanımlandığı bir düşünce şekli. Dolayısıyla ilk olarak düşünce şeklimizi tamamen değiştirmeye hazırlıklı olmalıyız. Tüm dünya büyük bir dönüşümden geçiyor. Bu yüzden tüm bireyler ve organizasyonlar olarak bu dönüşümü anlamalı ve bundan fayda sağlamak için gayret göstermeliyiz. Bu noktada da kurumlar içinde en üst kademede sahiplenme, doğru kullanım alanlarını bulabilme ve ekosistem kurabilme becerisini kazanmak öne çıkıyor.

    Faruk Bey, 2020’de planlanan projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

    Faruk Eczacıbaşı: Bu yıl hız kesmeden, tam aksine hızımızı artırarak çalışmalara devam edeceğiz. Kamu tarafında yeni iş birlikleri hedefliyoruz. Ayrıca eğitim ve etkinliklerimizin sayısını artıracağız. Yeni fikirler ve girişimler bizim için önemli. 2020 yılında girişimleri, işletmeleri ve kullanıcıları bir araya getireceğimiz adımlar atacağız. Bu çerçevede 2020 yılının başarılı geçtiğini söylemek için en az bir tane fikrin veya projenin yatırım almasını, uygulamaya geçirilmesini kendimize hedef olarak belirledik. Üniversiteler ve öğrenci kulüpleri ile iş birlikleri kuruyoruz. Bu çerçevede bir Hackathon düzenlemeyi da hedefliyoruz.

    Çalışma gruplarımıza “enerji”, “sağlık” ve “emlak” olmak üzere üç yeni grup ekliyoruz.

    “BLOCKCHAIN, HUKUKUN EN TEMEL KAVRAMLARINDAN BİRİ OLAN ‘SÖZLEŞME’Yİ YENİDEN TANIMLIYOR.”

    Faruk Bey, bu yeni çalışma gruplarının faaliyetleri neler olacak?

    Eczacıbaşı: Çalışma gruplarımızın faaliyetleri sadece rapor üretmekle sınırlı kalmayacak. Yayımlanan raporları uygulamalara dönüştürmeyi hedefliyoruz. Bunların yanı sıra uluslararası iş birliklerimizi geliştirmeyi, genişletmeyi hedefliyoruz. Böylece küresel arenada ülkemizin adını daha fazla duyurmak için adımlar atacağız.

    Soner Bey, söz konusu yeni teknoloji ile hedeflenen çalışmalarınız  hakkında bilgi verir misiniz?

    Canko: Öncelikle Blockchain Türkiye Platformu’nun desteğiyle blokzincir alanında başarı hikayeleri üretmeyi hedefliyoruz. Üyelerimiz arasındaki sinerjiyle ortak bir proje üretilebilir.

    Farklı girişimler, üyelerimiz ve ekosistemle bir araya getirilerek, bir fikir ya da proje hayata geçirilebilir.

    Bunların yanı sıra Türkiye’nin blokzincir konusunda önde gelen bilgilendirme ve eğitim platformu olmayı hedefliyoruz.

    Blokzincir ürünleri ve çözümleri için bir pazar yeri tasarlamak ve burada mevcut blokzincir ürünlerinin performans listelerini sunmak da diğer hedeflerimiz arasında. Ayrıca tüm üyelerimizin blokzincir teknolojisini deneyimleyebilmesi için BCTR İletişim Uygulamasını hayata geçirmeyi planlıyoruz.

    Kamu ile ilişkilerimizi artırıp, üniversitelerle de daha çok işbirliği yapmayı hedefliyoruz. Girişimcilere, küçük ve orta ölçekli firmalarla daha çok çalışma imkanı yaratarak, BCTR’nin kapsama alanını genişletmeyi hedefliyoruz.

    Faruk Bey, BCTR’nin çalışmaları hakkında bir değerlendirme yapar mısınız? Eczacıbaşı: BCTR, 2018 yılında Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) inisiyatifiyle kuruldu. O yılı 42 üye ile kapattık. 2019’da üye sayımız 73’e yükseldi. Aynı zamanda başta T.C. Ticaret Bakanlığı olmak üzere toplamda sayısı 13’e ulaşan kamu, akademi ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliklerimiz var. Bunlar sayesinde tüm yıl boyunca gerçekleşen pek çok etkinlik ve çalışmalarımızda büyük değer ürettik. Hem genel katılıma açık hem de BCTR üyelerine özel pek çok etkinlik gerçekleştirdik.

    Faruk Bey, BCTR tarafından yapılan çalışmalara ve projelere örnekler verir misiniz?

    Eczacıbaşı: BCTR açısından 2020’nin en büyük çıktısı, dört çalışma grubumuzun ürettiği birbirinden değerli yedi rapor oldu. Aynı zamanda Turan Sert tarafından kaleme alınan “Sorularla Blockchain” yayınlarımız arasında yerini aldı. Üyelerimizin yayınları arasında yer alan Blockchain 101 v2 blokzincir dünyasına adım atmak için en kolay ve kısa yolu sunuyor. Türkiye Blockchain Ekosistemi haritamız ise gelişerek daha detaylı bilgi sunar hale geldi. Tüm yıl boyunca ürettiğimiz içeriklerimiz ile dünyanın ve Türkiye’nin nabzını tutmaya devam ettik. 800’e yakın nitelikli haber, 110 makale, 30’a yakın video röportaj ve video içerik, 50 e-posta bülteni ile toplamda sayısı bini geçen içerik ürettik.

    Faruk Bey, Türkiye’nin Blockchain’de geldiği noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

    Eczacıbaşı: Bu teknolojiye ülkemizde girişimcilerin, kurumların ve kamunun ilgisi oldukça yüksek. Çeşitli projeler üstünde çalışılıyor. Aynı zamanda akademik camianın da bu alanda çalışmalar yaptığına şahit oluyoruz. Blockchain teknolojisinin bir çalışma alanı olan kripto paralar açısından dünyanın en aktif ülkelerinden birisiyiz ve bu durum yabancı yatırımcıları ülkemize çekiyor. 2018 yılından bu yana Blockchain Türkiye Platformu (BCTR) gerçekleştirdiği faaliyetler ile kısa sürede, sadece Türkiye’de değil dünyada örnek bir model haline geldi. Biz ülkemizin bu alanda bölgesinde lider ve dünyada sayılı bir konuma yerleşeceğine eminiz.

    Soner Bey, Türkiye’nin Blockchain’de geldiği noktayı siz nasıl görüyorsunuz?

    Canko: Günümüzde teknolojinin gelişimi de blokzincir hala çok yeni bir teknoloji. Tüm dünyada bu kadar kavram kanıtlama çalışmaları yapılmasının nedenlerinden biri de bu. Her geçen gün yeni protokoller veya mevcut protokollerin yeni versiyonları keşfedilmeye devam ediyor. Bir diğer neden ise doğru kullanım alanlarının belirlenebilmesi. Bugün çözemediğimiz özellikle güvene dayalı pek çok iş yapma biçimini baştan yaratma fırsatı önümüzde bekliyor. Ancak tüm bu değişiklikler kurumların kendi başlarına yapabilecekleri değişiklikler değil elbette. Süreçte yer alan tüm ekosisteme dokunan değişiklikler olmalı. Tüm bu zorluklar göz önüne alındığında yavaş ilerlemesini doğal karşılıyoruz.

    BLOCKCHAIN TÜRKİYE PLATFORMU

    Blockchain Türkiye Platformu, Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) liderliğinde, 2018’de kuruldu. Türkiye’de sürdürülebilir blokzincir ekosistemi oluşturarak, bu teknoloji ile yeni dönem iş yapış biçimlerinin önündeki zorlukların giderilmesine yönelik bir paylaşım platformu olarak faaliyet gösteriyor.