BIST şirketleri 4. çeyrekte beklentileri ne kadar karşıladı?

0
36

Dördüncü çeyrek bilanço dönemi kapanırken, BIST şirketlerinin beklentileri ne kadar karşıladığına ilişkin araştırma yapan Ak Yatırım’ın açıklamasına göre, BIST 100 şirketlerinin yüzde 46’sı beklentilerin üzerinde finansal sonuçlar açıklarken, bu şirketlerin yüzde 40’ı beklentilerin altında kalan bir performans gösterdi. BIST şirketlerinin yüzde 14’ü ise beklentilerle paralel sonuçlar kaydetti.

BIST 100 şirketlerinin 4. çeyrekteki toplam kârı 13,6 milyar TL olarak beklentilerin yüzde 14 üzerinde geldi. Finans dışı sektörlerde faaliyet gösteren şirketler, finans sektöründeki şirketlere kıyasla beklentileri biraz daha fazla aşan bir performansa imza attı.

Buna göre finans dışı şirketlerin 4. çeyrekte 5,66 milyar TL kâr elde etmesi beklenirken, bu şirketlerin kârı 6,49 milyar TL oldu. Böylelikle bu şirketler beklentilerin yüzde 14,7 üzerinde bir performans sergiledi.

Finans şirketleri ise 6,29 TL’lik beklentiye karşı 7,11 milyar TL’lik kâr ile beklentileri yüzde 13 geride bıraktı. 
Bununla birlikte finansal olmayan şirketlerin FAVÖK’lerinin de 4. çeyrekte yıllık olarak yüzde 31 artış gösterdiği görüldü. Ak Yatırım’ın değerlendirmelerine göre bu gelişmede Tüpraş’ın önemli katkısı oldu. 

Sonuçlara göre BIST şirketleri dördüncü çeyrekte çeyreklik ve yıllık bazda önemli seviyede kâr artışı yakaladı. BIST 100 şirketlerinin toplam 4. çeyrek kârı bir önceki çeyreğe göre yüzde 102,9 artarken, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre ise yüzde 59 artış gösterdi. 2015 itibariyle yıllık artış ise yüzde 1,2’de kaldı.

2015 yılı itibariyle finansal şirketlerin karı yüzde 3,6 gerilerken, finansal olmayan şirketlerin karı yüzde 6,5 artış kaydetti.