Bir Türk gibi düşünmek!

0
134


“Hangisine beleş olsa bile gitmezsiniz?” Seçenekler; a) Bale b) Klasik müzik konseri c) Opera d) Sanat filmi… Yaz ekranının en iddialı yapımlarından, interaktif bir yarışma olan “Cevap Sende”nin ilk bölümünde soruldu bu soru geçen salı akşamı. Canlı canlı… Sunucu, oyuncu Anıl İlter de soruyu görünce irkilmedi değil. Ama yarışmacımız yanıtlamakta kararlıydı. Devam etti. Stüdyoda kimse de itiraz etmedi. Bu “bir canlı yayın kazası” deyip geçiştirilecek bir mevzu değil elbette. Yapımcısı Endemol Shine Türkiye gibi televizyon piyasasının en ciddi şirketlerinden biri olunca insan ister istemez daha da kaygılanıyor. Salı gündüz saatlerinde Endemol Genel Müdürü Gökhan Tatarer ile telefonda konuşup, ‘yaz programları’yla ilgili bir başka yazı için görüşünü almıştık. Arada akşam başlayacak Cevap Sende’den de bahsettik. “Canlı bir yarışma olacak” deyince, “Zor iş, riskli” demiştik. O da “Bant yayına tercih ederim. Ekiplerimiz bu konuda daha deneyimli” diye yanıt vermişti. Biraz da o merakla saat 23.00 sıralarında ATV’yi açtık.


 
Neslihan Akdaş

 
Orijinal adı ‘People Choice’ olan Cevap Sende’nin formatından bahsedelim; tanıtım metninde şöyle anlatılıyor: “Sence hangisi daha büyük bir yalan? a)Su içsem yarıyor b)Kemiklerim iri c)Kıyafetin modeli bu… Senin cevabın ne olurdu? Peki ya Türkiye’nin cevabı?
 
Bu bir bilgi ya da genel kültür yarışması değil. Kazanmak için sadece, Türk insanının neyi seçeceğini doğru tahmin etmek gerekiyor. Bakalım Türk insanını gerçekten tanıyor musunuz?” Stüdyodaki yarışmacılar, ekran başında yarışmanın aplikasyonunu indirip cevap verenlerle aynı cevabı yakalarsa puan kazanıyor. Yoksa “Eyvah Düşüyorum” kıvamında, hooop düşüveriyorlar stüdyodan karanlık dehlizlere. Evet, Cevap Sende cep telefonu ya da tabletiyle izleyicilerin de katıldığı interaktif, ilklerin yaşandığı bir yarışma. “Bir Türk gibi düşünmek!” denince akla neden bu soru gelmiş, onun analizini sosyologlara bırakalım. ‘Yanlış kültür politikaları’ tartışmaları da bizi aşabilir. 
 
Bu arada Cevap Sende, ‘talihsiz soru’lu ilk bölümüyle Total’de 32’inci, AB’de 26’ncı oldu. PT 2’de (Prime Time), hem de Türkiye’nin kaderini belirleyen seçim gecesi bile en çok izlenen yapım olan Survivor’da eleme heyecanının yaşandığı dakikalarda yayınlandığını düşünürsek fena reyting değil. Bakarsınız programın bu akşam yayınlanacak yeni bölümünde bir özür gelir. Soruları hazırlayan arkadaşın kulağı çekilmiştir; yapım ekibi soruları önden kontrol etmiştir. Salı akşamı gözümüz Cevap Sende’de olacak…