Beşiktaş saldırısında şehit sayısı 44’e yükseldi

0
50

İstanbul Beşiktaş’ta düzenlenen terör saldırısı sonrası, ortak basın açıklaması düzenlendi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Pazar günü öğle saatlerinde yaptığı güncel açıklamada, Beşiktaş’taki hain saldırıda 7’si sivil 38 vatandaşımızın şehit olduğunu açıkladı. Pazartesi sabah saatlerinde ajanslara ulaşan bilgiye göre ise şehit sayısı 44’e yükseldi. Yaralı sayısı ise 150 kişinin üzerinde.

Saldırıları PKK ile bağlantılı TAK üstlenirken bu sabah Adana ve İstanbul’da HDP’ye dönük operasyonlarda 45 kişi gözaltına alındı. Öte yandan DHA ve AA’da yer alan haberlere göre bu sabah 20’si İstanbul ve 25’i Adana HDP il ve ilçe yöneticilerine dönük yapılan operasyonda toplam 45 kişi gözaltına alındı.

Ayrıca yürekleri yakan terör olayı ardından Facebook ve Twitter sosyal medya hesaplarından kan donduran tahrik edici paylaşımda bulunan 10 kişi de gözaltına alındı.

Soylu, “Dün akşamki saldırıda şahadete erişmiş vatan evlatlarımız 38 oldu. 7’si sivil vatandaşımız, 1’inin kimliği tespit edilemedi, 30 polis memurumuz şehit oldu. 155 vatandaşımız hastanelerde tedavi görüyor. Gözaltına alınanların sayısı 13’e çıktı. Saldırı PKK’yı işaret ediyor” demişti.  Terör saldırısında şehit olan polisler için ilk tören İstanbul Emniyeti’nde düzenlendi. 

Soylu, bu törende yaptğı konuşmada ise “Bu anı izleyen, belki de gülerek izleyen tavrımızı merak edenler vardır. Bu şehitlerimizin önünde söz veriyorum bunu yapanlardan intikam alınacak” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Güvenlik Toplantısı ise Yıldız Mabeyn Köşkü’nde saat 16.30’da başladı ve yaklaşık iki saat sürdü. Toplantıya Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş, Veysi Kaynak ve Tuğrul Türkeş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve ilgili üst düzey bürokratların katıldığı belirtildi.

Terör saldırısıyla ilgili bilgi veren Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş ise Beşiktaş Vodafone Arena Stadı’nın çıkışında, stattaki asayişi sağlamakla görevli olan çevik kuvvet polislerine doğrudan doğruya hedef alarak yapılan bombalı saldırıdan 45 saniye sonra Maçka Parkı’nda, fark edilen bir canlı bombanın kendisini patlattığını açıklamıştı.

Hem Türkiye’de hem Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) bir günlük yas ilan edildi, bayraklar yarıya indirildi. Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı yurt içinde ve yurt dışında 90 binin üzerindeki camide, İstanbul’da düzenlenen terör saldırısında şehit düşen vatandaşlar için hatim ve dualar okunacak.

Ayrıca teröre lanet yürüyüşü düzenleyen sivil toplum kuruluşları olay yerine karanfiller bıraktı. Beşiktaş’ta dün gece meydana gelen terör saldırıları protesto edildi. Türkiye Demokrasi Platformu İnisiyatifi, AK Parti İstanbul İl Teşkilatı, İstanbul Ticaret Odası ve KADEM başta olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşu üyesi teröre lanet yürüyüşü düzenledi.

Eminönü’ndeki İstanbul Ticaret Odası Başkanlığı önünde toplanan yaklaşık 300 kişi buradan terör saldırılarının gerçekleştiği Beşiktaş’a yürüdü. Ellerinde Türk bayraklarıyla şehitler ölmez vatan bölünmez sloganları atan kalabalık grup saldırının gerçekleştiği noktaya karanfiller bıraktı. Burada şehitler için dualar edildi.