Berat Albayrak: Sineklerle değil bataklıkla mücadele etmeliyiz

0
25

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Bugün küresel bir tehdit unsuru olarak terörün merkezinde enerji hinterlandında yaşanan sonuçlar ve süreçlerden bahsediyorsak sineklerle değil lütfen bataklıkla mücadele etmeliyiz. Bakıyorum herkes sineklerden bahsediyor, bizim sinekle işimiz yok.” dedi.

Bakan Albayrak, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfınca (SETA) düzenlenen “Türki̇ye’ni̇n Enerjide Merkez Ülke Olma Arayışı” panelinin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada 13 senedir savaşın devam ettiğini söyledi. 

 Her anlamda, her alanda laf değil iş üretmek gerektiğine işaret eden Albayrak, “Bunu şükürler olsun bugüne kadarki süreçte başarıyla ortaya koyan bir siyasi irade var. ‘Gücünüzü nereden alıyorsunuz, sermaye nereden geliyor’ cümlesine verdiğim aslında şu cevap çok önemli: 2002 yılında iktidara geldiğinde 10,8 milyon seçmenin desteğini almış bir siyasi iktidar, geçtiğimiz yıl 1 Kasım’la birlikte son birkaç yıldır yaşanan olağan dışı, enteresan, ilginç, bizi her geçen gün güçlendirip, tecrübe kazandıran gelişmelere rağmen 24 milyon insanımızın desteğiyle güçlenerek ortaya koyan bir süreç var. Aslında gücümüz buradan kaynaklanıyor. Stratejik Türkiye vizyonu ortaya koymak için geçtiğimiz 13 yıldan daha fazla çalışmak zorunda olduğumuzun farkındayız.” 

Albayrak, Türkiye’nin çok farklı krizlerle karşı karşıya bulunduğunun farkında bulunduklarını ancak yeni krizlerin yeni fırsatlar doğurduğunu vurguladı.

Enerjide ithalatçı olan ülkelerin bu farkındalıkla 10 yıl içerisinde bir anda ihracatçı konumuna geldiklerine dikkati çeken Albayrak, şunları kaydetti:

“Dolayısıyla dengeler, süreçler tüm bu çerçevede gelişen dinamikler size farklı fırsatlar sunabilir. Bugün bölgesel süreçteki dengelerin ekonomik boyutu, askeri, istihbari, dış politika ve enerji boyutunun da farkında olarak çok senkronize, güçlü bir iradeyle Ankara’da ciddi bir akıl üreten bir yönetimden bahsediyoruz. 30 yıllık kırılmaların olduğu enerji piyasalarında, süreçlerin ve tüm bu süreçlere bağlı yeni değişimlerin farkında olarak önümüzdeki 5-10 yıl sadece ekonomide değil enerji sektöründe de yeni kırılmaların eşiğinde olduğumuzun çok net farkındayız. Bunun için bölgenin güven ve istikrarı, muhatap olduğumuz ortaklarımızla ‘kazan-kazan’a dayalı bir ilişki içinde bölgenin zenginliğinin bölgede tüm paydaşlara, eskisinden ve dünden daha fazla mutluluk ve refah getirmesi için çalışmaya devam edeceğiz. Bunun felsefesi budur. İç siyaset, iç gündem, Türkiye’deki enerji piyasasıyla ilgili dünü, bugünü, yarını kapasite yatırımları, büyümeye dayalı ihtiyaçlar, şebeke altyapı yatırımları ile ilgili yapılması gerekenler, hepsini çok yakından takip ediyoruz. Yeni yatırımlar yatırımcı dostu, milletin menfaatine yerli ve yenilenebilir kaynaklar merkezinde olarak gündemde ve bu strateji özelinde büyüme desteklenecek.”

Halkın menfaatini gözetmeye devam edeceklerinin altını çizen Albayrak, “Kaynak, teknoloji, üretim, yatırım bu miksi çok doğru okumak lazım. Çeşitlendirilebilir endüstri kalemi merkezinde bugün 15 binden fazla kalem, ürün ihraç eden Türkiye özelinde enerji sektöründe de yerlileştirme-lokalizasyon hususuyla ilgili yasal düzenlemeler, mevzuata dayalı yapılması gereken destekler, tüm bunlarla ilgili enerji sektöründe de önemli adımlar atmak için çalışmaya devam edeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Mülteci krizi ve Türkiye
Albayrak, Türkiye’nin dünya tarihindeki en büyük mülteci sorununa ev sahipliği yaptığına dikkati çekerek, “Kimseden bir kuruş da yardım almadık. Bugün bir müzakereler var AB ile devam ediyor. Hükümetimiz devam ediyor. Bu noktada Türkiye’nin bugüne kadar harcadığı 10 milyar dolar bir tarafa ortaya koyduğu insanlık namına performans emin olun tüm dünyadaki ülkeler tarafından takdirle karşılandı.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’yi özellikle son 10 yıldır farklı bir noktaya çekmeye çalışan içerdeki ve dışarıdaki unsurların teker teker tasfiye olmaya devam edeceğini belirten Albayrak, “Türkiye çok ama çok büyük adımlar attı bugüne kadar. Bundan sonra devam da edecek, yeter ki güçlü bir liderlikle, güçlü bir algı yönetimine dayalı insanlarımızın kenetlenmesiyle bu süreç aynı minvalde sürsün.” dedi.

Albayrak, Türkiye’nin yaşanan tüm gelişmeler ışığında enerji politikalarını belirleyeceğini, bölge siyasetinin normalleşmesi ve insani değerler noktasında bölgenin daha iyi bir duruma gelmesi için elinden gelen her katkıyı yapmaya devam edeceğini vurguladı.

Sinekle değil bataklıkla mücadele
Bölgenin ve Türkiye’nin gelişmesi için elinden gelen bütün çabayı ortaya koyacağının altını çizen Albayrak, şunları kaydetti:

“Arz güvenliği dediğimiz zaman sadece ürünün bir noktaya, pazara güvenle ulaşması olarak görmüyorum ben. Türkiye ve bölgedeki diğer tecrübeli ülkeler özelindeki tavsiyelerine daha fazla ve dikkatle kulak vermesini açıkçası tavsiye ediyorum. Özellikle buradaki yabancı misyon temsilcileri, Türkiye’nin dünü, bugünü ve yarınını okurken bölgedeki geçmiş yaşanmışlıkları, tarihsel tecrübeleri ve hakikaten Türkiye’nin bölgesel ve küresel barışa katkısı noktasında sadece Batılı ülkelerde, sadece Avrupa ve Amerika ülkelerinde yaşanan krizlerden sonra hatırlanan ülkeler gibi değil, Paris’te, Brüksel’de, New York’ta, Londra’da yaşanan olaylardan sonra değil. Bu işin bir ruhundan bahsediyorsak ki, bugün küresel bir tehdit unsuru olarak terörün merkezinde enerji hinterlandında yaşanan sonuçlar ve süreçlerden bahsediyorsak sineklerle değil lütfen bataklıkla mücadele etmeliyiz. Bakıyorum herkes sineklerden bahsediyor, bizim sinekle işimiz yok. Sinekle sorunu çözemeyiz. Bizim ana motivasyon unsurumuzun artık sinek üreten bataklığı kurutmak olduğunu tüm küresel oyuncular üzerinde farkında olmamız lazım. Bu oluştuğu sürece bölgenin istikrarı da, küresel güvenlik de, terör sorunu da, enerji politikaları da enerji arz ve güvenliği de emin olun güzel güzel çözülecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.”