Bedelli askerlikte makul fiyat mesajı

0
43

Bedelli askerlik çalışmasının titizlikle yürütüldüğüne dikkat çeken AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, sorunu kalıcı olarak çözeceklerini ve bedelli askerlikte fiyatların makul düzeyde tutulacağını ifade etti.
 
Turan, “Bedelli askerlik daha kalıcı olabilir, daha makul fiyatlarla, daha makul çalışmalarla değerlendirilebilir.” dedi.
 
“PROFESYONEL ASKERLİĞE GEÇİYORUZ”
Turan, AK Parti olarak bedelli askerliği eski yıllardaki gibi ‘bedelli’ ifadesiyle doğru bulmadıklarını da söyledi.
 
Son yıllarda zorunlu askerlik kapsamındaki askerlerin operasyona gönderilmediğini ve bunun profesyonel askerliğe geçişte önemli bir adım olduğunu vurgulayan Başkanvekili Bülent Turan, şu açıklamada bulundu:
 
“Sadece ‘para verdim askerlik yaptım’ değil de daha kalıcı bir iş yapmamız lazım. Bakınız 3-4 yıldan beri, standart askerimiz operasyona gitmiyor. Er gitmiyor. Bir anlamda profesyonel askerliğe geçiş yapıldı, kısmen de olsa.
 
Artık uzmanlarımız, astsubaylarımız, subaylarımız operasyonlarda görev alıyor. Sadece 3-5 aylık askerler gitmiyorlar operasyona. Şimdi diyoruz ki, madem profesyonel askerliğe geçiyoruz, o zaman bunun bir adım ötesini yapalım.
 
Ülkede askerlikle ilgili sorun yaşayan gençler olmasın istiyoruz. Askerlik bizim ortak değerimiz. Tabi ki savunmayı öğreneceğiz, yardımcı olacağız. Ama sadece uzun yıllar doktorluk, avukatlık yapan insanların ‘hadi bakalım git askerlik yap’ dememizdeki zorluğu herkes yaşıyor. O yüzden bedelliyi anlık değil, kalıcı yapısal bir sorun olarak ele alalım ve çözelim istiyoruz.”
 
GENELKURMAYIN ASKER TALEBİ 300 BİN
Turan, “Gençlerin sorunları var. Bunların çözümü için adım atmamız lazım. 5 milyondan fazla askerlik bekleyen gençten bahsediliyor, bu çok büyük bir sayı. Oysa Genelkurmay’ımızın talep ettiği 300 binlerde. Yıllık 300 bin olan talebin karşısında 5 milyon insan var. Bu çok büyük bir problem. Bu problemin çözümü için de adım atmak istiyoruz.” dedi.
 
TEMMUZ’DA BEDELLİ ASKERLİK SİNYALİ
Gelinen noktada bedelli askerlik için düzenlemenin Meclis tatile girmeden uygulanması bekleniyor.
Daha önce AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, bedelli askerlik konusunun kamuoyundaki aciliyetine göre tatilin ertelenebileceğini söylemişti.
 
Geçmiş dönemlerde de tatilin ertelendiği de hatırlatan Grup Başkanvekili Muş, “Meclis, otomatik hareket eden bir yapıda değil. Yani şu tarihte açılacak kapılacak diye bir durum söz konusu değil. Biz bunu grup önerileriyle çalışma takvimini değiştirebiliyoruz ki geçmişte de böyle oldu. Toplumlun önceliklendirdiği ihtiyaç duyduğu alanlardaki aciliyet ve zarurete göre Meclis’in çalışma tarihleri değişebilir.” demişti.
 
Temmuz’da bedelli askerlik konusu takip edilirken 13 Temmuz Cuma günü yeni kabine ilk kez toplanacak.
 
“BEDELLİ ASKERLİK KARARNAME İLE GELEBİLİR”
Bununla birlikte AK Parti Grup Başkan Vekili  Mustafa Şentop, bedelli askerlik konusunda, “Bedelli askerlik ile ilgili kanunlar yapılmış. Şahsi kanaatim, bu konu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenlenebilir” demişti.
 
“BÜTÜN ALTERNATİFLER HAZIR”
Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ise bedelli askerlikle ilgili yoğun talep olduğunu, konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gerekli açıklamaları yaptığını anımsatarak, şunları kaydetmişti:
 
“Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamasından sonra biz bakanlık olarak gerekli bütün çalışmaları yaptık. Şu anda biz hazırız, bütün alternatiflerimizle hazırız. Aşağı yukarı 4 veya 5 seçenek var. Yaş var, ücret var, ücretin kullanma yerleri var, başka birtakım teknik ayrıntılar var, onları farklı formatlarda hazırladık. Hepsinde ortak, hiçbir askerlik hizmetinde bulunmayacaklar, gitmeyecekler. Sayın Cumhurbaşkanımız seçimden sonra bu çerçevede talimatını verecek, ona göre de gereği yapılacak. Aralık 2014’te çıkan bedelli yasasında yaş 26, ücret 18 bin liraydı. Başvuranların sayısı ise 203 bindi. Bir önceki 2011’in Aralık ayında çıkmıştı. Orada ücret 30 bin lira, yaş 27 idi, faydalanan 70 bindi.”