Bayer Gebze fabrikası 50 yaşında

0
57

Alman yaşam bilimleri şirketi Bayer’in Gebze’deki fabrikası tarım ürünleri üretimine başlamasının 50. yılını kutluyor.

Fabrikanın yarım yüzyıla ulaşması nedeniyle düzenlenen basın toplantısında konuşan Bayer Türk CEO’su Hubert Braun, 2013 yılından bu yana Gebze’deki üretimin neredeyse iki katına çıktığını söyledi. Son birkaç yılda Gebze’ye yaklaşık 10 milyon TL’lik yatırım yaptıklarını belirten Braun, yatırımlarının karşılığını aldıklarını ve 2015 yılında toplam ağırlığı 5 bin tonu aşkın 13 milyon birimlik üretimle rekora imza attıklarını, bu rakamın 2013 yılıyla karşılaştırıldığında, yüzde 85 artış anlamına geldiğini belirtti.

Bayer Türk CEO’su konuşmasında, halihazırda Gebze’de 500’e yakın farklı ürün üretildiğini ve bu ürünleri sadece Türkiye pazarına sunmakla kalmayıp, aynı zamanda 40’tan fazla ülkeye de ihraç ettiklerini kaydetti.
Gebze fabrikasında üretilen ürünler arasında Türkiye’de geliştirilen yenilikçi ürünler de bulunuyor. Örneğin, Afrika’daki ülkelerde çok küçük tarım arazileri bulunan ve az miktarda ürüne ihtiyaç duyan çiftçiler için 2 ml’lik tek dozluk ürünler üretiliyor.

Türkiye aynı zamanda Bayer için önemli bir bölgesel tarım ürünleri geliştirme üssü konumunda bulunuyor. Bayer’in tohum biriminin 26 küresel Ar-Ge merkezinden biri Antalya’da bulunuyor. 15 seranın bulunduğu Bayer’in Antalya’daki geliştirme merkezinde hem Türkiye pazarı hem de Doğu Avrupa ve Orta Doğu’daki komşu ülkelerin ihtiyaçlarına yönelik domates, salatalık ve biber tohumları geliştiriliyor.

CEO Hubert Braun konuşmasında Türkiye’nin bulunduğu tarım hinterlanındaki öneminin arttığına vurgu yaparak, ülkenin 38 milyon hektar gibi devasa bir ekilebilir alana sahip olduğunu ancak tarımsal üretimi önemli ölçüde artırmaya yönelik adımlar atılması gerektiğini belirtti. Braun bunun için de, hükümetin yasal düzenlemelerle halihazırdaki küçük ekim arazilerini birleştirip daha büyük ve verimli sahalara dönüştürmesinin yararlı olabileceği görüşünde.