Bankaların manipülasyon soruşturmasıyla ilgili bilinmesi gerekenler

0
29

Beş küresel banka, traderların döviz piyasasını kendi avantajlarına olacak şekilde manipüle ettiğine ilişkin soruşturmalara son vermek için İngiltere, ABD ve İsviçre’de regülatörlere yaklaşık 3.3 milyar dolarlık ödeme yapma konusunda anlaşmaya vardı. İşte konu hakkında bilinmesi gereken beş nokta:
 
1. Hangi bankalar anlaşmaya vardı ve ne kadar ödeyecekler?
Beş banka İngiltere’deki Finansal İdare Otoritesi (FCA) ve ABD’deki Emtia Vadelileri İşlem Komisyonu (CFTC) ile eşzamanlı şekilde uzlaşmaya vardı: HSBC Holdings PLC, Royal Bank of Scotland Group PLC, UBS AG, Citigroup Inc. ve J.P. Morgan Chase & Co. CFTC ile varılan uzlaşma 1.4 milyar dolar değerinde iken FCA ile varılan uzlaşmanın tutarı ise 1.1 milyar sterlin (139 milyon dolar). Bu rakam ayrıca kurumun şimdiye dek belirlediği en yüksek uzlaşma rakamı. Bunun yanı sıra İsviçreli regülatör Finma da UBS’in Zürih’teki çalışanlarının göstergeleri manipüle etmeye çalıştığını tespit etmesinin ardından Banka’nın 134 milyon İsviçre frangı ödemesine karar vermişti.

2. Bankaların ve traderların yükümlülükleri neler? 
Bankalar, traderlarının gizliliği ihlal etmemeleri ve çıkar çatışmasına girmemeleri için yeterli iç kontrolde bulunmamaları sebebiyle cezalandırıldı. FCA’nın açıklamasında bu başarısızlığın traderları kabul edilemez şekilde davranmaya ittiği belirtildi. Traderların müşteri emirleri hakkında bilgi paylaştıkları, paritelerin değerini manipüle etmeye çalıştıkları ve diğer şirketlerle elektronik chat odalarında gizlice anlaştıkları tespit edilmişti.
 
3. Chat odalarında neler konuşuldu?
Traderlar gizli müşteri emirleri hakkında sürekli konuşuyordu. Genellikle emre konu olan parite ve emrin büyüklüğü birden fazla chat odasında aynı anda paylaşılıyordu.
 
4. Barclays son anda çekildi
Barclay son anda uzlaşmadan çekildi. Banka, diğer regülatörler ve otoritelerle yaptıkları görüşmelerin ardından farklı bir uzlaşı arayışına gireceğini açıkladı. Barclays hem New York’taki regülatörler hem de ABD Adalet Bakanlığı tarafından soruşturuluyor.
 
5. İngiltere Merkez Bankası ne biliyordu?
İngiltere Merkez Bankası Çarşamba günü yaptığı açıklamada bir yetkilinin döviz traderlarının müşteri bilgilerini chat odalarında paylaştıklarını bildiğini belirtti. Banka çalışanı bu paylaşımlarda rol almasa da kendi yöneticilerine raporlamadı.