‘Bankalar krediler için standartları sıkılaştırdı’

0
42

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 3. Çeyrek Banka Kredileri Eğilim  Anketi sonuçlarına göre, bankaların, tüm kredi türleri için  uyguladıkları standartları sıkılaştırdığı görüldü.
    Bankaların 2018 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin değerlendirmeleri  ile 2018 yılının dördüncü çeyreğine ilişkin beklentilerini içeren Banka Kredileri Eğilim Anketi’nin ayrıntıları şu şekilde:
    “Genel ekonomik faaliyetlere ilişkin beklentiler tüm kredi  türlerini sıkılaştırıcı yönde etkilerken, işletmelere verilen  kredilerde standartların sıkılaştırılmasındaki en etkili faktör  endüstri ya da firmalara ilişkin görünüm olmuştur. 2018 yılının  dördüncü çeyreği için beklentiler ise işletmelere verilen kredilerde  standartların sıkılaşmaya devam edeceği, tüm bireysel kredi türlerinde  ise standartların aynı kalacağı yönündedir.
    Anket sonuçları kredi talebi açısından incelendiğinde, yılın  üçüncü çeyreğinde işletmelerin kredi talepleri genel olarak  azalmıştır. Özellikle yabancı para cinsinden açılan kredi, büyük  işletmelere verilen kredi ve kısa vadeli kredi taleplerinde güçlü bir  azalış görülmüştür. Tüm bireysel kredi türlerinde ise kredi  taleplerindeki azalış bir önceki döneme göre güçlenerek devam  etmiştir. Talebi azaltıcı yönde etkileyen en önemli faktörün her kredi  türünün kendi piyasasına ilişkin beklentiler olduğu görülmektedir. 
Yılın dördüncü çeyreğine ilişkin işletmelere verilen kredi talebi  beklentileri  yabancı para cinsinden açılan kredi talebindeki azalışın  zayıflayarak devam edeceği, diğer kredi türlerine ilişkin taleplerin  ise artacağı yönündedir. Tüm bireysel kredi türlerinde beklentiler,  kredi talebindeki azalışın devam edeceği yönündedir.
    Bankaların fon sağlama imkânlarının gelişimi incelendiğinde, yılın  üçüncü çeyreğinde yurt içi ve yurt dışı fonlama koşullarındaki  sıkılaşma güçlenerek devam etmiştir. 2018 yılı dördüncü çeyreği için  bankaların beklentileri söz konusu eğilimin devam edeceği yönündedir.”