Balıkesirin İnovatif Yüzü: Balıkesir Teknokent

0
1363
Balıkesir Teknokent Genel Müdürü Öğretim Görevlisi Burcu Aydemir

Yazılım, endürtriyel üretim, kimya, gıda, jeoloji, dijital içerik, savunma sanayi sektörleri başta olmak üzere, bir çok sektörden firmanın yararlandığı Balıkesir Teknokent’te halihazırda 46 firma faaliyet gösteriyor.

Balıkesir Teknokent Genel Müdürü Öğretim Görevlisi Burcu Aydemir ile Balıkesir Teknokent’teki gelişmeleri konuştuk.

“Türkiye’nin ve Balıkesir’imizin Ar-Ge potansiyeline ve teknoloji üretebilme yeteneğine katkı sağlamak, girişimciliği ve yenilikçiliği teşvik etmek ve desteklemek, sektör öncelikleriyle Türkiye’nin teknoloji üretiminin ve birikiminin yönlendirilmesine katkı sağlamak, teknoloji transferi için uygun ortam yaratmak, ulusal ve uluslararası pazarlara yönelik ileri teknoloji ürün ve hizmet üretimini desteklemek, sanayi-üniversite işbirliğini etkin ve sürekli kılmak en büyük hedefimiz. Ayrıca Balıkesir Üniversitesi araştırma altyapısının ve bilgi birikiminin ekonomik değere dönüşmesine katkı sağlamak,Nitelikli işgücüne istihdam yaratmak, Ar-Ge çalışmalarında ulusal ve uluslararası işbirliğini güçlendirmek hedefleriyle kurulan Balıkesir Teknokent binamız, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın hibe destekleriyle yaklaşık 11,908 metrekare kapalı alana sahip olarak Ağustos 2019’da tamamlandı. Gerekli personel ve bina iç mekân organizasyonu yapılarak Balıkesir Teknokent Ekim 2019’da faaliyete geçti. Binamızda 69 adet kiralanabilir ofis, ön kuluçka ve kuluçka merkezleri, tam donanımlı toplantı/seminer salonu, fuaye/sergi salonu, oyun odaları, kapalı ve açık otoparklarımız, sosyal alanlar, restaurant-cafemiz ve çeşitli katlarda teraslarımız bulunuyor.”

Genel Müdür Burcu Aydemir; Balıkesir Teknokent’e ilimizden ve çevre illerden girişimcilerin ve Ar-Ge/ yazılım üzerine faaliyet gösteren firmaların ilgisinden duyduğu memnuniyeti belirtirken, Balıkesir’in coğrafi konumunun, İstanbul- İzmir Otoyolu’nun tamamlanmasının ardından İstanbul-Balıkesir-İzmir mesafelerin ve sürenin kısalmasıyla birlikte İstanbul ve İzmir’den de firma başvurularının başladığını, bunun Balıkesir ilinin ekonomisi, yüksek katma değerli ürün üretilmesi, ihracat ve istihdam açısından gelişimine önemli katkı sağlayacağını ifade ediyor ve şöyle devam ediyor: “Ülkemizde faaliyette olan Teknoloji Geliştirme Bölgesi sayısı 92’ye ulaşmış durumda, Balıkesir Teknokent ile birlikte enerji, tarım, tekstil, imalat gibi alanlarında faaliyet gösteren 11 Ar-Ge merkezimizin, kentimize ve ülkemize büyük katkılar sağlandığı aşikardır.”

En çok hangi sektörler Balıkesir Teknokent’ten yararlanıyor?
“Firmalarımız, Yazılım, endüstriyel üretim, kimya, gıda, jeoloji, dijital içerik üretim, savunma sanayi gibi birçok sektörde dağılım göstermektedirler. Çeşitli Sektörlerden Ar-Ge projesi geliştiren firmalar Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı’nın sağladığı vergisel avantajlardan yararlanma imkânı buluyor. Balıkesir Teknokent ’teki sektörel çeşitlilik açıkçası bizleri çok mutlu ediyor. Çünkü ilk proje kabulümüzden bu yana gelen bütün projeler bizler için büyük önem arz ediyor. Ar-Ge insanlığın bilgi dağarcığının artırılmasına ve bu dağarcığın yeni uygulamalar tasarlamak üzere kullanılmasına ilişkin sistematik ve yaratıcı çalışmalardır. Günümüzde bilginin teknolojiye teknolojinin de ürüne dönüşmesi Ar-Ge ve inovasyon ile mümkündür. Hayallere sınır koyamayız ancak biz bu yeni iş fikirlerinin başarılı bir şekilde ticarileştirilmesini hedefliyoruz. Nihai hedefimiz, bilgi ve teknoloji transferini arttırmak yoluyla yüksek katma değerli, Ar-Ge’ye dayalı ileri teknoloji ürün ve hizmetlerin üretilmesi teknolojik bilginin ticarileştirilmesini sağlıyor.

Yazılım, endüstriyel üretim, kimya, gıda, jeoloji, dijital içerik, savunma sanayi sektörleri başta olmak üzere, birçok sektörden firmanın yararlandığı Balıkesir Teknokent’te halihazırda 46 firma faaliyet gösteriyor. Bunların arasındaki 5 kuluçka firması Ar-Ge, ön kuluçka birimi “BULUŞ”ta ise 8 öğrenci girişimci adayı proje çalışmalarını sürdürüyor. Teknokent’in eğitimlerinden yararlanan firmalar, ayrıca ofis, masa, internet, yüksek işlemci bilgisayar, 3D yazıcı gibi altyapı olanakları ve Balıkesir Üniversitesi’nin bilgi ve Ar-Ge yetenekleriyle birleştirilen mentörlük desteğinden de yararlanıyor. Balıkesir Teknokent’te son 6 aylık dönemde firma sayısı yüzde 70, doluluk ise yüzde 74 artarak, toplam doluluk oranı yüzde 100’e yükseldi. Düzenli aralıklarla girişimcilerimize ve girişimci adaylarımıza yönelik eğitimler ve kurslar düzenliyoruz. Özellikle istihdam garantili Yazılım dilleri, Metaverse, NFT, oyun geliştirme gibi konularda açtığımız kursları başarı ile bitiren öğrencileri direkt Balıkesir Teknokent yazılım ve oyun firmalarında istihdam ettik.”