Baktek, Yeni Yatırımla Ar-Ge ve Ür-Ge’ye Ağırlık Verecek

0
2133

Birlemiş Milletler verileri, dünya üzerindeki 4 kişiden birinin temiz içme suyuna erişimde güçlük yaşadığını gösterirken, iklim değişikliğinin artan etkileri atık suyun değerlendirilmesini daha kritik hale getirdi. Bu odakta çalışan Baktek, sürdürülebilir biyoteknoloji çözümleriyle PCP Teknoloji Fırsatları Fonu’ndan yatırım aldı. 

Yağışsız geçen ayların ardından Eylül 2023 itibarıyla İstanbul’daki baraj doluluk oranlarının %25’in altına düşerek son 10 yılın en düşük seviyelerini kaydetmesi, iklim değişikliğinin etkisiyle yaşanan kuraklığın ciddiyetini ortaya koydu. Yalnız Türkiye’de değil, dünyada da su kıtlığının etkileri gözle görülür bir biçimde artmaya başladı. Birleşmiş Milletler (BM), 2023 Dünya Su Kalkınma Raporu’nda küresel su krizinin yakın olduğu konusunda uyarırken, BM verileri dünya çapında 2 milyar insanın, başka bir deyişle dünya nüfusunun dörtte birinden fazlasının temiz içme suyuna erişimde güçlük çektiğini gösterdi. Atık suyun tekrar kullanılmasını sağlamak için biyoteknoloji çözümleri geliştiren ve bu çalışmalarıyla birçok kez Avrupa Komisyonu gibi kurumlar tarafından ödüllendirilen Baktek, PCP Teknoloji Fırsatları Fonu’ndan yatırım aldı.

Yatırıma ilişkin görüşlerini paylaşan Baktek Kurucu Ortağı ve CEO’su Alp Taşan, “Su kaynaklarının azalması ve kuraklık, önümüzdeki on yılın en büyük problemi olarak öne çıkıyor. Su kullanımı, küresel nüfusun iki katından daha fazla artıyor ve bu artış her geçen gün büyüyor. Bu durum, atık suların geri kazanımını kritik hale getiriyor. Atık suların dünyaya verdiği zararın en aza indirilmesi vizyonuyla çalışan Baktek olarak, söz konusu yatırımla iklim değişikliğinin küresel etkileriyle mücadeleye katkıda bulunmayı sürdüreceğiz” dedi.

%80den fazla verimlilik artışı, düşük enerji tüketimi

BioGuy ve BioSea olarak adlandırdıkları patentli teknoloji ve ürünlerin endüstriyel alanlar, oteller, alışveriş merkezleri, restoranlar, hastaneler, su dağıtım şirketleri, ev ve işyerlerinde kullanıldığına dikkat çeken Alp Taşan, “Baktek olarak geliştirdiğimiz çözümlerden BioGuy II öncelikle evsel atık suların, enzimatik çözümlerle doğanın tolere edebileceği değerlere çekilmesini ve bu suyun tarım/sulama gibi alanlarda yeniden kullanımını amaçlıyor. Cihazlarımız, evsel atık su arıtmasında kullanılan geleneksel çözümlerin etkinliklerini artırırken, altyapıların yetersiz kaldığı merkezden uzak yerlerde bu suların geri kazanımı konusunda önemli rol oynuyor. Bunu yaparken biyoteknolojiyi, dost bakterileri ve madenleri kullanıyor” dedi.

Çözümlerinin bir kişisel bilgisayarın onda biri kadar enerji harcadığını ve tak-kullan yaklaşımıyla çalıştırılabildiğini vurgulayan Alp Taşan, “Baktek olarak çözümlerimiz, evsel atık sulardaki yağ/gres oranı, biyolojik oksijen ihtiyacı gibi suyun bir canlının yaşamasına izin verip vermediğini gösteren öncelikli parametrelerde %80’in üzerin verimlilik artışı sağlıyor. Ayrıca arıtma tesislerinde fazla çamur oluşumu ve buna bağlı bertaraf oranlarında da %85’lik bir iyileşme vaat ediyor” ifadelerini kullandı.

Baktek için ekoloji = ekonomi

2019’dan bu yana şehircilik ve sanitasyon dünyasının, kanalizasyon sistemindeki biyolojik olarak parçalanamayan katı maddelerle yağ ve gres birikintilerinden oluşan ve “fatberg” adı verilen kavramı tartıştığını hatırlatan Baktek Kurucu Ortağı ve CEO’su Alp Taşan, “Bu tespitler, nesnelerin interneti gibi derin ve akıllı teknolojilerin verinin analizi açısından ne kadar önemli olduğunu ortaya koydu. Kamu ve özel sektör, atık su kanallarını daha sık ve düzenli bir biçimde ölçümlemeye başladı. Ekolojinin ekonomiyle yakından ilişkili olduğuna inanan Baktek olarak biz de BioGuy gibi ürünlerimizi nesnelerin interneti (IoT) teknolojisinden güç alarak geliştirdik. BioGuy II cihazlarımız, atık sulardaki organik kirlilik parametrelerini ölçerek, minimum koşulların sağlanamaması durumunda merkezi sisteme bilgi veriyor. Kendini optimize eden akıllı bir sistem sunan bu cihazlar, birbirleriyle de iletişim kurarak mevcut ölçümlemelerden iyileştirilmiş tahminler elde edebiliyor. Bu sayede erken müdahale şansı artıyor” diye konuştu. 

Körfez ve Avrupa pazarlarında genişleyecek 

Baktek’in 2013’te Arı Çekirdek finalinde ödül aldığını ve ilk yatırımına da 2016’da imza attığını hatırlatan PCP Yönetici Ortağı Özlü Yalaza ise şu değerlendirmeleri paylaştı: “Halihazırda 100’ü aşkın kuruluşun tercih ettiği çözümleriyle Baktek, Türkiye girişim ekosisteminin iklim ve su teknolojileri alanında çıkardığı en güçlü girişimlerden biri. PCP Teknoloji Fırsatları Fonu tarafından yapılan yatırım, Baktek’in Ar-Ge ve Ür-Ge faaliyetlerini destekleyecek ve şirketi küresel bir biyoremediasyon çözümleri platformuna dönüştürecek. Baktek, söz konusu yatırımla özellikle sanayi, turizm gibi yüksek atık çıkışı olan sektörlerin yoğunlaştığı Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (GCC) ve Avrupa ülkelerinde genişlemeyi, pazar payını artırmayı hedefliyor. Bizler de PCP olarak hızlı büyüyen, ihracat odaklı ve teknoloji destekli şirketlerin başarılarına ortak olmaya, Türk şirketlerin yurt içi ve yurt dışı büyümelerine destek olmaya devam edeceğiz.”