Bakan Yıldırım’dan 3. Köprü açıklaması

0
39
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Uluslararası Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik Fuarı’nın açılışının ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Çanakkale Boğazı’na yapılacak köprüyle ilgili bir soru üzerine Bakan Yıldırım, 2023 yılına kadar hizmete girmesini planladıkları köprünün ‘Çanakkale 1915’ olacağını açıkladı.

“KULELER ARASI AÇIKLIK OLARAK DÜNYADA BİRİNCİ OLACAK”
Yıldırım, “Bu köprü inşallah 2023 senesine kadar hizmete girmiş olacak. Köprünün 2 özelliği var. Köprünün ayakları arasındaki mesafe 2023 metre olacak. Kuleler arası açıklık olarak dünyada birinci olacak. 2’nci özellik ise köprünün adı. Köprünün adı, ‘Çanakkale 1915’ olacak. 1915’te Çanakkale geçilmezdi. Kime; düşmanlara karşı geçilmezdi. 2023’te de dosta ve herkese kesintisiz bir Çanakkale köprüsü yapıp milletimizin hizmetine vermiş olacağız” dedi. 

3. KÖPRÜ’DE SON DURUM
Bakan Binali Yıldırım, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde yürütülen çalışmalarla ilgili son durumla ilgili bir soru üzerine ise köprüdeki son tabliyenin Pazar günü yerleştirileceğini söyledi. Yıldırım, “Köprüde 9 metrelik bir boşluk kaldı. O boşluğu Pazar günü kapatacağız. Sonra kaynakları yapılacak. Eksikleri tamamlanacak. Artık Mayıs’a kadar birkaç ay köprü üzerinde yürüyerek, araçla gidip gelmek mümkün hale gelecek” diye konuştu.

“3. KÖPRÜ ÜZERİNDE RAYLI SİSTEMİN ALT YAPISI HAZIR OLACAK”
Bir gazetecinin “3. Köprü’de raylı sistem ne zaman başlayacak?” şeklindeki sorusuna ise Binali Yıldırım,
“Raylı sistem ve normal yol, eş zamanlı olarak gidiyor. Ancak raylı sistemin köprüden sonraki devamı henüz başlamadı. Bunu köprü yapılırken, daha sonra yapılamayacağı için raylı sistemi baştan koyduk. Raylı sistem köprü üzerinde hazır olacak. Ancak devamı yapılmadığı için köprü üzerindeki altyapı hazır olacak. Bilahare Akyazı’dan İzmit’ten itibaren veya Köseköy’den salınacak bir hatla köprüyü Anadolu Yakası’na bağlayacağız. Bunlar önümüzdeki senelerde gerçekleşecek şeyler. O zamana kadar Marmaray’ın devamı olan hızlı tren hattı bu ihtiyacı görmüş olacak” şeklinde yanıtladı.

“ÖNÜMÜZDEKİ BİRKAÇ AY İÇERİSİNDE BU ÇALIŞMALAR BİTMİ OLACAK VE GÜZERGAHI RESMEN İLAN EDECEĞİZ”
Binali Yıldırım, ‘Kanal İstanbul Projesi’nin yapılacağı güzergahın değiştirildiği yönünde medyada yer alan haberlerin hatırlatılarak projedeki son durumunun sorulması üzerine ise şöyle konuştu:
“Kanal İstanbul’un güzergahı hiçbir zaman bizim tarafımızdan açıklanmadı. Ancak zaman zaman medyada, kamuoyunda dedikodular; ‘işte kanal şuradan geçiyor, buradan geçiyor’ diye spekülasyonlar yapılıyor. Tabi ki bundan da mağduriyetler oluşabiliyor. Oraya yatırım yapan oluyor. Bu durum karşısında vatandaşlarımızı uyarma ihtiyacı doğdu. Bu nedenle geçtiğimiz haftalarda şunu söyledim; ‘5 güzergah üzerinde çalışılıyor. Halen bu güzergahlar üzerindeki çalışmalar tamamlanmış değil. Bu nedenle bir güzergah varmış gibi düşünüp yanlış hesap yapmayın.’ Önümüzdeki birkaç ay içerisinde bu çalışmalar bitmiş olacak, güzergahı da resmen ilan edeceğiz. Ardından da ilk kazmayı vurmak için harekete geçeceğiz.”

HAYDARPAŞA GARI’NDAKİ RESTORASYON ÇALIŞMALARI
Bakan Yıldırım, bir soru üzerine İstanbul’daki hızlı tren ve banliyö hatlarındaki çalışmalarla, Haydarpaşa Garı’nın son durumuyla ilgili bilgiler verdi. Yıldırım, “Hızlı tren Ankara’dan gelip Pendik’te duruyor. Pendik-Ayrılıkçeşme ve Haydarpaşa arasında banliyö hattı ve hızlı tren beraber çalışacak. Dolayısıyla buradaki hat sıfırdan yenileniyor. Hızlı tren Haydarpaşa’ya kadar gelmiş olacak. Takriben 2 yıl sürecek. Bu arada Haydarpaşa Garı ile ilgili restorasyon çalışmalarını Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü yürütüyor. Buraya yönelik 2006 yılından bu yana devam eden ilçe belediyeleri, büyükşehir belediyesi ve kurullarla birlikte devam eden çalışmalar var. Bu çalışmalarda alınan kararlarla hem o alanın düzenlenmesi hem hızlı trene uygun olarak alt yapının yenilenmesi belirlediğimiz takvim içerisinde devam ettiriyoruz” dedi.

ÜSKÜDAR-ÇEKMEKÖY ARASI METRONUN HİZMETE GİRECEĞİ TARİHİ AÇIKLADI 
Bir gazetecinin “Üsküdar – Çekmeköy arasındaki metro ne zaman kullanılacak” şeklindeki sorusuna Yıldırım, “Bunu büyükşehir belediyemiz yapıyor. Ancak projeyi biz de yakından takip ediyoruz. Özellikle bu yıl sonunda büyük bir kısmı açılacak. Dudullu’ya kadar olan kısmı açılacak. Ondan sonra Çekmeköy’e kadar küçük bir kısım kalıyor. O da 2017’nin Mart, Nisan ayına kadar bitmiş olacak” şeklinde yanıt verdi.

“15 MİLYONLUK ŞEHİRDE 29 MİLYONLUK YOLCULUK VAR”
Binali Yıldırım, önümüzdeki 6-7 yıl içerisinde İstanbul’un raylı sistem miktarının 800 kilometreyi geçeceği bilgisini aktardı. Yıldırım, “İstanbul’da (raylı sistem) 1994’te sadece 45 kilometreydi. Şu anda 150 kilometre civarında faaliyette olan raylı sistem var. Bir o kadar da inşaat halinde olan var. Burada bakanlık ve belediye birlikte yapıyoruz. Çünkü İstanbul’daki günlük hareket 29 milyon. 15 milyonluk şehirde 29 milyonluk yolculuk var. Dolayısıyla, Marmaray, yıl sonu açılacak Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, raylı sistemler, Avrupa Yakası’nda Mecidiyeköy’den Mahmutbey’e kadar uzanacak bir hat, 3. havalimanından yine Gayrettepe’ye gelecek bir hat, Halkalı’ya bağlanacak bir hat, Kuzey Marmara Otoyolu’nun dikey bağlantıları Çamlık’tan Çekmeköy’e, Yassıören’den Hasdal’a kadar inecek olan hat dahil bütün bunları birleştirdiğimizde ve ağır araçların da Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne yönlendirildiğinde İstanbul’un günlük trafiği hissedilir derecede rahatlayacak. Ancak tamamen bitecek mi? Bitmez…Hedef, sürdürülebilir, katlanabilir bir trafiktir” dedi.