Azimut beş yılda 5 milyar TL hedefliyor

0
43

Nisan ayında Türkiye’de üçüncü satın almasını gerçekleştiren İtalya’nın en büyük bağımsız yönetim şirketi Azimut Group, Türkiye üzerinden Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya girmek istiyor. İtalyan Azimut, 5 yılda 5 milyar liralık portföy büyüklüğü ile sektörde beşinci olmayı hedefliyor.

Türkiye yapılanması tarafından yönetilen toplam varlığı 2,3 milyar TL’ye ulaşan Azimut Group, Azimut Portföy, Azimut Bosphorus Capital Portföy ile AZ Notus Portföy’ü bünyesinde bulunduruyor.

39,2 milyar dolarlık varlık büyüklüğü ile Avrupa’nın en büyük bağımsız portföy yönetimi şirketleri arasında yer alan Azimut Group’un basın toplantısında konuşan Azimut Group Türkiye Direktörü Giorgio Medda, Türkiye’de istedikleri başarıyı ve sinerjiyi yakalamaları durumunda Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarlarına girmek için yürütülecek çalışmalarda Türkiye’nin merkez olabileceğini söyledi.

Gelecek dönemde öncelikli hedeflerinin organik büyüme olduğuna dikkat çeken Medda, şu ana kadar Azimut’un inorganik büyümeye 12 milyar dolarlık yatırım yaptıklarının bilgisini verdi. 

”TÜRKLERİN YÜZDE 95’İ BONODA”
Azimut Bosphorus Capital Genel Müdürü Murat Salar ise konuyla ilgili ”Azimut platformu olarak iki türlü büyümeyi hedefliyoruz. Kendi satış ekibimizi büyütmeye önem veriyoruz. Üçüncü parti dediğimiz diğer kanallar aracılığıyla dağıtım kanallarını kullanıyoruz” diye konuştu.

Azimut’un Türkiye’ye ve  Türkiye’nin geleceğine güvendiğini kaydeden Salar, Azimut Group’un Türkiye’de hem pastayı hem de pastadan aldıkları payı büyütmek için çalıştıklarını söyledi. 

Salar, Türkiye’de tasarruf sahiplerinin genellikle kısa vadeli, likit enstrümanları tercih ettiğini dile getirdi.

Giorgio Medda, Azimut’un global yatırımcılarının yüzde 60’ının dolar cinsinden sabit getirili menkul kıymetlere, yüzde 25’inin ise Avrupa piyasalarına yatırım yaparken Türklerin yüzde 95’inin bonolarda, yüzde 5’inin ise hisse senetkeri ile emtialara yatırım yaptığını söyledi.

”TÜRK ŞİRKETLERİNDEN OLUŞAN HİSSE SENEDİ FONU KURACAĞIZ”
Azimut Portföy Genel Müdürü Abdullah Selim Kunt ise 150 milyon dolar büyüklükle toplam varlık açısından dünyanın en büyük sukuk fonunu İstanbul’dan yönettiklerini aktararak, Türk şirketlerinden oluşan bir İslami hisse senedi fonu kurmayı düşündüklerini dile getirdi.

Kunt, Borsa İstanbul tarafından hesaplanan “Katılım 30” endeksinde yer alan 30 şirketten ancak 8’inin kendi fıkıh uzmanlarının onayından geçebildiğini belirtti.

Türkiye sermaye piyasalarında yaptığı satın almalarla 3 portföy şirketinin hakim ortağı konumuna gelen Azimut Group, Türkiye üzerinden Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarlarına da açılmak istiyor.

Türkiye’ye 2012 yılında giren Azimut Group, Global Portföy’ün ardından, Notus Portföy ve Bosphorus Capital’i de satın alarak Türkiye faaliyetlerini 3 ayrı şirket ile devam ettiriyor.