Azerbaycan’dan çıkan dövize yüzde 20 vergi

    0
    71

    Petrol üretimi yapan ülkeler brent’in varil fiyatının düşmesiyle zor günler yaşıyor. Azerbaycan ise ülkedeki dövizleri tutmak için yeni kambiyo kanunu çıkardı. Buna göre Azerbaycan’da yıllık 50 bin doların üzerinde yurt dışına döviz çıkaranlar devlete yüzde 20 vergi ödeyecek. Uygulama ülkede tartışma yarattı.

    Hürriyet’in haberine göre, başta petrol olmak üzere enerji kaynaklarının dibe vurmasıyla zor bir dönemden geçen Azerbaycan, ülkeden çıkartılmak istenen dövize özel vergi konulacağını duyurdu.

    Bakü’de hükümet kabinesi toplantısında açıklama yapan Azerbaycan Merkez Bankası Başkanı Elmana Rustamova, “Döviz yasasında yeni düzenlemeye gidiyoruz. Azerbaycan’dan ülke dışına mülk veya yatırım amaçlı doviz çıkarmak isteyen şahıs ve firmalar miktarın 50 bin doları geçmesi halinde devlete yüzde 20 vergi ödeyecek. Örnek vermek gerekirse 50 bin doları ülke dışına çıkarmak isteyen kişi devlete 10 bin dolarını vergi olarak ödemesi gerekecek” dedi.

    Azerbaycan’daki Trend haber ajansı ise Merkez Bankası tarafından önerilen uygula hakkında bilgi vererek, “50 bin dolar ve üzeri kavramı bir yıl içinde yurt dışına çıkarılan dönemdeki toplam dövizi kapsıyor” ifadelerini kullandı.