Avrupa tahvillerine Çin tehdidi

0
38

Bloomberg’in haberine göre Avrupa politika yapıcıları Pazartesi günü Brüksel’de Yunanistan kurtarma görüşmelerine odaklanacaklar. Yatırımcılar ise Avrupa tahvil piyasasındaki satış dalgasını tam olarak anlamlandırabilmek için bir adım öteye bakma ihtiyacı hissedebilirler.
 
Goldman Sachs Group Inc.’e göre Çin’in döviz rezervleri yılın ilk üç ayında rekor seviyede çeyrek döenmlik düşüş gösterdi ve yuan adil değerine 2010’dan bu yana en yakın seviyeden işlem görüyor. Bu durum, dünyanın en büyük kreditörü Çin’den dolar ve euro cinsinden varlıklara gelen talebin düşmesi anlamına geliyor.
 
Çin Merkez Bankası (PBOC), yuanın değerini sınırlandırmak ve ihracatçıların rekabet edebilirliğini desteklemek amacıyla son 10 yılda 3.73 trilyon dolarlık döviz rezervi stokladı. Pekin hükümetinin ekonomik büyümeyi sürdürmek için vites değiştirerek yurtiçi talebi desteklemesi, Avrupa tahvil piyasalarını en az kreditörlerden daha iyi şartlar elde etmeye çalışan Yunanistan kadar etkileyebilir.
 
Pekin’deki Central University of Finance and Economics döviz rezervi araştırma merkezi yöneticisi Li Jie, “Çin’in döviz rezervinin eskisi gibi büyüyemeyeceği oldukça açık. Çin’den Avrupa hazine tahvillerine giden fonlar gittikçe azalacak” dedi.
 
PBOC Pazar günü yaptığı açıklama ile bir yıl vadeli gösterge borç verme faizini 25 baz puan düşürerek yüzde 5.1’e çekerek değişimin sürdüğüne yönelik işaretleri artırdı.
 
10 yıl vadeli Almanya borçlanma maliyetleri, yatırımcıların negatif tahvil faizlerini çekici bulmaması ile geçtiğimiz üç haftada yaklaşık dört kat yükseldi.