ASELSAN’dan yüksek teknoloji için işbirliği

0
28

Ankara Üniversitesi (AÜ) Hızlandırıcı Teknolojileri Enstitüsü (HTE) bünyesinde kurulumu devam eden Elektron Hızlandırıcısı ve Lazer Tesisi (TARLA – Turkish Accelerator and Radiation Laboratory in Ankara) Projesi kapsamında, HTE ile ASELSAN arasında işbirliği protokolü imzalandı.

AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayhan Elmalı, üniversitenin Gölbaşı Kampüsü’ndeki enstitüde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, yıllardır üniversite-sanayi işbirliğinin istenilen seviyede kurulamadığını söyledi.

Firmaların iş yapabilecekleri öğretim üyelerini bulup bunlarla çalıştıklarını ancak kurumsal ilişkiler kurulmadığı için bunların kalıcı işbirliklerine dönüşmediğini dile getiren Elmalı, “Üniversiteler duvarların arkasında kalıp sektörle işbirliği düşünmemiş. Özel sektör üniversitelere, üniversiteler özel sektöre güvenmiyor. Böyle olunca sağlıklı ilişki kurmak mümkün değil ama bu yaklaşım son yıllarda değişiyor” dedi. 

Bu işbirliğini önemsediklerini ifade eden Elmalı, teknoloji transfer ofisi aracılıyla kurulacak ilişkinin daha kurumsal olacağını vurguladı. Tesisin kurulma çalışmalarının hızla sürdüğünü anlatan Elmalı, “Burada en önemli konu deney istasyonları. Bu istasyonların ülkenin kullanıcılarının en fazla yararlanacağı şekilde kurulması lazım. Bu nedenle ASELSAN’la işbirliği çok önemli. Bu, üniversitenin değil, Türkiye’nin tesisi olacak” diye konuştu.

ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kaval da Türkiye’de önemli tesisler ve değerli öğretim üyeleri bulunduğunu belirterek, bu merkezler ve kişilerle işbirliklerini artırmayı amaçladıklarını söyledi.

ASELSAN, dünyanın en büyük ilk 100 savunma sanayi kuruluşları listesindeki ilerleyişini sürdürdüğüne işaret eden Kaval, hedeflerinin ilk 50’ye girmek olduğunu, bu hedefe ulaşmak için cirolarını 5 katına çıkarmaları gerektiğini kaydetti. Kaval, bu hedefi yakalamanın ülke kaynaklarını kullanmak ve işbirliklerini artırmaktan geçtiğini belirtti.
Ankara Üniversitesi ile ASELSAN arasındaki protokol kapsamında yürütülecek çalışmalar şöyle:

– Hızlandırıcı teknolojilerinde öne çıkan konular olan nükleer teknoloji, uzay teknolojisi, lazer teknolojisi ve malzeme araştırmaları yapılacak

– Sektörden gelen talebe göre nükleer reaktörlerde kullanılabilecek malzeme/cihazların karakterizasyonu yapılabilecek.

– Uydu donanımlarının radyasyon dayanım testi gerçekleştirilecek.

Protokolün, Ankara Üniversitesi ile ASELSAN arasında gelecek dönemlerde yapılacak Ar-Ge çalışmaları için zemin oluşturması ve hızlandırıcılar ile ilgili teknolojilerin özel sektörde kullanılması ve yaygınlaştırılması, savunma sanayindeki hızlandırıcılara dayalı teknolojilere yönelik açığın kapatılması bakımından faydalı olması bekleniyor.