Aselsan ve TUSAŞ’tan milli savaş uçağı imzası

0
112

Proje için çeşitli iş birliklerine giden TUSAŞ ve Aselsan’ın imzaladığı ön mutabakatla uçak için milli radar, elektronik harp ve elektro optik sistemler geliştirilecek.
Cumhurbaşkanlığı himayesindeki Eurasia Airshow’da imzalanan ön mutabakat kapsamında, Milli Muharip Uçak için ihtiyaç duyulan kritik görev sistemlerinin milli olarak geliştirilmesi ve projenin ilerleyen süreçlerinde uygun aşamalarda tam harekat yeteneği kazanacak şekilde uçağa entegre edilmesi hedefleniyor. Söz konusu sistemler, ürün ve teknoloji geliştirme ağırlığıyla Türkiye’nin en büyük ve zorlu Ar-Ge projesi olan MMU’nun başarısında kritik önemde bulunuyor. Mühendislik alanında en zor problemlerin çözülmesini gerektiren proje, içinde yer alacak tüm paydaşlara teknolojik olarak sınıf atlatacak.
Projede yeni nesil bir uçakta olması gereken düşük görünürlük, dahili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu gibi teknoloji alanlarındaki çalışmaların sonucunda Türkiye, dünyada ABD, Rusya ve Çin’den sonra 5. nesil bir muharip uçağı üretebilecek alt yapı ve teknolojiye sahip ülkeler arasında yerini alacak.
PROJE BAZLI TEŞVİK
TAI’nin, MMU ön tasarımı için yapacağı 4 milyar 817 milyon liralık yatırım Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamına alınmıştı. Projeyle 3 bin 200 kişinin doğrudan, 11 bin 200 kişinin dolaylı istihdamı öngörülüyor. İnsan kaynağı geliştirmek için başlangıçta havacılık, uzay ve uçak bilimleri alanında bölümlere sahip üniversitelerden İTÜ ve ODTÜ, pilot üniversiteler olarak seçilmişti.
Milli savaş uçağı TFX 2023’ün ilk uçuşunu 2023 yılında yapması hedefleniyor. TFX’in 2030 yılından itibaren Türk Hava Kuvvetleri’nde aktif olarak kullanılmaya başlanması ve görev süreleri kademeli olarak sona erecek F-16 uçaklarının yerini alması öngörülüyor.