Apple’dan Taylor Swift’e yarım kuruşluk teklif

0
38

ABD’li şarkıcı Taylor Swift’in isyanıyla geri adım atarak, online müzik dinleme servisi Apple Music’in ilk 3 aylık deneme süresinde de telif ödeyeceğini açıklayan Apple’ın bu dönemde sanatçılara ödeyeceği telif ücreti belli oldu.

Ancak açıklanan rakam Taylor Swift başta olmak üzere ve diğer sanatçıları tekrar isyan ettirebilir! Çünkü Apple’ın 30 Haziran’dan kullanıcılarla buluşacak olan Apple Music’in 3 aylık ücretsiz deneme döneminde, sanatçılara şarkı başına 0.2 cent ödeyeceği açıklandı. Türk Lirası olarak ise bu tutar 0.5 kuruşa (yarım kuruşa) geliyor.
 
Teknoyo‘nun haberine göre, bu dönemde sanatçının Apple’dan 1 dolar kazanabilmesi için şarkısının 500 defa dinlenmesi gerekecek. Deneme süresinde, 1 milyon defa dinlenen bir şarkı 2 bin dolarlık telif ücreti kazanabilecek. Ancak sadece şarkıcıya ödenecek tutarı ifade eden 0.2 centlik bu ücret, bestecilere ve müzik şirketlerine ödenecek olan telif ücretlerini kapsamıyor.
 
90 günlük deneme süresinin ardından sanatçılara ödenecek olan telif tutarı ise henüz açıklanmazken, Apple’ın online müzik servisinden para kazanmaya başlamasıyla birlikte telif tutarlarının da artması bekleniyor. Apple’ın müzik mağazası iTunes üzerinden Taylor Swift, Katy Perry, ve Beyonce gibi popüler sanatçıların şarkıcıların 0.89 TL ile 1.29 TL arasında bir fiyatla satıldığını da belirtelim.